Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς;

Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς; Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
5

Το ερώτημα «τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Χιγκς και ο Σάκης Ρουβάς» έθεσε ο ο αν. καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου σε διάλεξη του προς μαθητές της β΄ και γ΄ Λυκείου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την απάντηση που ο ίδιος έδωσε, πρώτον πρόκειται για celebrities, που συχνά - πυκνά απασχολούν τον Τύπο. Δεύτερον, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώνουν τις μάζες, δημιουργούν -κατά τον επιστημονικό όρο- συσσωμάτωμα.

«Π.χ., αν σε μία αίθουσα αρχίσει να διαδίδεται η φήμη, ότι θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς, όσοι και όσες την ακούσουν πρώτοι θα σπεύσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης εμφάνισης με τους γύρω τους, ύστερα θα πλησιάσουν κι άλλοι/ες, που θα θελήσουν να μάθουν και θα μαζευτούν τόσοι/ες, ώστε όταν τελικά ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του, οι... “ρουβίτσες” θα αποτελούν “είδηση” και από μόνες τους! Το μποζόνιο Higgs περιγράφεται, ότι δίνει µάζα στα σωμάτια ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένα αντίστοιχο συσσωμάτωμα, μέσα στο πεδίο Higgs», είπε ο καθηγητής προς τους μαθητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο “ανορθόδοξος” αυτός παραλληλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της εξήγησης, που ο καθηγητής Φυσικής Ντέβιντ Μίλερ έδωσε το 1993 στον τότε Υπουργό Επιστημών της Μ. Βρετανίας, W. Waldegrave, στην ερώτηση του τελευταίου “γιατί οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για κάτι -το CERN- για το οποίο ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει”.

Ο παραλληλισμός αυτός δεν ήταν τυχαίος αφού εντάσσεται στην προσπάθεια εκλαίκευσης της επιστήμης που επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη διεθνή ημερίδα των “Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων”, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο που πραγματοποιείται από τις . 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2015.

Πολιτισμός
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Στο γυμνάσιο, ο μαθηματικός μας ήθελε να μας μάθει το Πυθαγόρειο Θεώρημα, αλλά επειδή δεν... νιώθαμε, μας το είπε με ένα αστείο τρόπο που ΑΚΟΜΑ το θυμάμαι και παραθέτω :Το τεσσαράγωνο της πάνω τεντώστραςπατσίζει με τη σούμα των τεσσαραγώνων των 2 άλλων πλευρών που στέκονται σούζα...!!!
Εγώ θυμάμαι ακόμα το φυσικό μας στην α' λυκείου που για να θυμόμαστε πώς κινείται το ηλεκτρόνιο μέσα σ'ένα μαγνητικό πεδίο μας είπε το εξής σεξιστικό:"Να θυμάστε ότι το ηλεκτρόνιο είναι σαν τη γυναίκα, που από τα χαμηλά πορτοφόλια πάει στα ψηλά."
Υπάρχει κάτι κοινό... Μπορείτε να πάτε σε αυτή τη σελίδα φυσικής http://www.physics4u.gr/articles/2008/Higgs.html(προσπεράστε τα θεωρητικά )και πάτε εκεί που λέει " 1. Ο μηχανισμός Higgs και 2 Το Μποζόνιο Higgs " Δείτε τις Φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο.... Στο παράδειγμα στη Θέση του διάσημου φυσικού βάλτε τώρα τον Σάκη Ρουβά !!! ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ HIGS !!