Στην παραδοχή ότι είχε γνώση των πρακτικών της χώρας του που βοηθούσε πολυεθνικές να αποφεύγουν φόρους προχώρησε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μια ημέρα μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής εναντίον του που κατέθεσαν ευρωσκεπτικιστές.
Αφού πρώτα σημείωσε ότι η φορολογική νομοθεσία δεν συμπεριλαμβανόταν στα καθήκοντα του (την εποχή που ήταν Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου), ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν θέλαμε να ζημιώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Προσπαθήσαμε, σίγουρα, να πείσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν στο Λουξεμβούργο. Ήταν βασικής σημασίας, για μας, να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας».
«Αν γύριζα πίσω, θα έκανα τις ίδιες επιλογές, αλλά θα έδινα, ίσως, περισσότερο βάρος στις λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις κύριες αρμοδιότητές μου», συμπλήρωσε.
Δηλώσεις έκανε όμως και για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεις στη Γαλλία και την Ιταλία που αποκλίνουν του στόχου για έλλειμμα 3% και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. «Δεν θα επιβάλω κυρώσεις γιατί δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη του στην ιταλική Ρεπούμπλικα.
«Από κάποιες χώρες θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες…Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες. Άλλωστε από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», σημείωσε.
σχόλια