«Το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο να κάνει το δημοψήφισμα, είναι αναγκαίο. Νομίζω άλλωστε ότι και η δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Τσίπρας είναι τελείως απαραίτητη, κι ελπίζω τα πράγματα να πάνε σύμφωνα με τις ελπίδες του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γαβράς.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και απ ό,τι καταλαβαίνω είναι και θέση του Τσίπρα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη είτε κυριαρχήσει το Ναι στο δημοψήφισμα είτε το Όχι», τονίζει ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, ενώ προσθέτει πως «είμαι δημοκράτης και επομένως δεν θα υποδείξω εγώ στον ελληνικό λαό τι να ψηφίσει».
«Αρκετά το έκαναν όλοι ψηφίστε ναι, ψηφίστε όχι, ψηφίστε εκείνο, ψηφίστε το άλλο. Να του εξηγήσουν οι πολιτικοί και τα μίντια τι σημαίνει το "Ναι" και τι σημαίνει το "Όχι" και ο λαός ν' απαντήσει με τη συνείδηση και την ελευθερία του», επισημαίνει.
Όσον αφορά τα κριτήρια, με τα οποία πιστεύει ότι θα ψηφίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αναφέρει: «Μα υφίσταται τόσες αγριότητες ο Έλληνας... με τις τράπεζες, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πίεση των ξένων που λένε όλοι ψηφίστε "Ναι", αλλά δεν εξηγούν τι πρόκειται να επακολουθήσει του "Ναι". Οι Ευρωπαίοι που το προτείνουν δεν μας λένε τι θα συμβεί μετά το "Ναι". Πόσο θ' αλλάξει η ζωή των Ελλήνων; Και ποιος θα τους υπερασπιστεί για μια βαθύτερη αλλαγή;».
Σε ερώτηση ποιο είναι το κύριο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας αν παραμείνει πρωθυπουργός, απαντά: «Νομίζω ότι το πρόβλημα του Τσίπρα μπορεί σήμερα να είναι αυτό που είναι, όμως αν αύριο παραμείνει, το τεράστιο πρόβλημα του είναι να κάνει την Ελλάδα κράτος. Οι Έλληνες είμαστε έθνος αλλά δεν υπάρχει κράτος. Γιατί αν δεν γίνει κράτος δεν ξέρω που πάμε. Θα είμαστε αποικία των τραπεζών».
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κ. Γαβράς αναφέρει ότι «είναι σημαντικός ηγέτης. Σκέφτομαι πάντα αυτόν τον νέο άνθρωπο, ηλικίας 40 χρόνων, που φτάνει στις Βρυξέλλες μέσα σ' αυτό το τρομερό μέρος μ' όλους αυτούς τους ανθρώπους που διαθέτουν τεράστια πείρα, πολιτική οικονομική κ.ο.κ. Μένω κατάπληκτος ότι μπόρεσε ν΄ αμυνθεί και να φτάσει εκεί που έφτασε. Τέτοιους ηγέτες δεν είχαμε συχνά στην Ελλάδα ή μάλλον δεν έχω δει κάποιους ανάλογους τα τελευταία 70 χρόνια».
Και καταλήγει ότι «η αξιοπρέπεια και η περηφάνια για έναν λαό είναι απαραίτητη. Γιατί αλλιώς γινόμαστε δούλοι του καθενός». Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι θεσμοί αφήνουν περιθώρια για αξιοπρέπεια και περηφάνια, απαντά πως «Τα περιθώρια πρέπει να τα πάρετε για αυτό και χρειάζονται ηγέτες δυναμικοί για να επιβάλουν τα περιθώρια».
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.
σχόλια