Γιατί κόπηκε η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια της Αθήνας;

Γιατί κόπηκε η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια της Αθήνας; Facebook Twitter
Φωτό:Tyler Govaars/ http://tygovaars.com/blog
11

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε ένα από τα γνωστότερα «ζωντανά» τοπόσημα της Αθήνας. Μιλάμε για την ύψους 15 μέτρων πανέμορφη μπουκαμβίλια που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Metropolis, απέναντι από την Μητρόπολη, στις παρυφές της Πλάκας. Στα 15 χρόνια της ζωής της υπήρξε ένα από τα πιο φωτογραφημένα φυτά (ή θάμνους αν προτιμάτε) της πόλης, ένα αντικείμενο θαυμασμού από Αθηναίους και τουρίστες.

Γιατί κόπηκε η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια της Αθήνας; Facebook Twitter
Φωτό:Tyler Govaars/ http://tygovaars.com/blog
Γιατί κόπηκε η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια της Αθήνας; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι πρώτες αναφορές για την κοπή της βουκαμβίλιας ήρθαν μέσω οργισμένων μηνυμάτων στα social media από περαστικούς που έτυχε να περάσουν από τη γειτονιά και αντίκρισαν πρώτοι το θλιβερό θέαμα. Δύο μέρες μετά, το βουνό από κλαδιά και φύλλα είναι ακόμα εκεί, λίγο δίπλα από το ξενοδοχείο. Με ανακοίνωση στη σελίδα του στο facebook το Metropolis hotel εκφράζει τη θλίψη του για την κοπή του «σήματος κατατεθέν ολόκληρης της περιοχής» και «κομμάτι της οικογένειας», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αναγκάστηκαν να την κόψουν μετά από συμβουλές μηχανικών. 

 

Πολλοί μιλούν πάντως για ξεκάθαρη αυθαιρεσία και σε κάτι που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί άμεσα, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Από τη στιγμή μάλιστα που η ρίζα της μπουκαμβίλιας φαίνεται ότι βρισκόταν σε δημόσιο χώρο, σημαίνει ότι βρισκόταν στη δικαιοδοσία του δήμου Αθηναίων και για την όποια παρέμβαση θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Γιατί κόπηκε η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια της Αθήνας; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ζητήσαμε την άποψη της κυρίας Μελίνας Δασκαλάκη, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων, δικηγόρος και πολίτης με ευαισθησίες σε τέτοια ζητήματα, για το τι θα μπορούσε να κάνει ο ιδιοκτήτης αν όντως το φυτό δημιουργούσε πρόβλημα στην επιχείρησή του. «Θα έπρεπε να ζητήσει άδεια για τη κοπή ή τον περιορισμό του δένδρου, από την Α' Κοινότητα στην οποία βρίσκεται το κτήριο, υποβάλλοντας έκθεση μηχανικού για τους λόγους που η κοπή είναι αναγκαία, εφόσον επικαλείται επικινδυνότητα. Για να είμαστε ειλικρινείς, αν πράγματι απειλούνται τα θεμέλια, τότε ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κόψει το δέντρο. Αν όμως δεν απειλούνται, τότε ο Δήμος δεν θα χορηγούσε την άδεια. Σε κάθε περίπτωση τώρα που το έκανε αυθαίρετα περιμένω να του επιβληθεί τουλάχιστον το πρόστιμο για την αυθαιρεσία του».

Προφανώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου θεωρούσε τη μπουκαμβίλια «κτήμα του» και πολύ πιθανόν να έχει αρκετούς –δίκαιους- λόγους για να το πιστεύει αυτό, όπως το γεγονός ότι η φροντίδα του πελώριου φυτού έπεφτε τόσα χρόνια στις πλάτες του, χωρίς καμιά βοήθεια από τον δήμο. Όμως ακόμα και αν παραβλέψουμε τα τυπικά, δηλαδή τον Κανονισμό Πρασίνου που προστατεύει κάθε φυτικό οργανισμό σε κοινόχρηστο χώρο –και πόσο μάλλον σε μια πόλη σαν την Αθήνα που το τσιμέντο ξεχειλίζει και το πράσινο περιορίζεται συνεχώς- το ζήτημα παίρνει άλλες διαστάσεις από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα τρόπο τινά τοπόσημο της περιοχής για το οποίο όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, νιώθουν -καλώς ή κακώς- ότι έχουν λόγο και άποψη.

Γιατί κόπηκε η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια της Αθήνας; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αρκετές φορές ομάδες της πόλης έχουν κατηγορηθεί ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες των μόνιμων κατοίκων στις διάφορες δράσεις τους. Πρόσφατο παράδειγμα το βάψιμο των σκαλοπατιών στο Κολωνάκι από τους Ατενίστας, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση (κάποιων) κατοίκων και ό,τι ακολούθησε αυτό: σύλληψη του υπευθύνου της ομάδας, μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την ομάδα κτλ. Τι γίνεται όμως όταν αντιστρέφεται η κατάσταση και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις των υπολοίπων;

Ελλείψει άλλων διαδικασιών, που θα ενσωμάτωναν ένα μεγαλύτερο κομμάτι απόψεων, η συζήτηση στη συνέλευση των διαμερισματικών συμβούλων στις κατά τόπους κοινότητες του δήμου Αθηναίων, μια διαδικασία που είναι ανοιχτή σε όλους πολίτες και με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεις από μέρους τους, είναι μια κάποια λύση.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Οταν ένα αναρριχώμενο ολάνθιστο δένδρο έχει γίνει σήμα κατατεθέν για την επιχείρησή σου, δεν το κόβεις παρορμητικά, το σκέφτεσαι πρώτα. Αν όντως η ανάπτυξη του φυτού έβαζε σε κίνδυνο τα θεμέλια, ας ερχόταν ο ιδιοκτήτες σε επαφή με έναν αρχιτέκτονα, τη τοπική αυτοδιοίκηση έναν φορέα που θα διόρθωνε το πρόβλημα χωρίς ριζικές, αστόχαστες λύσεις. Αντ' αυτού χράτς-χρούτς κόψανε το φυτό και ΤΙ ΦΑΝΗΚΕ απο κάτω ; Ακόμη ένα αδιάφορα άσχημο κτίριο, μιά αηδία μέσα στην αχανή Αθήνα.
ήταν το χάρμα του οφθαλμού στην περιοχή και μάλιστα αγαπημένο σημείο φωτογράφησης μιας γκρίζας και ΠΝΙΓΜΕΝΗΣ στα Σκ@τογκράφιτι πόλης. Ζούμε την δυναστεία των taggers, την καθημερινή ασχήμια, όπου και να έκανε ζημιά το φυτό θέλω να το μάθω.ΥΓ. Κανείς δεν κάνει τίποτα για τους καγκουροχουλιγκάνους με τους μαρκαδόρους και τα σπρέι; Μόνο εγώ προσβάλλομαι από την ασχήμια τους
Υπέροχο θέαμα γιά τον περαστικό, φυτό-δυνάστης γιά το κτίριο και τον φυσικό του φωτισμό.Επιλεκτικό κλάδεμα ίσως ; Ελπίζω οι ξενοδόχοι να το στάθμισαν, μιάς και ήταν ο εξωτερικός τους κράχτης το φυτό.Όσο γιά τα Αγγλικά στο φατσοβιβλίο : "they suffer"...
αυτό το τελευταίο το σκεφτήκατε πριν το πείτε για τους μόνιμους κατοίκους (που τρώνε στην μάπα όλα τα προβλήματα) και για τις διάφορες ομάδες (που ακολουθούν μια ιδεολογική μανιέρα συνήθως);
να τονισω κατι κλισέ αλλα που και παλι ειναι εμφανές.αν ειχε φωναξει αρχιτεκτονα αντι για πολιτικο μηχανικό, θα ειχαν βρεθει αλλες λυσεις απο αυτες τις radical επεμβασεις.αλλα και παλι φυτο ειναι θα ξαναβγει.παντως το κτηριο καλα εκανε και ηταν κρυμεννο