Spiegel: Γερμανοί πολιτικοί ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις

Spiegel: Γερμανοί πολιτικοί ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις Facebook Twitter
3

Πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων τάσσονται υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν τονίζει ότι «πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα».

Η ίδια επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί, «αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους». Σύμφωνα με τη Γκεζίνε Σβαν, το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ανεξάρτητα. «Αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση», σημειώνει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά», ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση». Ωστόσο, χαρακτηρίζει απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα να αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Με αυτό διαφωνεί πάντως η Γκεζίνε Σβαν, η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».

Σύμφωνα με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη.

Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. «Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Οσες επιφυλάξεις και εαν εχει κάποιος για μερικές ατσαλωσύνες ή υπερβολές στο τροπο που ηρθε ξανα το θεμα στην επικαιροτητα, αξιζει ενα μπραβο αυτη η κυβερνηση. Τουλάχιστον άνοιξε αυτη η κουβέντα και μεσα στην Γερμανία!