O Τσίπρας στις Βρυξέλλες

O Τσίπρας στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
3

Με αισιοδοξία για συμφωνία πηγαίνει η ελληνική πλευρά στο αποψινό ραντεβού με Μέρκελ και Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που δεν «εκπέμπεται» πάντως από την άλλη πλευρά.


Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά με την πρόταση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Έθνους η διαφορά είναι πλέον στα 750 εκατομμύρια ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός πάει σήμερα στις Βρυξέλλες κομίζοντας και άλλες συμβιβαστικές προτάσεις.

Για τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν σε μερίδα του διεθνούς Τύπου σχετικά με απόρριψη της νέας ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν, κάτι που διαψεύστηκε στη συνέχεια, στελέχη της κυβέρνησης ήταν εξοργισμένα και  απέδιδαν τις διαρροές στους «σκληρούς» της διαπραγμάτευσης που επιχειρούν να ναρκοθετήσουν την προσπάθεια για λύση μέσα από την τριμερή.


«Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις»


Η ελληνική συμπληρωματική πρόταση

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά στην πρόταση που έστειλε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Θυμάστε τι λέγαμε παλιά για την τηλεοπτική "Λάμψη" του Φώσκολου; Ότι η εξέλιξή της είναι τόσο αργή που αν σταματήσεις να την παρακολουθείς και την ξαναπιάσεις μετά από ένα τρίμηνο δεν θα έχεις χάσει και τίποτα...Μου φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις "πολιτικές εξελίξεις". Αν πεις "τους βαρέθηκα πια" και ξανανοίξεις τα αυτιά σου και την TV σου μετά από τρεις μήνες, δεν θα έχεις χάσει και τίποτα... Το ίδιο παραμύθι θα ακούσεις: "Το επόμενο eurogroup θα είναι το κρίσιμο... η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη προτάσεων... οι ξένοι παραμένουν αδιάλλακτοι" κ.λ.π. Τελικά όμως, γιατί τέτοια ακινησία; Μήπως μας δουλεύουν όλοι αυτοί οι βαρουφάκηδες και βαριούνται να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να μιλάνε και να πουλάνε τσαμπουκά και φιγούρα;
Ζούμε την ημέρα της μαρμότας.Είδηση σαν και αυτή θα μπορούσε να γίνεται copy paste κάθε μέρα εδώ και 3 μήνες και ίσως και για τους επόμενους 3-4 μήνες (μέχρι την επιστροφή στη δραχμή που ίσως είναι ο τελικός στόχος των Ρωσοτσολιάδων).