Τις εξελίξεις στο Eurogroup σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του με τίτλο «Athenae Delenda Est» (Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί), που αποτελεί παραλλαγή της φράσης που είπε ο ρωμαίος Κάτων ο πρεσβύτερος, «Carthago delenda est» (Η Καρχηδόνα πρέπει να αφανιστεί), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας.
Ως καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, χαρακτηρίζει ο Κρούγκμαν το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το κείμενο που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ, και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως γράφει στους New York Times, το κυριότερο σημείο του κειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το εξής:
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Η "μετάφραση" των παραπάνω, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, σημειώνει, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup.
«Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι - ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία το 2010, και ότι αυτό το είδος bullying δεν θα λειτουργήσει.
Εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν ως τα άκρα την Ελλάδα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα σε έξοδο από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε όποιον άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "ειρήνης τη Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική», καταλήγει το άρθρο.
σχόλια