«Τη δεκαετία του ’70, ο κόσμος στο Ιράν ήταν έτσι. Επίσης, αυτός είναι ο πατέρας μου»

«Τη δεκαετία του ’70, ο κόσμος στο Ιράν ήταν έτσι. Επίσης, αυτός είναι ο πατέρας μου» Facebook Twitter
5

Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στο Reddit πριν από 17 ώρες με λεζάντα «Τη δεκαετία του '70, ο κόσμος στο Ιράν ήταν έτσι. Επίσης, αυτός ο τύπος στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου»

Το Ιράν, η δική μας Περσία, στην μακραίωνη ιστορία του έχει βιώσει συνεχείς μεταβολές. Αλλαγές στην εδαφική του επικράτεια, την γραφή του, τους θεσμούς του, τα πρόσωπά του και τον τρόπο ζωής του πληθυσμού του.
Κάθε καθεστώς, ταυτίζεται με μια ιδιαίτερη «αφήγηση». Ιστορικά γεγονότα όπως πραξικοπήματα, ξένες εισβολές ή επαναστάσεις, μεταγγίζουν μια νέα κοσμοθεωρία.


Ιστορικά σοκ που ανακόπτουν την ζωή και την ξανά θέτουν σε λειτουργία αφότου έχουν αλλάξει τα ονόματα λεωφόρων, οδών, πλατειών, πανεπιστημίων, λιμανιών και φραγμάτων. Έχουν υποχρεώσει τον πληθυσμό σε διαφορετικό τρόπο ντυσίματος, συμπεριφοράς και διασκέδασης. Του έχουν προωθήσει διαφορετικά πρότυπα μίμησης και του έχουν αλλάξει τον καθημερινό χαιρετισμό, εναλλάσσοντας το αραβικό «Salam alaikoum» με το αρχαίο περσικό «Doroud bar shomma»


Κάπως έτσι, η επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 ανέτρεψε την μοναρχία των Παχλαβί και το θεοκρατικό καθεστώς των ημερών μας, κληροδότησε στους Ιρανούς μια διαφορετική αφήγηση. Μια αφήγηση χωρίς ακάλυπτες γυναίκες, μανεκέν, διαγωνισμούς ομορφιάς, σύμβολα του σεξ και αλκοόλ. (Νικόλας Νταμόν Παπαδημητρίου)

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δικαιοσύνη η Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Τι ζητά από την Έλενα Χριστοπούλου

It's Viral / Στη δικαιοσύνη η Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Τι ζητά από την Έλενα Χριστοπούλου

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, μέσω του δικηγόρου της, κατέθεσε αίτηση επίδειξης εγγράφων, ζητώντας από την Έλενα Χριστοπούλου να της παραδώσει όλες τις συμβάσεις που σχετίζονται με την πολυετή συνεργασία τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ειδικά ο Jafar Panahi έχει διωχθεί και έχει φυλακιστεί ουκ ολίγες φορές στο Ιράν (μαζί μ'αυτόν και η οικογένεια του).Ο δε Bahman Ghobadi βραβεύτηκε σε διάφορα φεστιβάλ των κακών χωρών της Δύσης, ανάμεσα τους και οι - φτου κακά! - ΗΠΑ.Το να βαφτίζουμε προοδευτικό ένα θεοκρατικό/φασιστικό καθεστώς, μόνο και μόνο επειδή αντιτίθεται στην Αμερική, είναι τουλάχιστον αστείο. Δεν είναι τυχαίο που κυρίως φασιστικά καθεστώτα εναντιώνονται στις ΗΠΑ, όπως το Ιράν, Β.Κορέα, Συρία, Ρωσία, Βενεζουέλα - ναι ξέρω η Βενεζουέλα είναι δημοκρατική χώρα έτσι για να γελάσουμε και λίγο... Ως και η Τουρκία ρέπει προς τα εκεί τελευταία.
Θεοκρατικό κράτος είναι η Σαουδική Αραβία πολύ περισσότερο από το Ιράν που οι γυναίκες απλός καλύπτουν τα μαλλιά και οδηγούν αυτοκίνητο. Στην Σαουδική Αραβία ούτε κατά διάνοια και φορούν μαύρη μπουρκα. Αλλά εκεί το καθεστώς είναι φιλικό της Αμερικής οπότε δεν τρέχει τίποτα.Από την εποχή του Dayereh του Jafar Panahi μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει αυτή η χώρα που εξακολουθεί να βγάζει παρά τα πενιχρά της μέσα εξαιρετικούς σκηνοθέτες (Bahman Ghobadi, Majid Majidi , Asghar Farhadi, Abbas Kiarostami ) και όχι νεόπλουτους που καταστρέφουν τα αυτοκίνητά τους στην έρημο.
Στο Ιράν οι γυναίκες απλώς καλύπτουν τα μαλλιά;Ναι,πήγαινε να το πεις στην κοπέλα που φυλακίστηκε επειδή πήγε να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ μεταξύ αντρών.Κάποιοι αξιόλογοι σκηνοθέτες που δεν υποτάσσονται στην...θεοκρατία του Χαμενε'ι' διώκονται ανελέητα.
Τι έχει γίνει στον αγώνα μπάσκετ δεν ξέρω. Θα περιμένω να μου πει η Αμερική.Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι ο παράνομος "κύκλος" του Jafar Panahi και οι ταινίες του Bahman Ghobadi είναι σύμφωνα με τον καθεστώς των Χομεϊνί μάλλον είσαι παντελώς άσχετος.Επίσης δεν ξέρω πόση δημοκρατία έχει το Ιράν αλλά ξέρω πόση δεν έχει η Σαουδική Αραβία και πόσο η Λευκή Αμερική.Και μια μιλάμε για ταινίες μπορείς να δεις το "απαγορευμένο ποδήλατο" από την Σαουδική Αραβία, και την αληθινή ιστορία του "διαζυγίου" από το δημοκρατικό ισδραίλ που διαζύγιο σου δίνει μόνο αν θέλει ο άντρας σου.
μάλιστα. συγκρίνεις το κακό με το χειρότερο δηλαδή. μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και για δικαιώματα της γυναίκας ειδικότερα. εσύ λες σ αυτές τις γυναίκες να ναι χαρούμενες και οκ αφού "απλώς" πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους και μπορούν μάλιστα και να οδηγούν; δηλαδή αυτό είναι το περισσότερο που μια γυναίκα πρέπει να έχει και μπορεί να έχει; να είναι και χαρούμενη που δεν είναι στη σαουδική αραβία; δεν είμαστε καλά. θα μας πουν και πότε η ισότητα είναι αρκετή, οπότε να πάψουμε να ζητάμε. επειδή δηλαδή στη σαουδική αραβία τα πράγματα είναι χειρότερα σημαίνει πως στο ιράν είναι όλα οκ; ούτε στον δυτικό πολιτισμό, ούτε πουθενά δεν έχει επιτευχθεί η απόλυτη ισότητα. άκου εκεί "απλώς καλύπτουν τα μαλλιά". να τα καλύψεις εσύ τα μαλλιά σου υποχρεωτικά από το κράτος και να σου πω εγώ. που νομίζετε ότι όλα είναι υπερβολές και υστερίες.