Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς;

Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς; Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
5

Το ερώτημα «τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Χιγκς και ο Σάκης Ρουβάς» έθεσε ο ο αν. καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου σε διάλεξη του προς μαθητές της β΄ και γ΄ Λυκείου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την απάντηση που ο ίδιος έδωσε, πρώτον πρόκειται για celebrities, που συχνά - πυκνά απασχολούν τον Τύπο. Δεύτερον, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώνουν τις μάζες, δημιουργούν -κατά τον επιστημονικό όρο- συσσωμάτωμα.

«Π.χ., αν σε μία αίθουσα αρχίσει να διαδίδεται η φήμη, ότι θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς, όσοι και όσες την ακούσουν πρώτοι θα σπεύσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης εμφάνισης με τους γύρω τους, ύστερα θα πλησιάσουν κι άλλοι/ες, που θα θελήσουν να μάθουν και θα μαζευτούν τόσοι/ες, ώστε όταν τελικά ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του, οι... “ρουβίτσες” θα αποτελούν “είδηση” και από μόνες τους! Το μποζόνιο Higgs περιγράφεται, ότι δίνει µάζα στα σωμάτια ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένα αντίστοιχο συσσωμάτωμα, μέσα στο πεδίο Higgs», είπε ο καθηγητής προς τους μαθητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο “ανορθόδοξος” αυτός παραλληλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της εξήγησης, που ο καθηγητής Φυσικής Ντέβιντ Μίλερ έδωσε το 1993 στον τότε Υπουργό Επιστημών της Μ. Βρετανίας, W. Waldegrave, στην ερώτηση του τελευταίου “γιατί οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για κάτι -το CERN- για το οποίο ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει”.

Ο παραλληλισμός αυτός δεν ήταν τυχαίος αφού εντάσσεται στην προσπάθεια εκλαίκευσης της επιστήμης που επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη διεθνή ημερίδα των “Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων”, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο που πραγματοποιείται από τις . 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2015.

Πολιτισμός
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Οι άγριες μέρες μας»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου στην Berlinale

Πολιτισμός / «Οι άγριες μέρες μας»: Παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου

Στο διαγωνιστικό τμήμα Generation του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα συμμετάσχει το πολυαναμενόμενο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη.
LIFO NEWSROOM
Αθέατο Μουσείο: «Η μόνη της ζωής του Αφροδίτη» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμός / Το θραύσμα ενός ελληνιστικού αγάλματος της Αφροδίτης εκτίθεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, συνομιλεί με τη θεά Αφροδίτη. 
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Ήμελλος: Τον αποχαιρετούν στα social - «Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού με τον μπαμπά» λέει η αδελφή του

Πολιτισμός / Δημήτρης Ήμελλος: Τον αποχαιρετούν στα social - «Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού με τον μπαμπά» λέει η αδελφή του

Από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, υπηρέτησε την τέχνη του με επιμονή, προσήλωση και συνέπεια
LIFO NEWSROOM
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μικρά Ασία: Αναστηλώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία στην αρχαία Κνίδο

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αναστηλώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία στην αρχαία Κνίδο

Η Κνίδος, που φέρεται να έχει ιδρυθεί από τον πατέρα του Πελασγού, καρπώνεται την καταγωγή αξιοσημείωτων μορφών της αρχαιότητας όπως ο μαθηματικός Εύδοξος και ο Σώστρατος, κατασκευαστής του Φάρου της Αλεξανδρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Στο γυμνάσιο, ο μαθηματικός μας ήθελε να μας μάθει το Πυθαγόρειο Θεώρημα, αλλά επειδή δεν... νιώθαμε, μας το είπε με ένα αστείο τρόπο που ΑΚΟΜΑ το θυμάμαι και παραθέτω :Το τεσσαράγωνο της πάνω τεντώστραςπατσίζει με τη σούμα των τεσσαραγώνων των 2 άλλων πλευρών που στέκονται σούζα...!!!
Εγώ θυμάμαι ακόμα το φυσικό μας στην α' λυκείου που για να θυμόμαστε πώς κινείται το ηλεκτρόνιο μέσα σ'ένα μαγνητικό πεδίο μας είπε το εξής σεξιστικό:"Να θυμάστε ότι το ηλεκτρόνιο είναι σαν τη γυναίκα, που από τα χαμηλά πορτοφόλια πάει στα ψηλά."
Υπάρχει κάτι κοινό... Μπορείτε να πάτε σε αυτή τη σελίδα φυσικής http://www.physics4u.gr/articles/2008/Higgs.html(προσπεράστε τα θεωρητικά )και πάτε εκεί που λέει " 1. Ο μηχανισμός Higgs και 2 Το Μποζόνιο Higgs " Δείτε τις Φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο.... Στο παράδειγμα στη Θέση του διάσημου φυσικού βάλτε τώρα τον Σάκη Ρουβά !!! ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ HIGS !!