Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
13

«Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

«Όχι» σε παράταση του μνημονίου, «ναι» σε γέφυρα

«Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής», είπε, προσθέτοντας πως «το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα ως τον Ιούνιο. «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη».

«Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της και αν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αποφασίσουμε από κοινού τους τρόπους και τις τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο», επεσήμανε. «Αλληλεγγύη και ισότιμη συνεργασία των κρατών μελών και όχι λιτότητα γράφουν οι συνθήκες της Ευρώπης», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη, θέλουμε να την αποκαταστήσουμε. [...] Είμαστε η ελπίδα για τις αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν και να συντελεστούν στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικής φύσης» και προειδοποίησε ότι «όσο οι εταίροι επιμένουν στη λιτότητα, το πρόβλημα θα διογκώνεται».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Σαμαρά ότι ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου, ενώ οι εταίροι της προσέφεραν εξάμηνη. «Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε και πρόσθεσε: «σας το λέω μετά λόγους γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου». Υπογράμμισε ότι στόχος των μνημονιακών δυνάμεων ήταν «τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και εν τέλει η αποτυχία της κυβέρνησης – δηλαδή της Ελλάδας». «Ξέχασαν όμως ότι σ' αυτή την διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες, υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας, ο ελληνικός λαός, οι ευρωπαϊκοί λαοί, που δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη».

 

Εξεταστική για τα μνημόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, για το πώς φτάσαμε ως εδώ, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης». «Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν», είπε. «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν, δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν».

Μέτρα για όσους επλήγησαν από τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και η αποκατάσταση των απολυμένων διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα.

Επανασύσταση της ΕΡΤ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την επανασύσταση της ΕΡΤ.  «Εγγυόμαστε τη καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της αντικειμενικής και αυτόνομης από πολιτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης», τόνισε. «Επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ, από μηδενική βάση. Με πόρους αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος». «Χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές» η νέα ΕΡΤ, επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν άμεσα οι αλλαγές στον χάρτη των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Ανακοίνωση τη σύσταση θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ.

Φορολογικό


Έκανε λόγο για «γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος». «Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει στα κοινά βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα», τόνισε. Ανακοίνωσε ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000. «Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη».

 

Υπογράμμισε ότι καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ωστόσο ζήτησε από τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.

«Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των οφειλών. Θεσπίζουμε τις 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις. Άμεσα καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής στο δημόσιο σε διαρκές», πρόσθεσε

Εργασιακά


Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «θα μείνουμε πιστοί στη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας».

Δήλωσε ακόμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών και την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων», και έκανε λόγο για άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας, καθώς και προστασία από μαζικές απολύσεις.

«Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια παίρνουν τέλος», επεσήμανε.

 

«Λιτός βίος»

«Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια υπουργών και βουλευτών, όχι για να τα ιδιωποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%», τόνισε.

Θα δώσει ακόμα εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ, καθώς και ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. «Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος και ήθος εξουσίας», σημείωσε.

 

Δημόσιο

 

Έκανε λόγο για «νέο κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους», ενώ τόνισε ότι προωθείται άμεσα ρύθμιση για «αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο». Επίσης, μίλησε για απλοποίηση των διαδικασιών δημόσιας διοίκησης, περιορισμό της άμεσης επαφής μεταξύ διοίκησης και πολιτών, μείωση της γραφειοκρατίας και αναγκαία μηχανοργάνωση. 

Φοροδιαφυγή

 

Άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών και σύσταση ελέγχου τελωνείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

 

Ασφαλιστικό

Καμία μείωση των επικουρικών συντάξεων, καμία αύξηση ορίων ηλικίας. «Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στο τέλος του 2015 σε όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, ως δώρο Χριστουγέννων».

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου για την χορήγηση κεφαλαίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδρύεται ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης.

Αστυνομία και ΕΥΠ

 

Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για επαναφορά του αστυνομικού της γειτονιάς και αναβάθμιση της εκπαίδευσης αστυνομικών.

Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ, η οποία θα ασχολείται με θέματα εξωτερικής ασφάλειας.

Μεταναστευτικό

 

Για πρώτη φορά μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, υπογράμμισε και έθεσε ως προτεραιότητα την άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. 

Ιδιωτικοποιήσεις

Έκανε λόγο για στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση. «Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο», τόνισε.

Πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια και τραπεζικό σύστημα

Επανασχεδιασμός της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα στηρίζει καινοτόμες και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την «τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

Ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και  επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών. «Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους».

 

Παιδεία

Η Παιδεία έχει κεντρικό ρόλο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στο επίκεντρο.

Αλλαγές στην Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού, ενώ θα εκπονηθεί σχέδιο ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι ερευνητές που σήμερα απασχολούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Επίσης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • «Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος»
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη
  • Δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού
  • Ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες. 
  • Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία.
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Πολιτική / Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Η υπόθεση αφορά φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που καταλογίστηκαν για μια βίλα στην Εκάλη, ιδιοκτησία της οποίας συνδέθηκε με offshore εταιρεία, όπου, όπως διαπιστώθηκε, κύριοι μέτοχοι είναι ο ίδιος και η σύζυγός του
LIFO NEWSROOM
Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

LiFO politics / Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

Ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπει τα κόμματα που ψήφιζε, κατευθύνεται σε μία «γκρίζα ζώνη» και περιμένει, λέει στη Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

10 σχόλια
Λέτε να καταφέρει ένα κράτος δικαίου; Μακάρι γιατί απ' τον καιρό του Τρικούπη το περιμένουν οι Ελληνες. Επίσης,μακάρι να δω Καραμανλή,Παπανδρέου στη φυλακή κι ας πεινάσω.
κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Σαμαρά ότι ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου, ενώ οι εταίροι της προσέφεραν εξάμηνη. «Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε και πρόσθεσε: «σας το λέω μετά λόγους γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου». όχι πως δεν το περίμενα από Σαμαρά και Άδωνη αλλά πραγματικά νιώθω αηδιασμένη..πρέπει να λογοδοτήσουν με στοιχεία!(χέστηκε η φοράδα στ αλώνι θα μου πεις...)
Εγώ θα είχα πρόβλημα να φορολογούμαι και 40% όπως στην Δανία και την Σουηδία, ξέροντας όμως πως αυτα τα λεφτά καταλήγουν κάπου. Έχουμε μπερδέψει σε αυτή την χώρα τις έννοιες και τα θέλω μας. Δεν μπορεί να θέλουμε φορολογία ΗΠΑ και κράτος πρόνοιας τύπου Δανία, αυτό είναι παράλογο.Στο χέρι του Τσίπρα είναι να κάνει όλα αυτά που υπόσχεται. Καθαρό μυαλό, ψυχραιμία, χαμηλοί τόνοι, σκληρή δουλεία και ρεαλισμός. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται.
Το 30,40,50% δε μου λεει τιποτα, αν στο τελος μου μενουν λεφτα για να ζησω αξιοπρεπως. Πραγμα που απεχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απο την κατασταση που βιωνει σημερα μεγαλο κομματι του λαου
Πρώτη φορά στην ζωή μου έχουν πραγματικό νόημα οι προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες ήταν ουσιαστικότερες/καλύτερες απ' ότι περίμενα.Μένει τώρα, να δούμε πως θα πάει, ένα-ένα τα θέματα αλλά και το συνολικό αποτέλεσμα.Μακάρι... εύχομαι να πετύχει όσα λέει, έχει δίκιο άλλωστε στην φράση "εμείς πραγματικά μπορούμε", αφού δεν τους δένει το παρελθόν χειροπόδαρα.
Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά όλους μας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε βιώσει μία άνευ προηγουμένου αποδιάρθρωση των κοινωνικών θεσμών στην υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις. Είδαμε την υποχρεωτική φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που ήταν λιγότερα από το προηγούμενο αφορολόγητο, ενώ ταυτόχρονα δεν δέχονταν κανένα έξοδο σαν μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.Θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ με αντικειμενικές αξίες προ κρίσης και προκαλώντας δυσβάστακτα έξοδα στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ιδιόκτητη κατοικία.Καταργώντας τη συλλογική σύμβαση εργασίας έδωσε την ευχέρεια στους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στη μονομερή μείωση των μισθών με το πρόσχημα της κρίσης. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες βρέθηκαν αναγκασμένοι να προπληρώσουν το 50% του φόρου της επόμενης χρονιάς.Τέλος, θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και δεν το γράφω από πλευράς εκδίκησης, αλλά από πλευράς νόμων. Δεν είναι ούτε ανεκτό, ούτε δυνατό να παίζουν κάποιοι με το μέλλον ολόκληρης χώρας και να έχουν την απαίτηση να μείνουν στο απυρόβλητο.