ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

True Detective 2: Η αναμονή τελείωσε

True Detective 2: Η αναμονή τελείωσε Facebook Twitter
Βινς Βον και Κόλιν Φάρελ, το πρωταγωνιστικό δίδυμο του True Detective 2
5


Ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις καλύτερες σειρές της περσινής σεζόν και ο δεύτερος κύκλος που μόλις ξεκίνησε είναι σίγουρα η πλέον αναμενόμενη επιστροφή. Η υπεροχή του True Detective φαινόταν ήδη από τους ονειρικούς τίτλους αρχής - αρρωστημένοι, ιδρωμένοι, με την υγρασία και τη μουντίλα του αμερικανικού νότου να κυριαρχεί στη γραφιστική τους πρωτοτυπία και το "Far From Any Road" να εξαίρει τη θανατίλα και την αδυναμία διαφυγής. Μεγάλοι επίπεδοι δρόμοι σαν βγαλμένοι από ταινίες του Γκας Βαν Σαντ και των αδελφών Κοέν και συντηρητικοί άνθρωποι πνιγμένοι από τις προκαταλήψεις και τις θρησκευτικές σέχτες που τους άγουν και τους φέρουν, μας έκαναν να σκεφτόμαστε ότι η Αμερική δεν είναι το Μανχάταν και το Μαλιμπού.

Δείτε τη νέα σεζόν ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, κάθε Κυριακή στις 4 μετά τα μεσάνυχτα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή με τον εξελιγμένο αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+

Όλα αυτά ήταν φυσικά το προκάλυμμα για το αστυνομικό μυστήριο. Η ιστορία του Yellow King που αντλούσε τις πηγές της από μεταφυσικές ιστορίες που είχαν γραφτεί πάνω από έναν αιώνα πριν, ήταν εξαιρετικά καλογραμμένη και θα αρκούσε από μόνη της για να κρατήσει το ενδιαφέρον σε μια σειρά. Μπολιάστηκε όμως με φιλοσοφικές αναζητήσεις, υπαρξιακά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει λίγο πολύ όλους, τα αρχέτυπα της αντρικής φιλίας, της έγγαμης ζωής, του καλού και του κακού μπάτσου, όλα δοσμένα σωστά κάτω από την ενιαία πένα του Νικ Πιτσολάτο. Να, λοιπόν, το πρώτο κερδισμένο στοίχημα αυτής της σειράς που έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Όχι ένας διάσημος χολιγουντιανός creator που αρκείται στη δημιουργία της γενικής ιδέας και στο να δίνει κατευθύνσεις κι από εκεί κι έπειτα ένα χαώδες επιτελείο γραφιάδων να αναλαμβάνει εκ περιτροπής το κάθε επεισόδιο χωρίς ίχνος ενιαίου ύφους, χάνοντας συχνά μπούσουλα στον βωμό των συνεχών ανατροπών. Στο True Detective έχουμε έναν σεναριογράφο για όλα τα επεισόδια, άρα αρχή, μέση και τέλος, σαν πολύωρη ταινία κομμένη σε οκτώ μέρη.

Βέβαια ο πρώτος κύκλος της σειράς του HBO είχε το έξτρα σημαντικό αβαντάζ της ενιαίας σκηνοθεσίας – κάτι που δεν θα συνεχιστεί για πρακτικούς λόγους στον δεύτερο. Ο Κάρι Φουκουνάγκα είχε αναλάβει να σκηνοθετήσει επίσης όλα τα επεισόδια, πράγμα πρωτοφανές για μια σειρά τέτοιου επιπέδου, γι' αυτό και η συνοχή στη ροή έπιασε ταβάνι. Ήταν τόσο σφιχτοδεμένη η εξέλιξη των ωριαίων επεισοδίων, τόσο αριστοτεχνικά δομημένο το μοντάζ που έμπλεκε παρελθόν, παρόν και παράλληλες αφηγήσεις, που κάθε ώρα δεν ήθελες πραγματικά να τελειώσει. Highlight όλου του κύκλου εκείνο το εξωφρενικά τέλειο εξάλεπτο μονοπλάνο στο κλείσιμο του τέταρτου επεισοδίου για το οποίο μιλούσαν όλοι για μέρες, τον περασμένο Φεβρουάριο.

True Detective 2: Η αναμονή τελείωσε Facebook Twitter
Οι ερμηνείες των Γούντι Χάρελσον και Μάθιου Μακόναχι στην πρώτη σεζόν του True Detective ήταν ένα από τα στοιχεία που έκαναν τη σειρά να ξεχωρίσει
 

Μετά το φινάλε, όλους αυτούς τους μήνες η παραφιλολογία για το ποιοι θα ήταν άξιοι να αντικαταστήσουν το πρωταγωνιστικό δίδυμο στον δεύτερο κύκλο έδινε κι έπαιρνε. Η σειρά είχε εξαρχής τη μορφή ανθολογίας και η πρώτη ιστορία είχε τελειώσει χωρίς να ξεχειλώσει λεπτό - πάμε παρακάτω με παρόμοια μοτίβα και δομή. Με ποια λογική λοιπόν κάνεις νέο κάστινγκ όταν έχουν προηγηθεί οι ερμηνείες του Μάθιου Μακόναχι -στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του, αφού η αξέχαστη συμμετοχή του στο TD του έδωσε σίγουρα έξτρα κρέντιτς μια και η σειρά παιζόταν την κρίσιμη προ-οσκαρική περίοδο και τελικά του απέφερε πανηγυρικά το πρώτο του Όσκαρ για το Dallas Buyers Club- και του αντίπαλου δέους Γούντι Χάρελσον που πολλοί έβαλαν σε δεύτερη μοίρα, αλλά αν το καλοσκεφτούμε στάθηκε σαφώς στα ίσα, αν όχι καλύτερα σε μια ερμηνεία δίχως μανιέρες και εντυπωσιαμούς. Όταν ανακοινώθηκε το ντουέτο των Κόλιν Φάρελ και Βινς Βον η αναμονή εκτοξέυθηκε. Ο πρώτος έχει τη δυναμική να φτάσει σε εξαιρετικά ερμηνευτικά επίπεδα, σε μια χρονιά που η δραστηριότητά του περιλαμβάνει το βραβευμένο στις Κάννες The Lobster του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου και ο δεύτερος είναι ίσως από τα πιο υποτιμημένα ταλέντα του Χόλιγουντ. Παρατηρείτε κι εσείς τις αντιστοιχείες με πέρσι;

Τι ξέρουμε όμως ως τώρα, χωρίς να σας κάνουμε το παραμικρό spoiler από το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου που προβλήθηκε μόλις από τα κανάλια Novacinema, ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους; Από τη Λουιζιάνα μεταφερόμαστε στην Καλιφόρνια, όπου ένας δήμαρχος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος, εν μέσω ενός τεράστιου deal σχετικά με το μεταφορικο δίκτυο της πολιτείας. Τρεις αστυνομικοί (εκτός από τον Φάρελ, τους άλλους δύο υποδύονται οι Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Τέιλορ Κιτς και όχι ο Βον, όπως θα περιμέναμε, ο οποίος κρατά τον ρόλο ενός μεγαλομαφιόζου και συνεργάτη του εκλιπόντος) αναλαμβάνουν την υπόθεση για να ανακαλύψουν ότι μπλέκονται (ξανά) αποκρυφισμός και άλλα στοιχεία που αναμένουμε να ξετυλιχτούν σταδιακά. Κάθε Κυριακή στις 4 μετά τα μεσάνυχτα για τους ξενύχτηδες και κάθε Δευτέρα βράδυ για όλους τους υπόλοιπους.

 

5

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Ωραίο άρθρο και κατευχαριστημένος για την επιστροφή του καλύτερου σίριαλ ίσως. Μια ένσταση μόνο: γίναμε όλοι σκηνόθετες και κριτικοί και προσέξαμε ότι το πλάνο ήταν μονοπλάνο; Προσωπικά, μ’αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, έχω δει εκατοντάδες ταινίες, ειδικά δημιουργών, και αυτές που θεωρουνται ότι αλλάξαν το παγκόσμιο σινεμα από Γκρίφιθ μέχρι Βερεζετακούλ. Δηλαδή θεωρούμαι μάλλον μυημένος σινεφιλ, προσέχω σενάριο,φωτογραφία, σκηνοθεσία, ηθοποία αλλά το μονοπλάνο εμένα τουλάχιστον μου ξέφυγε και αναρωτιέμαι, είμαι ο μόνος;