Δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομόλογού του που σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης «να λέμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς να υποχωρούμε και να εφαρμόσουμε με αποτελεσματικό τρόπο μεταρρυθμίσιες που δουλεύουν». Επεσήμανε πολλές φορές ότι «είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχει ορκιστεί» και επανέλαβε το αίτημα για χρόνο μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».
«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της ΕΕ. Δεν συζητήσαμε το χρέος, απλώς θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς από την ελληνική κυβέρνηση «μία εύλογη πολιτική», σημειώνοντας πως «θα προαχθούν τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου, όχι μόνο του Έλληνα».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας», είπε ενώ πρόσθεσε πως «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν πρέπει να διαλύουμε την Δημοκρατία με μια βαριοπούλα λέγοντας ότι "οι εκλογές δεν μετράνε"».
Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού». Πρόσθεσε ότι το τρίτο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα ναζιστικο κόμμα, τόνισε πως ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και «χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης».
Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε έκανε πολλές αναφορές στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών. Υπογράμμισε ότι το θέμα του «κουρέματος» ή της απομείωσης του χρέους δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα και αυτό που προέχει είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε.
Τόνισε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν.
Επανέλαβε την πρότασή του για γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Γερμανία προσφέρεται να στείλει εμπειρογνώμονες, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή.
Επεσήμανε ότι για το πρόγραμμα σταθερότητας είπε στον Γ. Βαρουφάκη «ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί».
σχόλια