Νέα δικαστική ήττα της Αργεντινής από τους «γύπες»

Νέα δικαστική ήττα της Αργεντινής από τους «γύπες» Facebook Twitter
3

Νέα δικαστική ήττα υπέστη η Αργεντινή από τους «γύπες» των αγορών καθώς δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της χώρας σε δικαστική απόφαση από το 2013. Η απόφαση αυτή υποχρέωνε  το Μπουένος Άιρες να παραδώσει στους πιστωτές που δεν συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010 πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Εφετείο της Νέας Υόρκης επικύρωσε την απόφαση που ορίζει ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να δώσει πληροφορίες για στοιχεία ενεργητικού της, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς τους «απρόθυμους» πιστωτές.

Πάντως το εφετείο έκρινε παράλληλα ότι η Αργεντινή, «όπως και όλα τα κράτη  δικαιούται ένα βαθμό χάρης και αβρότητας», και συνεπώς οι πιστωτές θα πρέπει να ζητήσουν έγγραφα που «δεν είναι πιθανό να παραβιάσουν την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η επίδειξη της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας στα ερείπια της Γάζας είναι προσβλητική για κάθε γκέι άνθρωπο στον πλανήτη»

Lgbtqi+ / «Η επίδειξη της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας στα ερείπια της Γάζας είναι προσβλητική για κάθε γκέι άνθρωπο στον πλανήτη»

Προδοσία ή διαπόμπευση; Η σκηνοθέτρια Ντίμα Χαμντάν παρουσιάζει στη βραβευμένη ταινία της «Blood like Water» τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες εκβιάζουν τους γκέι Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.
THE LIFO TEAM
Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
μπορουν τα δικαστηρια οποιασδήποτε χωρας να βγαζουν αποφασεις για αλλες χωρες; με ποιον τροπο μπορουν να τις επιβαλουν;μπορουν τα ελληνικα δικαστηρια να βγαλουν αποφαση για τις κατοχικα δανεια και τις αποζημιωσης και να την στειλουν στους γερμανους;
Ότι μπορούν, μπορούν. Το ζήτημα είναι ακριβώς στο θέμα της επιβολής.Το γεγονός ότι ένα δικαστήριο της Α χώρας έβγαλε απόφαση κατά της Β χώρας, δεν σημαίνει ότι την απόφαση αυτή θα την δεχθεί η Β χώρα ή τα δικαστήριά της.Και επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιος θεσμικά διεθνής "αστυνομικός" που να επιβάλει αποφάσεις, στην ουσία κάποιες αποφάσεις μένουν ανεκτέλεστες, ενώ κάποιες άλλες μπορούν να εκτελεστούν στην χώρα που έβγαλε την απόφαση.Π.χ. αν η Αργεντινή έχει περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική και η απόφαση απειλεί με ποινή την Αργεντινή σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με αυτήν, τότε ενδεχομένως να γίνει εκτέλεση της απόφασης σχετικά με την ποινή συμμόρφωσης στα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής που βρίσκονται στην Αμερική.Και από εκεί και έπειτα φυσικά ρόλο μπορούν να παίξουν και οι διπλωματικές πιέσεις (π.χ. η Αμερική να πιέζει την Αργεντινή διπλωματικά να εφαρμόσει τις αμερικανικές αποφάσεις).
Η Αργεντινή πήρε δάνεια σε Αμερικανικά δολάρια και σε Αμερικάνικο δίκαιο απο ξένους πιστωτές.Αυτό το έκανε γιατί κάνεις δεν δεχόταν να τους δανείσει με τελικό κριτή του δανείου τα δικαστήρια της Αργεντινής όσο υψηλό επιτόκιο και αν ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η Αργεντινή.Η κυβέρνηση της Αργεντινής λοιπόν επειδή δεν μπορούσε/επιθυμούσε να ξοδεύει μόνο τόσα όσα εισέπραττε απο τους φόρους άλλα πολύ περισσότερο δέχτηκε να δανειστεί δολάρια και οι ομολογίες τους να είναι σε Αμερικανικό δίκαιο και συγκεκριμένα να κρίνονται απο το δικαστικό σύστημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.Η κυβέρνηση της Αργεντινής κάποια στιγμή αποφάσισε πως δεν θα εξοφλήσει αυτα τα δάνεια και κούρεψε μονομερώς τους δανειστές της.Κάποιοι το δέχτηκαν προκείμενου να πάρουν άμεσα οσα μπορούσαν και κάποιοι άλλοι οχι.Αυτοί που δεν δέχτηκαν να κουρευτούν προσέφυγαν στα δικαστήρια της Νεας Υόρκης τα οποία έχουν τη δικαιοδοσία των Αργεντινικών ομολόγων.Τα δικαστήρια τους δικαίωσαν