Μια εκπομπή που αποδεικνύει ότι οι ουσιαστικές ειδήσεις ενδιαφέρουν τον κόσμο

Μια εκπομπή που αποδεικνύει ότι οι ουσιαστικές ειδήσεις ενδιαφέρουν τον κόσμο Facebook Twitter
6

«Αυτά θέλει ο κόσμος» είναι η δικαιολογία της Τηλεόρασης όταν ακούσει διαμαρτυρίες για το χαμηλό επίπεδο των εκπομπών. Πράγματι, οι φτηνές εκπομπές φαίνεται να έχουν επιτυχία. Όμως δοκίμασε κάποιος την άλλη οδό για να δει τι θα γίνει;

Η αρχή έγινε με τα απαιτητικά σήριαλ που κινούνται στην ταχύτητα και στο βάθος του κινηματογράφου: το Game of Thrones δεν είναι απλώς ένα σήριαλ, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα έξοδα έφεραν έσοδα. Και τώρα, ένα ακόμη πιο δύσκολο στοίχημα απέδειξε κάτι που κανείς δεν περίμενε, ούτε καν ο ίδιος ο δημιουργός: ότι μια εκπομπή, αφιερωμένη στις ειδήσεις και πιο συγκεκριμένα, στο αναλυτικό, σε βάθος ρεπορτάζ ενός θέματος, με τη μορφή ενός δεκαπεντάλεπτου μονολόγου, θα γινόταν τεράστια επιτυχία, διεκδικώντας τον τίτλο της «καλύτερης εκπομπής του 2014.»

«Το να βλέπω το όνομά μου πάνω σε πράγματα με κάνει ακόμα να αισθάνομαι περίεργα», λέει ο Τζόν Όλιβερ. Ο Όλιβερ, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Κέιμπριτζ, έδειξε το ταλέντο του στο φακό όταν αντικατέστησε τον Τζον Στιούαρτ ως παρουσιαστής του Daily Show. Όταν του προτάθηκε δική του εκπομπή από το HBO «εκτίμησε το επίπεδο ελευθερίας, που του προκάλεσε παράλυση», και παραδέχεται ότι «πίσω από τις κάμερες υπήρξε πολύς πανικός κα αλλαγές» για να γίνει κάθε τριαντάλεπτη εκπομπή ακόμη πιο έξυπνη.

Kανείς δεν περίμενε, ούτε καν ο ίδιος ο δημιουργός: ότι μια εκπομπή, αφιερωμένη στις ειδήσεις και πιο συγκεκριμένα, στο αναλυτικό, σε βάθος ρεπορτάζ ενός θέματος, με τη μορφή ενός δεκαπεντάλεπτου μονολόγου, θα γινόταν τεράστια επιτυχία, διεκδικώντας τον τίτλο της «καλύτερης εκπομπής του 2014.

«Γιατί δούλεψε το πράγμα; Δεν ξέρω». Αυτό που ξέρει είναι ότι η δυνατότητα συγκέντρωσης του μέσου τηλεθεατή έχει υποτιμηθεί τραγικά. Οι μακροσκελείς του αναλύσεις για θέματα όπως οι υποτροφίες που δίνονται από τον διαγωνισμό ομορφιάς στις ΗΠΑ, η διαφθορά στη FIFA, και τα ψέματα που λέγονται από εταιρείες που πουλούν συμπληρώματα διατροφής έχουν τραβήξει εκατομμύρια τηλεθεατές. «Πρέπει να απεχθάνεσαι πολύ τον κόσμο αν πιστεύεις ότι είναι σε θέση να παρακολουθεί μόνο κάτι που διαρκεί δύο λεπτά», λέει.

Σε λίγο καιρό ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος και ο Όλιβερ έχει προσλάβει κι άλλο κόσμο για να κάνει τις δαπανηρές και χρονοβόρες έρευνες που στηρίζουν τα ρεπορτάζ. «Δεν ήθελα να βρω τον μοναδικό ερευνητή που είχαμε πάνω στην ταράτσα του κτιρίου», είπε. «Πρέπει να τους δώσεις δύο εβδομάδες για να δουλέψουν πάνω σε ένα θέμα.»

Παρακάτω, ο Τζον Όλιβερ για την απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών, στο κανάλι του Last Week Tonight, όπου θα βρείτε άπειρα κλιπ που σχολιάζουν σοβαρά θέματα με πάρα πολύ αστείο τρόπο:

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είναι πραγματικά κορυφαίος για τον τρόπο που παρουσιάζει δύσκολα θέματα με χιούμορ και σαφήνεια. Το κομμάτι του για την κατάργηση του Net neutrality είναι παράδειγμα για το πως πρέπει να παρουσιάζεται ένα θέμα.για έξτρα φλεγματικό βρετανικό χιούμορ αξίζει να ψάξετε και το podcast που κάνει με τον andy zaltzman κάθε εβδομάδα. το τελευταίο μάλιστα είχε ως θέμα την χώρα μας. https://soundcloud.com/the-bugle
Τέλειος ο τύπος. Είναι πολύ ωραίο να βρείτε και στο youtube το αφιέρωμα που είχε κάνει σε κάποια άλλη εκπομπή πιο παλιά για την απαγόρευση των όπλων στην Αμερική (από αυτό τον είχα ανακαλύψει). Lucretius πολλά thanks για το podcast! δεν το ήξερα...
Another Bugler is born! Τα παλιότερα επεισόδια (πριν τους διώξουν από τους Times λόγω της σάτιρας που έκαναν στον Murdoch) βρίσκονται εδω http://hellobuglers.com/podcasts/ . Προσωπικα highlight: το επ.99, όπου περιγράφεται η επίθεση στον Berlusconi με μια μινιατούρα του καθεδρικού του Μιλάνο, το 152 για τον θάνατο του Bin Laden, το 179 όταν η ελληνική κρίση έγινε για πρώτη φορά θέμα και φυσικά τα επ. 230 και 231 σχετικά με τον θάνατο, την κηδεία (και την σέξι εγγονή) της Θάτσερ.