"Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας", η πρόταση του Νίμιτς

"Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας", η πρόταση του Νίμιτς Facebook Twitter
12

Το όνομα "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Upper Republic of Macedonia), ήταν η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο "Balkan Investigative Reporting Network" BIRN) που δημοσιεύει, σήμερα τις πληροφορίες του, στην ιστοσελίδα των Σκοπίων "prizma.birn.eu.com", με την οποία συνεργάζεται.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση που ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, το νέο όνομα, θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με το όνομα "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Η ονομασία "Republika Makedonija" θα μπορούσε -σημειώνεται- να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Σε ό,τι αφορά στη γλώσσα, ο κ. Νίμιτς πρότεινε να αποκαλείται "Macedonian/Makedonski", ενώ για την υπηκοότητα προτείνει δύο εκδοχές: η πρώτη κάνει λόγο για υπηκοότητα "της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας" (of Upper Republic of Macedonia) και η δεύτερη για υπηκοότητα "Makedonsko/Macedonian".

Όσον αφορά την εμπορική χρήση του όρου "Μακεδονία" και "μακεδονικός-η-ο", ο κ. Νίμιτς πρότεινε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να μην έχουν την αποκλειστικότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως θα μπορεί να υπάρχει "μακεδονικό κρασί, προϊόν της Ελλάδας" και "μακεδονικό κρασί, προϊόν της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Ο τοπικός προσδιορισμός δλδ πάει στην δημοκρατία και όχι στην Μακεδονία;Μπορεί να μας ορίσει ο κ.Νίμιτς τι είναι η άνω και τι η κάτω δημοκρατία;Ευτυχώς που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε και εμείς τον όρο μακεδονικός!
Ας την πούνε και άνω δημοκρατίας της μεσαίας κάτω μακεδονίας, αρκεί να τελειώνουμε με αυτή την κατασπατάληση πόρων και πηγή κακού κλίματος με ένα από τα γειτονικά μας κράτη. Οι πλειοψηφία των Ελλήνων θα συνεχίσει να τη λέει Σκόπια, η πλειοψηφία των μη Ελλήνων θα συνεχίσει να τη λέει Μακεδονία και ο ήλιος θα συνεχίσει να δύει στη δύση.Όσο για το ότι αν την πούνε Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας αντί για Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας αφήνονται ανοιχτοί δρόμοι για εδαφικές διεκδικήσεις και παρόμοιες κινδυνολογίες του καφενείου η απάντηση είναι απλή. Ένα κράτος των 11 εκατομμυρίων δεν διατρέχει εδαφικούς κινδύνους από ένα των 2, εκ των οποίων οι 700,000+ αισθάνονται περισσότερο Αλβανοί. Στη δε βόρεια Ελλάδα το ποσοστό των σλαβόφωνων είναι πλέον ελάχιστο και μάλλον ο κίνδυνος αυτονόμησης 5 χωριών στη Φλώρινα δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή που υφίσταται η Ελλάδα.Βέβαια, αν ήμουν Έλληνας και Σκοπιανός διπλωμάτης και είχα καλομάθει σε καλοπληρωμένα ταξιδάκια ανά την υφήλιο τα τελευταία 20 χρόνια, το τελευταίο που θα ήθελα θα ήταν να έρθουν οι δύο χώρες σε συμβιβασμό προτού επιλυθούν όλες οι «σημαντικές λεπτομέρερειες» όπως το ποιος θα έχει το κοπυράιτ του μακεδονικού χαλβά. Αλλά δεν είμαι, είμαι αυτός που τους τα πληρώνει.
όμορφα αυτά που λές και προοδευτικά.Αλλά αν ήσουνα π.χ. ο Χαίτογλου και αναγκαζόσουνα να πληρώνεις δικαιώματα για να λες τον χαλβά σου μακεδονικό να δω τι θα έλεγες ....
"Προοδευτικά" δεν ξέρω αν είναι και τι σημαίνει, αλλά το να συνεχίζουμε να προσποιούμαστε πως το απο χρόνια χαμένο παιχνίδι της ονομασίας συνεχίζει να εκτυλίσσεται είναι στρουθοκαμηλισμός.Το κοπυράιτ και τα κέρδη του Μακεδονικού Χαλβά στην Ελλάδα το έχει ο Χαΐτογλου, ούτε η Ελλάδα ούτε οι ακατανόμαστοι στα βόρεια. Για χαλβά που δεν τρως μη χύνεις δάκρυα.
Κοίτα αδερφέ να δείς ,άμα το δούμε ιστορικά αυτό που εγώ ξέρω και έχω διδαχθεί η μακεδονία αποτελεί κομμάτι του Ελληνισμού όπως έχω επίσεις διδαχθεί οτι είναι και η Ιωνες ,οι Σπαρτιάτες και τόσες άλλες κοινότητες οι οποίες μιλούσαν την ίδια γλώσσα είχαν την ίδια θρησκεία ,την ίδια κουλτούρα ,την ίδια θεώρηση του κόσμου και είχαν και κοινούς εχθρούς.Αυτού του είδους τις απόψεις οτι οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να θεωρήσει κομμάτι της ιστορίας του αυθαίρετα κάποιες ένδοξες περιόδους της χώρας που ζω ,σε αντίθεση με την κοινή και επικρατούσα διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ,μόνο και μόνο επειδή αυτός δεν έχει ,εγώ δεν τις καταλαβαίνω.Γιατί δεν διεκδικεί κανείς ντροπιαστικές περιόδους της χώρας μου όπως η σημερινή αλλά και παλαιότερες....Θα ήταν βολικό ,αδερφέ μου ,να μην χύσω δάκρυα για τους χαλβάδες που δεν τρώω ,όπως θα ήταν βολικό να μην έχυνα και δάκρυα και για "χωριά" ελληνικά που δεν ζώ αλλά έλα που έμαθα οτι θα πρέπει να χύνω όχι μόνο δάκρυα αλλά και αίμα άμα κάποιος πάει να σου πάρει τον "χαλβά" σου....έστω και αν στο δικό μου "χωριό" δεν τρώμε "χαλβά"....Και μην ξεχνάς ,χαμένο ξεχαμένο παιγνίδι εσύ έχεις ΧΡΕΟΣ να το "παιζεις".....
Κανεις δεν αμφισβητει (θελω να πιστευω) οτι η περιοχη ειναι Μακεδονια, αλλα ο ορος Ανω Μακεδονια δε διασφαλιζει την Ελλαδα απ'τις επεκτατικες βλεψεις της γειτονος χωρας. Καλλιστα θα μπορουσε καποια στιγμη η Ανω Μακεδονια να ζητησει ενωση με την Κατω.
Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Τι πάει να πει άνω Μακεδονία; Δηλαδή η κάτω που είναι; Και γιατί δεν είναι ενωμένες; Το πρόβλημα στο θέμα των Σκοπίων ξεκινάει από το ότι οι Σκοπιανοί δεν αποδέχονται ότι είναι Βούλγαροι που ζουν σε εδάφη της ευρύτερης Μακεδονίας. Αν το αποδέχονταν κάπου θα μπορούσαμε να καταλήξουμε.
Αυτές είναι βλακείες ...αφού υπάρχει κράτος "ανω μακεδονία" τότε κάπου θα πρέπει να υπάρχει και κάτω μακεδονία η οποία αν είναι περιοχή κάποιας άλλης χώρας τότε χρήζει "απελευθέρωσης".Αν υποθέσουμε ο,τι υπάρχουν ηλίθιοι στην Ελλάδα ,ώστε να συμφωνήσουν με αυτό ,δεν νομίζω να συμφωνήσουν οι Βούλγαροι οι οποίοι δεν θα θέλουν να δουν την "δεξιά" μακεδονία αμφισβητήσιμη.
Περιμενα να ακουσω κατι σχετικο απο επισημα,η ημιεπισημα,χειλη,αλλα μπαααα.....Ας κανω λοιπον την επισημανση ο ιδιος.Το ονομ"Upper republic of Macedonia"δεν ειναι παρα μια 'παγιδα"και τιποτε αλλο.Κατ αρχην ,αν η προταση ηταν για ονομα "Republic of upper Macedonia"ο προσδιορισμος θα ηταν απλα "προσδιοριστικος τοπου".Πολυ καλυτερο θα ηταν ο προσδιορισμος να ειναι ειτε εθνικος "Slavik" ειτε σαφεστερος γεωγραφικα,με σημεια του οριζοντα."Northern".Διοτι ετσι απλα θα προσδιοριζε ειτε την εθνικοτητα των κατοικων ενος τμηματος μιας μειζονος περιοχης,ειτε ,απλα,την βορεια περιοχη ενος μειζονος γεωγραφικου χωρου.Εδω ομως ειναι η παγιδα.Διοτι το "Upper Republic of Macedonia"δεν ειναι παρα μια αθλια επινοηση η οποια δεν απανταται πουθενα αλλου.Καμμια χωρα στον κοσμο δεν αποκαλειται "Upper republic of τρεχαγυρευε".Περαν αυτου,ομως,η αποδοχη του ορου αυτοχρημα θα σημαινει οτι θα πρεπει να υπαρχει και "Lower Republic of Macedonia".Κατι που,φυσικα,δεν υπαρχει ουτε προκειται να υπαρξει ποτε.Με αυτον τον τροπο η Μακεδονια θα εμφανιζεται ως ενιαια χωρα(προσοχη ΧΩΡΑ ,οχι περιοχη)αρα η χωρα που θα εχει το ονομα της επισημως κατοχυρωμενονο ειναι η μονη η οποια θα εχει "καταγεγραμμενα"δικαιωματα στην "ενιαια χωρα",στην γεωγραφικη περιοχη δηλαδη..Το "κολπο" ειναι προφανες.Ελπιζω να μην τολμησει καποιος να το συζητησει,ποσο μαλλον να το αποδεχθει,απο μερους της ελληνικης κυβερνησης.Ελπιζω ,λεω..... Διοτι οι εχοντες μνημη θα θυμουνται οτι οταν,στις αρχες της δεκαετιας του 1990,ο τοτε Σκοπιανος Προεδρος Κιρο Γκλιγκοροφ ηταν προθυμος να αποδεχθει το ονομα "Σλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας",κατι που θα ελυνε αυτοματως το προβλημα,οι ελληνες πολιτικοι τυχοδιωκτες ξεσηκωσαν τον κοσμο,να βγει σε μαζικες διαδηλωσεις κραυγαζοντας "η Μακεδονια ειναι ελληνικη",και ετσι κατεστησαν αδυνατο να αναλαβει οποιοδηποτε κομμα το τεραστιο πολιτικο κοστος που θα ειχε,τοτε, η αποδοχη αυτη.Γι αυτο τωρα "τρεχουμε και δεν φτανουμε".Κατα τα συνηθη ,βεβαια,στην χωρα μας.
Όλα καλά μέχρι εκει που λέει για το όνομα της γλώσσας και την αποκλειστικότητα στην ονομασία των προίοντων. Όπως και να το κάνουμε κομμάτι (οχι ολόκληρη) των σημερίνων Σκοπίων αποτελούσε κομμάτι της Μακεδονίας όποτε η ονομασία Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας με βρίσκει σύμφωνο. Απο εκεί και πέρα η γλώσσα των σημερινων Σκοπιανων δεν έχει καμία απολυτώς σχεση με την Μακεδονική οπότε ο χαρακτηρισμός της ως Μακεδονικής είναι ακρώς παραπλανητικός και ατοπος. Εν συνεχεία ο χαρακτηρισμός προιοτων ως μακεδονικά είναι ασυμφωρος για εμάς καθώς υπάρχει ενδεχομενο ο καταναλωτης ασυνειδητα να τα περάσει για ελληνικά και σε περιπτωση κακης ποιοτητας να ζημειωθει η ελληνικη αγορα και οχι η σκοπιανη.
"Όπως και να το κάνουμε κομμάτι (οχι ολόκληρη) των σημερίνων Σκοπίων αποτελούσε κομμάτι της Μακεδονίας όποτε η ονομασία Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας με βρίσκει σύμφωνο."Εμένα πάλι δε με βρίσκει σύμφωνο καθόλου. Και η Συρία αποτελούσε κομμάτι της Μακεδονίας. Μήπως να μετονομαστεί σε Εγγύς Ανατολική Μακεδονία; Όσον αφορά το θέμα της γλώσσας και της χρήσης του ονόματος, ε αυτό είναι ένα αστείο εκ μέρους του Νίμιτς. Αν γίνει αυτό βάζω στοίχημα ότι σε λίγα χρόνια θα μας απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε το όνομα Μακεδονία για δικά μας προϊόντα ή για να χαρακτηρίσουμε οτιδήποτε ελληνικό.