Το National Geographic έστειλε στο τέλος του 1920 – αρχές του 1930 τον φωτογράφο Clifton R. Adams στην Αγγλία για να φωτογραφίσει τις φάρμες, τις πόλεις και τα χωριά της χώρας. ο Adams αποτύπωσε τα πάντα με την διαδικασία αυτοχρωμίας.
Η αυτοχρωμία ήταν η κατεξοχήν φωτογραφική μέθοδος της εποχής, έχοντας φτάσει στην αγορά με τους αδερφούς Lumière το 1907. Η τεχνική της αυτοχρωμίας βασίζεται στην επάλειψη μιας γυάλινης πλάκας με μικροσκοπικούς κόκκους αμύλου πατάτας. οι οποίοι έχουν χρωματισθεί με κόκκινες, πράσινες και μπλε χρωστικές ουσίες. Οι κόκκοι του αμύλου έχουν την ιδιομορφία να είναι σχετικά διαφανείς, να βάφονται εύκολα με τα επιθυμητά χρώματα και να απομονώνονται σε απαιτούμενα μεγέθη.
Το 1928 η γεωργία ήταν ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ζωής, με άντρες και γυναίκες να συμμετέχουν εξίσου, κι έτσι, σε πολλές από τις φωτογραφίες του εμφανίζονται γυναίκες.
Η Αγγλία συνεχίζει να είναι όμορφη, ιδίως εκτός Λονδίνου. Η επαρχία σε πολλά μέρη έχει μείνει απαράλλακτη, με τις φάρμες της και με τα όμορφα διακοσμημένα χωριουδάκια της. Κυρίως εκεί που μένουν καθαρόαιμοι Αγγλοι. Έχουν επίσης καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν αυτά που τους χαρακτηρίζουν, πχ ιστορία-μνημεία-αρχιτεκτονική, αλλά παράλληλα η χώρα να θεωρείται σύγχρονη. Αυτο που με ξεπερνά ομως ειναι να βλέπω πχ μέσα σε μια πόλη που η αρχιτεκτονική της προέκυψε από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, και ακόμη υπάρχουν πολλά από αυτά τα κτήρια, να ξεπετάγονται τζαμιά και γυναικες με μπουργκες, η διάφορα άλλα που εκ πρώτης σου κάθονται λίγο κάπως στο μάτι. Από την άλλη όμως αν σκεφτείς από πότε ειναι αυτές οι φυλές μέσα στην Αγγλία και πολλές από αυτές υπό ποιες συνθήκες πρωτοήρθαν, μάλλον δεν θα σε κάνει να απορείς και τόσο.
Κάθε φορά που βλέπω έγχρωμες φωτογραφίες πριν από το 1945 παθαίνω το κατιτίς μου, μια που από μικρό παιδί έχω ταυτίσει τις πληροφορίες και την εικόνα που έχω σχηματίσει για το πρώτο μισό του 20ου αιώνα με το ασπρόμαυρο. Πάρτε λίγο έξτρα υλικό, πρώτα από τον Ρώσο Sergey Prokudin-Gorsky με φωτογραφίες του από την ύπαιθρο της χώρας του πριν από 100 και βάλε χρόνια https://www.flickr.com/photos/prokudin-gorsky/ Και μετά, από μια σειρά δουλειών που εν μέρει χρηματοδότησε το αμερικάνικο κογκρέσσο για την χώρα μετά το κραχ και κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ, εδώ https://www.flickr.com/photos/8623220@N02/sets/72157603671370361/ Οι εκδόσεις Ολκός είχαν βγάλει πριν 15 σχεδόν χρόνια, δύο λευκώματα με τις αυτοχρωμικές φωτογραφίες δύο Γάλλων από τον Άθω και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, πριν από 100 χρόνια.
Ηταν καποτε πολυ ομορφη η Αγγλια, πριν την κατακλισουν οι ορδες των απολιτιστων που την απαρτιζουν σημερα. Και δυστυχως αυτο ειναι πλεον μη αναστρεψιμο. Πεντε και πλεον αιωνες εξελιξης πανε να εξανεμιστουν.Κριμα.
Οι ορδές των απολίτιστων υπήρξαν απόγονοι υπηκόων της Αυτοκρατορίας. Περί εσωτερικής μετανάστευσης επρόκειτο ... ( Μετάφραση : Όταν τους ξέσκιζε η Αγγλία ήταν καλά, τώρα τσούζει ... )
Απαπα μη δούμε μια χώρα να έχει αποικιοκρατήσει το μισό πλανήτη αμέσως να πούμε ότι ξέσκιζε..άλλωστε οι Άγγλοι δεν είναι "απολίτιστες ορδές" πάντα ξέσκιζαν με στυλ.
σχόλια