Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride;

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter
4

Τα διάφορα pride που γίνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε Ιούνιο μοιάζουν με ξεκάρφωτες ευκαιρίες για πολύχρωμη υπερηφάνεια. («Να βγω να παρελάσω κι εγώ περήφανος επειδή είμαι στρέιτ;» είναι η σαχλή επωδός, από ανθρώπους που δεν στερούνται κανένα δικαίωμα και που κανείς δεν τους λέει πως πρέπει να ντρέπονται γι' αυτό που είναι - άρα δεν θα είχε νόημα να δηλώσουν την περηφάνια τους.) 

Στην πραγματικότητα τα pride είναι ο φόρος τιμής σε μια σημαντική επέτειο, μια μέρα μνήμης για τη στιγμή που γέννησε το κίνημα των γκέι δικαιωμάτων και όλα ξεκίνησαν απ' το Stonewall Inn.

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter
To μπαρ, σήμερα, 46 χρόνια μετά την εξέγερση.


Ήταν νωρίς το πρωί της 28ης Ιουνίου του 1969 όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στο νεοϋορκέζικο γκέι μπαρ Stonewall Inn. Το ότι μπήκε η αστυνομία στο μπαρ δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο. Μέχρι τα μέσα των '60ς οι συλλήψεις ανθρώπων που σύχναζαν στα γκέι μαγαζιά της Αμερικής ήταν συχνότατες και την επόμενη μέρα ακολουθούσε η διαπόμπευσή τους από τις εφημερίδες, με ονόματα και διευθύνσεις - πολλές φορές και με φωτογραφίες. Αν και το 1969 οι επιδρομές είχαν σχετικά μειωθεί, το Stonewall ήταν ένας εύκολος στόχος μιας μάζευε αρκετούς μαύρους, ισπανόφωνους και drag queens.

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter


Τα περισσότερα βράδια του μήνα οι αστυνομικοί εισέβαλλαν στο μαγαζί, εξευτέλιζαν τους θαμώνες (που φυσικά δεν τολμούσαν να αντιδράσουν) και το σφράγιζαν. Το επόμενο πρωί το Stonewall ξανάνοιγε.

Στις 1.20 τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου 1969 οκτώ αστυνομικοί (οι επτά με πολιτικά) μπήκαν στο Stonewall για την καθιερωμένη βάρδια εκφοβισμού και συλλήψεων.


Τότε όμως έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Πελάτης του Stonewall φώναξε «Αδικία!», άρπαξε ένα τούβλο και χωρίς δεύτερη σκέψη το πέταξε στους αστυνομικούς. Για λίγο, όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Και τότε, σ' ένα δευτερόλεπτο τα χρόνια της αδιαμαρτύρητης καταπίεσης και της ένοχης ντροπής πέρασαν στο παρελθόν...

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter


Ο κόσμος ξέσπασε στους αστυνομικούς με οργή κι άναψε φωτιές μέσα στο μπαρ. Ξεκίνησαν οι συλλήψεις και όσοι γλίτωσαν έτρεξαν με τα πόδια στη γύρω περιοχή ειδοποιώντας γνωστούς και φίλους. Σύντομα κατέφτασαν ενισχύσεις και απ' τις δυο πλευρές. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, πράγμα πρωτοφανές: τα Κεντρικά της αστυνομίας θεωρούσαν ότι μια μάχη με τους «αδύναμους θηλυπρεπείς» και μερικούς τραβεστί δεν θα κρατούσε πάνω από λίγα λεπτά.

Σύντομα δύο χιλιάδες LGBT άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους γύρω δρόμους αναγκάζοντας τα Κεντρικά να στείλουν μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών που είχαν εκπαιδευτεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Όμως ακόμα κι αυτοί δεν κατάφεραν να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος.

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter
O χλευαστικός και προσβλητικός τρόπος με τον οποίο είδε η εφημερίδα New York Daily News το συμβάν.


Το επόμενο βράδι έγινε μια ακόμη μεγάλη συγκέντρωση έξω απ' το Stonewall κι οι μάχες με τις ειδικές δυνάμεις συνεχίστηκαν. Την τρίτη μέρα πάνω από χίλια άτομα μαζεύτηκαν στην περιοχή κρατώντας πρόχειρα πλακάτ που έγραφαν «End All Discriminations» και φωνάζοντας «Gay Power!».

Ήταν μια κίνηση μεγαλειώδης: άνθρωποι που ζούσαν στο σκοτάδι –και είχαν μάθει να φοβούνται και τη σκιά τους- κατέφταναν από παντού απαιτώντας αυτά που σήμερα μοιάζουν σχεδόν αυτονόητα.

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter

Πριν περάσoυν λίγες ημέρες είχε ιδρυθεί το Gay Liberation Front (GLF) της Νέας Υόρκης, πριν περάσει ένας μήνας ιδρύθηκαν GLF σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής, ενώ πριν φύγει το 1969 παρόμοιες οργανώσεις λειτουργούσαν πλέον στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού.


Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Stonewall, στις 28 Ιουνίου του 1970 έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής, το πρώτο Pride για την επέτειο: 15.000 άνθρωποι βγήκαν απ' τις κρυψώνες τους και πραγματοποίησαν πορεία από το Greenwich Village μέχρι το Central Park.


Δεν ξανακρύφτηκαν ποτέ.

 

 

Ξέρετε ποια επέτειο γιορτάζουμε με τα Pride; Facebook Twitter
 

*Αthens Pride: Σήμερα Σάββατο 13/6, στην Πλατεία Κλαυθμώνος

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
"Να βγω κι εγω δηλαδή να διαδηλώσω περήφανος που ειμαι straight;" λένε αυτοί που δε δέχτηκαν καταπίεση που, που ειναι συντηρητικοί, που τους προσβάλουν την αισθητική οι gay και οχι τα Pride, που, που... ΑΗΔΙΕΣ. Κι εγω gay ειμαι, και οσο ειμαι υπέρ του πάρτι, του χορού, της διασκέδασης, της χαράς για τη σεξουαλικότητα, άλλο τόσο ειμαι κατα σ αυτο το ξεφτιλικι, που παει σε άλλο άκρο και βροντοφωνάζει "ειμαι gay και γι αυτο ειμαι ξεχωριστός και τωρα θα εκδικηθώ για την καταπίεση". Οχι δεν εισαι διαφορετικός. Αυτή ειναι η έννοια της ισότητας. Είμαστε ίδιοι με τους straight. Και θέλω να ειμαι διακριτική με το τι γίνεται στο κρεβάτι μου, κατι που ειναι προσωπικό και περιέχει συναισθήματα, δεν ειναι μια ωμή εκδήλωση των προτιμήσεων μου. Οχι, δε θα ικανοποιήσω την κοπέλα μου στη μέση του δρόμου ρε φιλε ούτε θα αρχίσω να ουρλιάζω δείχνοντας το στήθος μου, αυτο δεν ειναι διαδήλωση για τα δικαιώματά μου.
Εχεις λάθος. Απλά είσαι γκέι εκεί και όσο δεν ενοχλει τους άλλους, σ αυτό που σου έχουν ορίσει. ΔΕΝ είμαστε ίσοι ως γκέι μην εχεις αυταπάτες. Ίσοι είμαστε όταν δεν αποκαλύπτουμε ότι είμαστε γκέι. Ο σκοπός πλέον σε όλη τη δύση είναι να μη χρειαζεται αυτή η διπλή ζωή. Να έχεις ίση μεταχείριση. Δε χρειάζεται να ικανοποιήσεις την κοπελα σου δημοσίως. Καποιοι στρέιτ το κάνουν. Αν το κάνουν γκέι θα έχουν συνέπειες. Τώρα αν εννοείς να πιασεις το χέρι του συντρόφου σου δημοσίως όπως ΟΛΟΙ οι φυσιολογικοί άνθρωποι...καταλαβαίνεις τη διαφορά. Αν δεν πεις οτί είσαι γκέι όταν διεκδικείς κάτι, πώς θα το αποκτήσεις; Δε σημαίνει ότι θα συστήνεσαι ετσι καθε μερα. Μην τα μπερδεύεις. Δεν εκδικούμαστε, δεν ξεσαλώνουμε για επίδειξη. Και το σεξ είναι ήδη ελεύθερο. Διεκδικούμε τη μέρα που θα εκλέξουμε ανοιχτά γκέι πρωθυπουργό, χωρίς να έχει γίνει θέμα η σεξουαλικότητα του. Αυτό εξω γίνεται. Εδώ είναι επιστημονική φαντασία. Τα πράγματα δεν αλλάζουν με προσευχές ούτε μεσα στο σπίτι σου. Δυστυχώς...
Συμφωνώ απόλυτα σ αυτο που λες! Αυτο, να περπατάς χέρι χέρι η να ανταλλάσεις ενα φιλί χωρις να το σκέφτεσαι, ναι, θα το στηρίζω και θα το διεκδικώ. Δε θεωρώ οτι κατακτιέται έτσι όμως. Και μην παρερμηνευεις τα λόγια μου, δεν εχω κανένα πρόβλημα με τις προτιμήσεις μου, και δεν τις κρύβω απο κανέναν. Άλλο το να ζεις διπλή ζωη, κι αυτο ακραίο ειναι..