15 «τρομακτικά ακριβείς» τεχνολογικές προβλέψεις του Bill Gates από το 1999

15 «τρομακτικά ακριβείς» τεχνολογικές προβλέψεις του Bill Gates από το 1999 Facebook Twitter
5


Το 1999 ο εμβληματικός ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο "Business @ the Speed of Thought" όπου έκανε μεταξύ άλλων και 15 τολμηρές  προβλέψεις για τον τρόπο που η τεχνολογία επρόκειτο να επηρεάσει τον επιχειρηματικό κλάδο.

16 χρόνια αργότερα, ένας Φινλανδός φοιτητής Business, διαβάζοντας τυχαία το βιβλίο αυτό, ανακάλυψε πόσο “τρομακτικά ακριβείς» αποδείχτηκαν οι προβλέψεις του Gates.

Ας τις δούμε:

1.  Σάιτ σύγκρισης τιμών

“Στο μέλλον θα αναπτυχθούν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες που θα συγκρίνουν τις τιμές υπηρεσιών και προϊόντων, επιτρέποντας στον καθένα να βρει online την καλύτερη τιμή σε ο,τιδήποτε αναζητά να αγοράσει»

Σήμερα: www.skroutz.gr

2. Smartphones

«Οι άνθρωποι θα μεταφέρουν όπου κι αν βρίσκονται μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που θα τους επιτρέπουν να μένουν σε επαφή με φίλους και να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά από οπουδήποτε βρίσκονται, όπως το να διαβάζουν ειδήσεις, να κλείνουν εισιτήρια και να παίρνουν πληροφορίες για οτιδήποτε τους αφορά. Όλα αυτά από μια φορητή συσκευή»

Σήμερα: Ψάξε στην τσέπη σου.

3. Τηλεπληρωμές & Τηλεϊατρική

«Ο κόσμος θα πληρώνει τους λογαριασμούς του, θα τακτοποιούν τα οικονομικά τους και θα επικοινωνούν με τους γιατρούς του μέσω του Internet”

Σήμερα: Όσα είπε ο προλαλήσας

4. Ηλεκτρονικοί βοηθοί και το “Internet of Things

«Θα αναπτυχθούν προσωπικοί βοηθοί που θα συνδέονται και θα συγχρονίζονται με όλες τις συσκευές είτε βρίσκονται στο σπίτι είτε στο γραφείο και θα συνομιλούν μεταξύ τους ανταλάσσοντας δεδομένα. Πηγαίνοντας στο σούπερ μαρκετ, θα του λέτε το φαγητό που θέλετε να ετοιμάσετε κι ο βοηθός θα δημιουργεί αυτόματα τη λίστα για τα ψώνια, ενημερώνοντας και προετοιμάζοντας τις συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν”

Σήμερα: Το Internet of things που αφορά στη διασύνδεση και τον κεντρικό έλεγχο όλων των συσκευών που διαθέτουμε είναι η πιο ανερχόμενη τάση στην τεχνολογία που ήδη χρηματοδοτείται με αρκετά δισ. δολάρια.

5. Onlineπαρακολούθηση του σπιτιού

Θα υπάρχουν συσκευές που θα μας συνδέουν με το βίντεο feed από το σπίτι μας και θα μας ειδοποιούν όταν υπάρχει επισκέπτης.

Σήμερα: Έξυπνα συστήματα οικιακής ασφάλειας και οι ... Έξυπνες Λάμπες

 

6. Social Media

«Θα είναι κοινός τόπος, ιστοσελίδες που θα μας συνδέουν με φίλους και συγγενικά μας πρόσωπα, και θα μας επιτρέπουν να κάνουμε chat και να προγραμματίζουμε πράγματα από κοινού»

Σήμερα: Facebook

 

7. Στοχευμένες προωθητικές ενέργειες

Λογισμικό θα αναγνωρίζει τον προορισμό για τον οποίο κλείσατε εισιτήρια και θα σας προτείνει φθηνές δραστηριότητες κι εκπτώσεις στο μέρος που θα ταξιδέψετε”

Σήμερα: Όλες οι “έξυπνες” διαφημιστικές πλατφόρμες του Facebook ή της Google που παρακολουθούν τις online συνήθειές μας και μας σερβίρουν τις ανάλογες διαφημίσεις, στηρίζονται σε αυτή την πρόβλεψη

8. Σάιτ ανταλλαγής απόψεων και προβλέψεων σκορ για αθλητικά γεγονότα

«Ενώ θα παρακολουθούμε έναν αγώνα στην τηλεόραση, θα υπάρχουν υπηρεσίες που θα μας επιτρέπουν να εκφέρουμε την άποψή μας και να συζητάμε σε πραγματικό χρόνο τα τεκταινόμενα, αλλά και θα  μας επιτρέπουν να προβλέπουμε το σκορ και να κερδίζουμε δώρα»

Σήμερα: Ανέφερε κάποιος τις λέξεις Twitter ή On Line Στοιχηματζίδικα;

9. “Έξυπνη” διαφήμιση

Οι συσκευές μας θα παρατηρούν τις καταναλωτικές μας συνήθειες και θα μας προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες σύμφωνα με αυτές”

Σήμερα: Οι αλγόριθμοι του Google και του Facebook στηρίζονται ακριβώς σε αυτό.

10. Linksπρος σάιτ σε τηλεοπτικές εκπομπές

«Τα τηλεοπτικά προγράμματα θα προβάλλουν links προς σάιτ με συγγενές περιεχόμενο, που θα συμπληρώνει ό,τι βλέπουμε»

Σήμερα: Σχεδόν κάθε εκπομπή έχει το δικό της σάιτ, τη δική της σελίδα στο Facebook με εξτρά περιεχόμενο, αλλά και το δικό της #hashtag

 

11. Online συζητήσεις πολιτών για κοινωνικά ζητήματα

«Οι κάτοικοι πόλεων και χωρών θα διεξάγουν online συζητήσεις σχετικά με ζητήματα που τους αφορούν, όπως η τοπική πολιτική, η πολεοδομία, ή η ασφάλεια"

Σήμερα: Ειδησεογραφικά σάιτ επιτρέπουν το δημόσιο διάλογο, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ολόκληρες επαναστάσεις και κινήματα έχουν πυροδοτηθεί ή οργανωθεί μέσω Twitter και Facebook

12. Μονοθεματικά Σάιτ και online κοινότητες (βλ. social media)

"Οι online κοινότητες δεν θα διαμορφώνονται από την εντοπιότητα αλλά από τα κοινά ενδιαφέροντα”

Σήμερα: Facebook & Twitter

 

13. Λογισμικό διαχείρησης έργων

«Οι project managers που θα επιθυμούν να στήσουν μια ομάδα, θα απευθύνονται σε εξειδικευμένα σάιτ, θα περιγράφουν το έργο και αυτά θα τους προτείνουν το ανάλογο, διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό»

Σήμερα: Aμέτρητα crowdsourcing σάιτ που κάνουν ακριβώς ό,τι πρόβλεψε ο Bill Gates

14. Σάιτ εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού και προσφοράς εργασίας

«Παρομοίως (με το 13) άνθρωποι που θα αναζητούν δουλειά θα μπορούν να βρίσκουν online ευκαιρίες απασχόλησης δηλώνοντας απλά τα ενδιαφέροντα και την εξειδίκευσή τους”

Σήμερα: LinkedIn. (Εάν δεν γνωρίζεις τι είναι, και αναζητάς εργασία Google it, τώρα)

 

15. Online οργάνωση επιχειρησεων

«Οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υποβάλουν το σχέδιό τους για ένα κατασκευαστικό έργο, μια παραγωγή της ταινίας ή μιας διαφημιστικής καμπάνιας, online. Αυτό θα είναι αποτελεσματικό και θα διευολύνει στην εξεύρεση των ιδανικών προμηθευτών ή εταιρείων και θα αποτελέσει παράγοντα επιχειρηματικής ανάπτυξης»

Σήμερα: Crowdsourcing και crowdfunding σάιτ όπως το kickstarter και το indiegogo

 

 

[via]

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Το ερώτημα εδώ είναι "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;"Οι προβλέψεις του βγήκαν σωστές, ή μήπως οι προβλέψεις του (που πιθανόν προέρχονταν και από συζητήσεις με άλλους παράγοντες της αγοράς ή της τεχνολογίας) θεωρήθηκαν καλές ιδέες, και εφαρμόστηκαν;
Αν υπήρχε αντίστοιχη εξέλιξη στην παραγωγή ενέργειας, στις μεταφορές και στη βιομηχανική παραγωγή, θα είμασταν πολύ χαρούμενοι. Και εμείς και ο πλανήτης.
Εντυπωσιακό. Παρόλα αυτά, δεν εφάρμοσε τίποτα από τα παραπάνω στην ίδια του την εταιρία-δημιούργημα, η οποία, στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προφητείες, έχασε σχεδόν κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και οδηγήθηκε σε αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects.
Αυτό που λέω φίλε δεν έχει να κάνει με λεφτά.Ο τύπος τα έχει καταφέρει πανάξια. Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως συνεχίζει, με απίστευτες πρωτοβουλίες.Οι προβλέψεις του ήταν εντυπωσιακές, παρόλα αυτά απορώ γιατί δεν τις εφάρμοσε στην εταιρία του.Δεν καταλαβαίνω τι σε δυσκόλεψε στο σχόλιό μου.