Άστεγοι: Οι αόρατοι άνθρωποι της Αθήνας

Facebook Twitter
2

Πριν μέρες είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή έναν από τους άστεγους της Αθήνας. Μένει στο αυτοκίνητο του από την ημέρα που του έκαναν έξωση. Στο πίσω κάθισμα είναι οι γονείς του. Και αυτοί δεν έχουν που να πάνε. Στην αρχή όταν τον είδα σκέφτηκα: «Και έπρεπε να βγει στην Τατιάνα»; Μετά το βούλωσα. Αν δεν έχεις περάσει κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να εκφέρεις γνώμη ούτε καν μέσα σου. Το τελευταίο σκαλί μπορεί να σε οδηγήσει στην τηλεόραση.

Ψάχνει δουλειά από τις μικρές αγγελίες, ξυρίζεται στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου, βρίσκει φαγητό από τα εστιατόρια που τους περισσεύουν. Αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν όταν είπε ότι ο χώρος που τους φιλοξενούσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την έξωση, τους είπε ότι θα επιστρέψουν όταν αρχίσουν τα πολλά κρύα.

Απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ κάθε πρωί βλέπω πέντε-έξι άστεγους να έχουν στρώσει κουβέρτες κάτω από το γκράφιτι του Bleeps «Και η υγεία καπούτ». Όχι μόνο η υγεία και το κράτος πρόνοιας καπούτ και όλα καπουτ. Στα στενά του Μεταξουργείου πάλι εμφανίζονται στα γνωστά σημεία άστεγοι. Μπορεί να μην υπάρχει κανένας στην πλατεία Συντάγματος όπως πέρσι τέτοιο καιρό που τους έβλεπες απέναντι από το Public ,αλλά υπάρχουν κάποιοι πάνω στην Πανεπιστημίου. Στα σκουπίδια ο κόσμος συνεχίζει να ψάχνει.

Τα γράφω αυτά με ένα ύφος παραληρηματικό. Προσπαθώ να πω ότι οι άνθρωποι αυτοί μέσα στην χρονιά ήταν οι αόρατοι άνθρωποι. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στους μετανάστες και στα χτυπήματα των χρυσαυγιτών. Υπάρχουν όμως και αυτοί.

Διαβάζω κάθε φορά όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια για την Αθήνα. Θα πεζοδρομηθεί το ένα, θα αναπαλαιωθεί το άλλο, το γραφείο τάδε έχει αυτή την πρόταση, το δείνα έχει την άλλη. Δεν φτάνει που δεν γίνεται τίποτα και όλα μπλοκάρουν μια πρόταση για αυτούς τους ανθρώπους και για χώρους που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν δεν έχει ακουστεί. Είναι τόσο δύσκολο να παρέχει ο δήμος ένα χώρο για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους κάθε πρωί πάνω στην Πειραιώς επι ένα μήνα και αναρωτιέσαι: Δεν ενδιαφέρεται κανένας από αυτό το ρημάδι το κράτος;

Το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν βόλτες γύρω από την Ομόνοια ή μέσα από τα τζιπ τηλεοπτικών σταθμών στο Σταθμό Λαρίσης. «Ω! πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση από τότε που έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας». «Ω! καταφέραμε και μαζέψαμε τους μετανάστες και τώρα είναι όλα ωραία και καλά». «Ω! ξεβρόμισε ο τόπος». Και τώρα κάνε ένα κοντινό στα δακρυσμένα από την συγκίνηση μάτια μου.

Εντάξει. Όλα χάλια στις ζωές όλων μας. Όμως χειρότερα από όλους αυτοί που δεν έχουν ένα κεραμιδί πάνω από κεφάλι τους, ένα μπάνιο να κάνουν, ένα πιάτο φαΐ να φάνε και ένα κρεβάτι να κοιμηθούν. Κάτι πρέπει να κάνουν για αυτούς και γρήγορα. Όμως ποιοι θα το κάνουν;

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αν δεν ενδιαφέρονται για τους μικρομεσαίους που καταστρέφονται ή τις ηλικίες 20-30 που στην ουσία θα είναι μία χαμένη γενιά, πώς είναι δυνατόν να ενδιαφερθούν για τους άστεγους που δεν συνεισφέρουν με φόρους;Υπό κανονικές συνθήκες το κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες και οι πολίτες θα τα γεμιζαν και θα τα λειτουργούσαν. Τώρα μένουν οι πολίτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους από μόνοι τους. Στην χειρότερη στιγμή. Και σε μαζική κλίμακα. Δύσκολα πράγματα για ένα λαό που καλόμαθε στα έτοιμα τόσα χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρόκληση. Ή θα τα καταφέρουμε και θα γίνουμε κομμάτι της Ευρώπης (πολιτισμικά) ή θα ρίξουμε τα στάνταρντς μας.
Ποιο κρατος; Ο Σαμαρας τη τελευταια βολτα που εκανε στο κεντρο, με συνοδια αστυνομιας, ηταν τοτε που καλοσωρισε την Αγκελα.. Δυστυχως το παρα-κρατος εχει βαλει κάγκελα παντου γυρω μας!!