Φίλης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου

Φίλης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
2

Το ελληνικό κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει την δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ, αν προηγουμένως δεν έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις.

«Στις 5 Ιουνίου είναι η ημερομηνία για την πληρωμή ενός δυσθεώρητου ποσού. Αυτά (τα χρήματα) δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί επί ένα χρόνο η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος να μην παίρνει φράγκο από τη δανειακή σύμβαση και να έχει δώσει 17,5 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. τα έχει δώσει η κυβέρνηση η σημερινή για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών. Καμιά χώρα δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της μόνο με τα λεφτά του προϋπολογισμού της. Δεν έχουμε να τα πληρώσουμε και είναι αντικείμενο της συζήτησης. Γι' αυτό λέμε ότι το θέμα του χρέους τίθεται εκ των πραγμάτων», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά και τις κοινωνικές παροχές, πριν τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. «Εμείς διασφαλίζουμε και θα διασφαλίσουμε την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων, δηλαδή μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, λειτουργία του κράτους», είπε.

«Δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά στους δανειστές, τώρα τσιτώνει η διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας, 5 Ιουνίου [...] Εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα το χρηματοδοτικό, δεν θα πάρουν χρήματα», τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές. Επόμενος στόχος η μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και στη συνέχεια η ρύθμιση συνολικά του δημόσιου χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Χαχαχαχα. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος αναγνώστης της lifo που πιστεύει ότι αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις; Έστω και ένας, υπάρχει;