Ζητάμε βιώσιμη λύση για τη χώρα, μακράς πνοής, και όχι απλά μια συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις», στο ΦΠΑ, στα εργασιακά ή άλλο τομέα, τόνισε μεταξύ άλλων.
Ακόμα, έκανε λόγο για «αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγραμμάτων επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους», ενώ κάλεσε όσους «μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επισήμανε ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα». «Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».
«Δεν ήταν εύκολη περίοδος για κανένα, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε περίοδο που δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι επιλογή μας, δεν συνάδει με τους κανόνες, είναι απαράδεκτο ότι συμβαίνει», είπε.
Επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης. Τόνισε πως η οικονομία δεν χρειάζεται μέτρα ύφεσης και σημείωσε ότι γίνονται υποχωρήσεις για μία συμφωνία και «απαιτούμε ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις».
«Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά έχουμε και κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν και όρια που η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική δεν μας επιτρέπεται να υπερβούμε» υποστήριξε. Ακόμα, επιτέθηκε και σε κάποιους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι, όπως είπε, με μοχλό τη χρηματοδοτική ασφυξία επιχειρούν να ανατρέψουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Έκανε λόγο επίσης για κάποιους που υπονομεύουν την προοπτική συμφωνίας, κάθε φορά που γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στους «αντιπάλους» της προσπάθειας για σύναψη συμφωνίας, επανέλαβε ότι δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εντός των τειχών. «Πρόκειται για τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων δεν λογαριάζει εκφοβισμούς και μηχανισμούς προπαγάνδας».
«Ήρθε η ώρα οι ολιγάρχες να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια» είπε αναφερόμενος στη φορολόγηση. Πρόσθεσε ότι «θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο. Έχουμε τέσσερα χρόνια πλην τέσσερις μήνες μπροστά μας» και μίλησε για τον αγώνα, στον οποίον έχουν επιδοθεί οι αρχές, προκειμένου να γίνει διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.
Απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στον νόμο για τις 100 δόσεις και στον νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών. Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης, μίλησε για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό.
Παραδέχθηκε ακόμα ότι η «η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί, για να αποτελεί αντίπαλον δέος για όσους τρομοκρατούν το λαό» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
σχόλια