Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προβλέπει ο Γκρίνσπαν

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προβλέπει ο Γκρίνσπαν Facebook Twitter
3

Ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε στο BBC πως θεωρεί αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τόνισε ότι δεν βλέπει ποιος θα μπορούσε να ανεχτεί περισσότερα δάνεια για να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο διάσωσής της, σημειώνει το BBC, αλλά ο Γκρνίσπαν λέει: «Δεν νομίζω ότι αυτό θα επιλυθεί χωρίς μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Πιστεύω (ότι η Ελλάδα) τελικά θα φύγει (από το ευρώ). Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει τους ίδιους ή την υπόλοιπη ευρωζώνη - είναι απλώς ζήτημα χρόνου να αναγνωρίσουν όλοι ότι η αποχώρηση είναι η καλύτερη στρατηγική», σημειώνει.

«Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κανείς τρόπος ώστε να αντιληφθώ, πώς θα συνεχιστεί το ευρώ, εκτός και αν όλα τα μέλη της ευρωζώνης ενοποιηθούν πολιτικά - για την ακρίβεια ούτε καν μόνον η δημοσιονομική ενοποίηση αρκεί», αναφέρει. «Όλα τα χαρτιά βρίσκονται στα χέρια των μελών της Ευρωζώνης», είπε, και χαρακτήρισε τη διατήρηση της ενότητας της  ευρωζώνης «ως αφόρητη πίεση σε καθένα από τα μέλη της».

Τέλος, κάνει λόγο για κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης αποδιάρθρωσης της Ευρωζώνης, με αποχώρηση και άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών από το κοινό νόμισμα.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
[Η Ελλάδα θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο διάσωσής της, σημειώνει το BBC, αλλά ο Γκρνίσπαν λέει: «Δεν νομίζω ότι αυτό θα επιλυθεί χωρίς μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Πιστεύω (ότι η Ελλάδα) τελικά θα φύγει (από το ευρώ). Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει τους ίδιους ή την υπόλοιπη ευρωζώνη - είναι απλώς ζήτημα χρόνου να αναγνωρίσουν όλοι ότι η αποχώρηση είναι η καλύτερη στρατηγική», σημειώνει].Αν γίνει αυτό, και γιατί όχι, τότε μία-μία, πρώτες οι χώρες του νότου, θα αποχαιρετούν την ευρωζώνη μπας και βρουν την υγειά τους. Ας κάτσουν οι βόρειοι μεταξύ τους, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η ευρωζώνη φτιάχτηκε από εκείνους μόνο για εκείνους, με τους δικούς τους κανόνες, προσαρμοσμένους πλήρως στα δικά τους συστήματα και ιδιοσυγκρασίες.Κουραστήκαμε και οι μεν και οι δεν.