«Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, προσθέτοντας όμως πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Τόνισε ακόμα πως δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα και αυτό οδήγησε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την απόφαση για δημοψήφισμα.
Η καγκελάριος επισήμανε πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα επιμηκυνθεί, αλλά αύριο βράδυ θα διακοπεί. Καταστήσαμε σαφές ότι αν μετά το δημοψήφισμα ζητήσει διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε». Δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεσο πρόγραμμα, πρόσθεσε. Χαρακτήρισε επίσης την πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα ως μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα.
«Σεβόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν δημοψήφισμα. Εχουμε και εμείς οι υπόλοιποι 18 το δικαίωμα να δούμε τι θα κάνουμε, να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα. Κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη» σημείωσε. Όπως είπε, η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Ασχέτως του τι θα πει το δημοψήφισμα, η ελληνική πλευρά πρέπει να διατυπώσει αίτημα αύριο που λήγει το πρόγραμμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε. «Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την γνώμη του, εμείς έχουμε άποψη, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι κατευθύνουμε την απόφαση, λέμε απλώς όλη την αλήθεια για τις συνέπειες» είπε.
«Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση (υπέρ του «ναι»). Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του».
Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δεν έχει ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνόδου για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, αυτή τη στιγμή, για να συγκληθεί σύνοδος. Αν υπάρξει, να το δούμε». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμα. Απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
Επισήμανε ότι ήταν η Ελλάδα που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι «ως φίλος - και εξακολουθώ να βλέπω την Ελλάδα ως φίλο- πρέπει να πούμε ποιες ήταν οι εξελίξεις από τον Φεβρουάριο και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες».
«Δεν μπορούσαμε να δώσουμε κονδύλια στην Ελλάδα με λευκή επιταγή, χωρίς πρόγραμμα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι υπήρχε διάθεση να δοθεί τρίτο πρόγραμμα στην Αθήνα.
Η τελευταία προσφορά ήταν η καλύτερη που είχε λάβει ποτέ η Ελλάδα, δήλωσε, προειδοποιώντας ότι αν ο ελληνικός λαός πει «όχι» δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα πρόκειται για καθαρή απόφαση εναντίον του ευρώ. «Ο Τσίπρας ήθελε να αλλάξει τα κριτήρια της ευρωζώνης. Οι πολιτικές του βάζουν σε κίνδυνο την ευρωζώνη», τόνισε.
σχόλια