Έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαΐου που αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Paul Mason του Channel 4. Από το δημοσίευμα του Channel 4 News σημειώνεται πως η καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ και πως αυτή η αποπληρωμή κρίνεται εξαιρετικά ευάλωτη.
Tο υπόμνημα του ΔΝΤ το οποίο έχει στην κατοχή του και το Pressproject.gr επιβεβαιώνεi την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.
Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρουν ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.
Το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να επιφέρουν αποτυχία στις διαπραγματεύσεις.
Από το Press Project σημειώνεται πως η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές "quick and dirty".
Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».
Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι «Παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως παρατηρήθηκε πως υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας.», ουσιαστικά κριτικάροντας τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται αφού όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει αυτή την λεπτομέρεια.
Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις και πως υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών.
σχόλια