Δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο άρχοντας του εκλογικού κέντρου;
Ναι, έτσι είναι υποτίθεται. Στην πραγματικότητα, εκτελείς περισσότερο τυπικά γραφειοκρατικά καθήκοντα. Ακολουθείς τον γνωστό μπούσουλα (ποιος ψηφίζει και ποιος όχι, ποια είναι έγκυρα και ποια άκυρα κλπ) κι αν σου τύχει κάτι εκτός μπούσουλα, τηλεφωνείς στον δικαστή Έφορο Αντιπροσώπων (στην τοπική Εισαγγελία) και σου λέει τι να κάνεις. Δεν είναι τόσο φανταιζί όσο μοιάζει. Πάντως σίγουρα έχεις την ευθύνη.
Ποιο είναι το νούμερο ένα ζητούμενο για εσάς για να κυλήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η εκλογική διαδικασία;
Πέρα από τα βασικά (να έχεις ψηφοδέλτια, να έχεις εφορευτική κλπ) είναι πραγματικά πολύτιμο το να είναι συνεννοήσιμοι και συνεργάσιμοι οι αντιπρόσωποι των κομμάτων. Μπορούν να σε βοηθήσουν ή να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Συνήθως οι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ είναι οι πιο σοβαροί και χρήσιμοι, αλλά και οι πιο πεπειραμένοι. Μου έχει τύχει αντιπρόσωπος κόμματος που σχεδόν το πήρε πάνω του, ήμουν και νέος δικηγόρος τότε, και με πήγε τη διαδικασία βήμα-βήμα, με έσωσε κυριολεκτικά. Μου έχουν τύχει και στραβόξυλα που δημιουργούν ένταση, φέρνουν προσκόμματα, τσακώνονται, ενοχλούν τον κόσμο. Εκεί πρέπει να επιβληθείς αλλά χωρίς να φαίνεται ότι προσπαθείς να επιβληθείς. Ακούγεται λίγο σόλοικο αλλά έτσι είναι. Τους χρειάζεσαι εν τέλει.
Μου φτιάχνουν τη διάθεση οι γριές με τις εμμονές. Μου έχουν ζητήσει βεβαίωση ότι ψήφισαν κι όταν την έδωσα μου λέει η γριά «Μα εδώ παιδάκι μου δεν λέει ότι ψήφισα Καραμανλή, να μου το γράψεις».
Τι συμβαίνει αν δεν εμφανιστούν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής; Ισχύει ότι έχετε δυνατότητα για προσωποκράτηση;
Θεωρητικά ισχύουν πολλά. Αλλά μην τρελαθούμε. Στην πράξη, ζητάμε από την αστυνομία να στείλει ένα περιπολικό σπίτι τους. Συνήθως δεν στέλνει γιατί δεν προλαβαίνουν. Αλλά και όταν στέλνει, απλά χτυπάνε το κουδούνι κι αν δεν τους ανοίξεις, φεύγουν. Αν δεν έρθει κανείς, ούτε τακτικός ούτε αναπληρωματικός κάνεις τις εκλογές μόνος σου με τον γραμματέα. Αν έρθει κάποιο μέλος εφορευτικής εντός της ημέρας να ψηφίσει (ενώ δεν εμφανίστηκε 6 το πρωί όπως έπρεπε), του ζητάς να μείνει για την καταμέτρηση και διαλογή. Μου έχει τύχει ένας που σηκώθηκε κι έφυγε. Θεωρητικά, μπορούσα να τηλεφωνήσω στον Έφορο και να ζητήσω να μου τον φέρουν σηκωτό. Αλλά δεν το έκανα, και κανείς δεν το κάνει. Είπαμε, αυτά είναι θεωρητικά, η ζωή είναι αλλιώς.
Ποιο είναι το πιο κουραστικό σημείο της διαδικασίας;
Για μένα, η ουρά στις 4 το πρωί στην Ευελπίδων για να παραδώσεις το σάκο. Νιώθεις το σώμα σου ξένο, τα νεύρα σου είναι σε κατάσταση παροξυσμού, θες να κοιμηθείς, ψιλοβρωμάς, έχεις κάνει 2 πακέτα τσιγάρα, έχεις πιει 5 καφέδες, είσαι ψιλονηστικός και η Πρόεδρος στο γκισέ κοιτάει τα βιβλία αργά-αργά και η ουρά μπροστά σου δεν τελειώνει. Και σκέφτεσαι ότι αν σου βρει λάθος, θα κάτσεις να τα ξαναγράψεις και θες να βάλεις τα κλάματα.
Τι κάνεις για να περάσει η ώρα;
Παλιά, κουβεντιάζαμε ή είχαμε μαζί κανένα βιβλίο. Στην επαρχία είναι καλύτερα. Στην Κρήτη μας φέρνανε ρακές, μεζέδες κλπ. Σ' ένα χωριό στην Θεσπρωτία μου έφερε μια κυρία φαγητό, από το σπίτι της, σε πιάτο κανονικά, και γλυκό και καφέ ελληνικό μου φτιάξανε κάτι γριές και μου τον είπαν κιόλας. Στην Αθήνα, δεν έχεις τόσο κενό. Μόλις νομίζεις ότι έχει κόψει ο κόσμος πάντα θα έρθει ένα σόι να ψηφίσει. Τα τελευταία χρόνια, με τα κινητά και τα social media, περνάμε την ώρα στο facebook. Όπως όλοι.
Τι μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση;
Οι παλαβοί. Οι τρελοί. Οι αθάνατες ελληνικές οικογένειες. Οι γριές με τις εμμονές. Μου έχουν ζητήσει βεβαίωση ότι ψήφισαν κι όταν την έδωσα μου λέει η γριά «Μα εδώ παιδάκι μου δεν λέει ότι ψήφισα Καραμανλή, να μου το γράψεις». Μου έχει έρθει τύπος που του φύγανε στο παραβάν και βγάζει το κεφάλι και μου λέει «λερώθηκα, μη μου βγει άκυρο;;;» (ότι αυτό ήταν το πρόβλημα, τύπου). Έχω υπέροχη εμπειρία από τρανς ψηφοφόρο που τα 5 λεπτά που έμεινε στο τμήμα, έλεγε ΤΙΣ ατάκες, πονούσε η κοιλιά μου από τα γέλια. «Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» και να δείχνει τον παππού του ΚΚΕ, μιλάμε για πολύ γέλιο.
Σε ποια περίπτωση έφθασες στα όρια σου;
Με χρυσαυγίτη σε καταμέτρηση. Δεν παλεύονται οι τύποι. Τραμπούκοι. Το να ακυρώσεις ψηφοδέλτιο της ΧΑ (μιλάμε για καραμπινάτα άκυρα, πχ για ένα με υπογραφή και ονοματεπώνυμο γραμμένο πάνω), πρέπει να κάνεις 20 λεπτά καβγά με τον τύπο να γαβγίζει «δεν θα σου περάσει, θα σε τσακίσω αν τολμήσεις» και τέτοια. Όχι ότι ψαρώνεις, αλλά φτάνεις στα όριά σου.
Εκλογές στην Αθήνα ή σε χωριό;
Σε χωριό. Άνετα. Πιο ξεκούραστα, πιο χαλαρά, όλοι ξέρουν τι ψηφίζουν όλοι, όλοι σε περιποιούνται, κοιμάσαι στο σπίτι του προέδρου της Κοινότητας (το έχω κάνει), σου διορίζουν γραμματέα ένα από τα παιδιά του χωριού (δεν δέχονται να φέρεις δικό σου) και μετά σε πάνε και για φαγητό. Άσε που είσαι όλη μέρα με τσιγάρο και καφέδες έξω στον ήλιο γιατί ψηφίζουν όλοι μαζί στις 9 το πρωί και μετά κάθεσαι.
Το φλερτ ευδοκιμούν στα εκλογικά κέντρα;
Μεταξύ δικαστικού αντιπροσώπου και εκλογέων όχι. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων καβλαντίζουν μεταξύ τους καμιά φορά, ιδίως αν είναι νεαρές ηλικίες. Αλλά συνήθως οι συνθήκες είναι πολωτικές και δεν πολυπαίζει.
Τσακώνονται γενικά οι εκπρόσωποι των κομμάτων;
Ξαναλέω, εξαρτάται πού θα πέσεις. Υπάρχουν κάτι σκυλιά μαύρα, που είναι στην τσίτα για καυγά. Και όχι τόσο για τις ακυρώσεις ψηφοδελτίων, που είναι πες και σοβαρό, αλλά για βλακείες, πχ ποιο ψηφοδέλτιο είναι πάνω-πάνω στον πάκο που δίνουμε και τέτοια. Αλλά η πλειοψηφία για να είμαστε ειλικρινής είναι μια χαρά. Κυρίως αν πηγαίνεις τη συζήτηση σε μη πολιτικά, στα παιδιά τους, στη μπάλα, σε ταινίες, και τέτοια.
Είναι εκδηλωτικός ο κόσμος που ψηφίζει;
Περιέργως, όλο και περισσότερο. Το καλοκαίρι στις δημοτικές-περιφερειακές, πάρα πολλοί μας έκαναν διάλεξη για τους λόγους που ΔΕΝ ήθελαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο. «Μα δεν θα μπω εγώ στα διλήμματά τους, δεν θέλω κανέναν τους, θέλω να καταγραφεί η αποχή μου». Ό,τι βλακεία ακούνε στην τηλεόραση δηλαδή, λες και αν έχει υψηλή αποχή, ο δήμαρχος θα δημαρχεύσει λιγότερο. Οι πιο εκδηλωτικοί είναι οι ψηφοφόροι κομμάτων που κάνουν ούτως ή άλλως φασαρία (πχ ΑΝΕΛ που σου λένε κάτι χαϊκαλέικα όταν ψηφίζουν) ή κάτι γραφικοί τύπου ΛΑΟΣ που έχουν όλοι αυτοκόλλητα του κόμματος πάνω τους, έρχονται μαρκαρισμένοι.
σχόλια