Την εκτίμηση ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild.
Στη συνέντευξη αυτή ο υπουργός Άμυνας δηλώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αλλά «ένα κούρεμα σαν αυτό που πήρε η Γερμανία το 1953 κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι σήμαινε η απειλή του ότι θα στείλουμε τους μετανάστες στη Γερμανία ο κ. Καμμένος λέει ότι το μόνο που έκανε είναι να καταστήσει σαφές τι θα σημάνει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. "Δεν είναι απλώς μια οικονομική κρίση, αλλά και μια ανθρωπιστική. Δεν θα εφαρμοστεί καμμία συμφωνία σε αυτή την περίπτωση Είμαστε υποχρεωμένοι να φιλοξενούμε τους πρόσφυγες ως χώρα άφιξης. Όποιος θέλει να πιέσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή εδώ υπάρχει μια βόμβα. Πώς μπορεί μια χώρα σε κρίση από μόνη της να αντιμετωπίσει 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες;"
Oταν ερωτάται τι ζητάει, απαντά ότι χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα από την κ. Μέρκελ και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες στον Ερντογάν ότι πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες για την ασφάλεια των συνόρων. "Η Τουρκία παίρνει τα χρήματα από την ΕΕ αλλά μπορούν, για παράδειγμα, οι πρόσφυγες από τη Συρία να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα. Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Η Τουρκία χρειάζεται ακριβώς όπως η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις ».
Για τις πολεμικές αποζημιώσεις ο κ. Καμμένος λέει ότι όλες οι άλλες ευρωπαικές χώρες αποζημιώθηκαν εκτός της Ελλάδας. "Για εμάς, αυτό δεν αποτελεί πράξη κατά της Γερμανίας, αλλά μια ιστορική υποχρέωση". Σημειώνει ότι περιμένουμε αποζημίωση για τις καταστροφές, το αναγκαστικό δάνειο και την καταστροφή των αρχαιοτήτων.
Οταν οι δημοσιογράφοι ρωτούν τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ αν έχει προσωπικό πρόβλημα με τη Γερμανία, εκείνος απαντά ότι έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση και όχι με τους ανθρωπους. "Η γερμανική κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πράγματα που δεν την αφορούν. Σπάει τη συμφωνία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Πώς μπορεί να ασκεί ο γερμανός πρέσβης πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην κάνει μαζί μας κυβερνητική συμμαχία;...έχω την εντύπωση ότι κάποιοι θέλουν να μας σπρώξουν έξω από το ευρώ", λέει.
Βέλη έχει ο κ. Καμμένος και για τον κ. Σόιμπλε για τον οποίο λέει στην Bild ότι δεν καταλαβαίνει "γιατί γυρίζει κάθε μέρα και κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Είναι σαν ένας ψυχολογικός πόλεμος και έτσι ο Σόιμπλε δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών".
Τονίζει μάλιστα ότι είναι μια χαρά για εκείνον που τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Βαρουφάκης δεν αρέσουν στον Σόιμπλε. "Αλλά ήμαστε και οι δύο εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και τώρα έχουμε μια συμφωνία του 80 τοις εκατό και διαπραγματευόμαστε για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η δημοκρατία και πρέπει να γίνει δεκτή", σημειώνει.
Λέει επίσης ότι "οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά ότι ο κ Σόιμπλε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, επειδή είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας....Αλλά παραμένει υπουργός Οικονομικών! Και όσο για τη διαφθορά: Είναι σαν την αγάπη ή το ταγκό, χρειάζονται πάντα δύο!"
Ο κ. Καμμένος θέτει και το ερώτημα "γιατί, για παράδειγμα, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Siemens, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, προστατεύονται από την γερμανική κυβέρνηση; Γιατί πρέπει να πληρώνουν πάντα τα εκατομμύρια των ποινών για διαφθορά μόνο στη Γερμανία οι διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες, αλλά όχι εδώ στην Ελλάδα;"
"Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά υπάρχει σιωπή. Όταν ζητάμε ονόματα ή χρειαζόμαστε υποστήριξη , δεν υπάρχει βοήθεια", λέει.
Απαντά στην ερώτηση αν θα χρειαστεί η Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας, ότι δεν θα χρειαστεί " γιατί δεν γίνεται να πληρώνεις παλιά χρέη προσθέτοντας νέα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τελικά ένα κούρεμα, σαν αυτό της Γερμανίας το 1953 στη Διάσκεψη του χρέους στο Λονδίνο. Η λιτότητα δεν είναι ο σωστός τρόπος. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ήδη χάσει τα πάντα και οι μισθοί όσων εξακολουθούν να έχουν μια εργασία, έχει μειωθεί δραματικά. Οι πιλότοι μου στα μαχητικά κερδίζουν € 1.200 το μήνα (πριν από την κρίση ήταν 2400) και κινδυνεύουν τη ζωή τους. "
«Πρέπει να αποζημιωθούμε από την ΕΕ για τα λεφτά που χάσαμε από το εμπάργκο στη Ρωσία. Αλλιώς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, γιατί μόνο κακό κάνουν στην οικονομία μας» τονίζει τέλος ο κ. Καμμένος.
σχόλια