Η Ελλάδα δεν κατέθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια, ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο. Πρόσθεσε ωστόσο πως «στο πλαίσιο μεγάλων έργων μπορεί να δανειοδοτηθούν σχέδια».
Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός με σχόλια που έγιναν για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι παράδοξο να επισκέπτεται τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός».
«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς», πρόσθεσε.
Ακόμα, ο Πούτιν δήλωσε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε» και διευκρίνισε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα. Αναφέρθηκε και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου», είπε.
Όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις, σημείωσε πως «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο». Αναφορά έγινε και στον τομέα του τουρισμού όπου ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την προτίμηση των πολιτών της χώρας του στην Ελλάδα.
Ως μία πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα ζημία, αλλά θα έχει και η Ευρώπη».
Ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία. «Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να αρθεί η απαγόρευση σε ελληνικά προϊόντα αγροτικού ενδιαφέροντος», είπε και επανέλαβε τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη λογική των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε ερώτηση που έκανε λόγο για επέκταση του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα πρόκειται για ελληνικό αγωγό και δεν θα ονομάζεται Turkish Stream.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.
Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις. Δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για μία χώρα της ΕΕ αλλά συζητήσαμε τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω της δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων».
«Εγινε η αρχή της άνοιξης στις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.
σχόλια