«Στα πέντε χρόνια διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει διατηρήσει, ακόμα και ενισχύσει, τη φήμη της ως η πιο επιτυχημένη πολιτική ηγέτιδα της Ευρώπης - τόσο στο εσωτερικό όσο και σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει πια», γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιλογή «lose-lose» για την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι καθώς «αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες ΕΕ θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η επιφυλακτική 60χρονη καγκελάριος αντιμετωπίζει μια κατάσταση, την οποία ένας από τους βουλευτές της έχει χαρακτηρίσει ως lose-lose», από την οποία, δηλαδή δεν μπορεί να βγει κερδισμένη, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα.
Οι Financial Times αναφέρουν πως η Μέρκελ πρέπει να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, κρατώντας τη χώρα στο κοινό νόμισμα, ή αν θα κρατήσει τα χρήματα και θα αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες του Grexit και «το όνειδος για την πρώτη φορά ανάκληση στη μακρά ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Σύμφωνα με το άρθρο, αν η καγκελάριος αποφασίσει να διασώσει την Ελλάδα τότε θα δεχθεί αρκετά παράπονα από τους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει μία «εξέγερση» στο συντηρητικό της μπλοκ CDU/CSU. Ωστόσο, ένα Grexit θα μεταφέρει πάνω της «μεγάλο μέρος της διεθνούς κριτικής για μια προφανή αποτυχία της αλληλεγγύης της ΕΕ».
«Η Μέρκελ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον πολιτικό κατακερματισμό στη Γερμανία με το να δείξει ότι προσφέρει πάρα πολλά στην Αθήνα, αλλά ένα Grexit θα είχε επίσης σοβαρές συνέπειες», λέει στους FT η διευθύντρια του γραφείου στο Βερολίνο του think-tank German Marshall Fund, Daniela Schwarzer.
Όποια και εάν είναι η επιλογή της, προσθέτει το άρθρο, ο δρόμος μπροστά της θα είναι απρόβλεπτος. «Η κ. Μέρκελ θα κριθεί όχι μόνο από τον γερμανικό λαό, στις εκλογές του 2017, αλλά και από την ιστορία για τον πώς χειρίστηκε την Ελλάδα» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Κορυφαίος βουλευτής του CDU λέει ότι μπροστά στην κατάσταση «lose-lose» η Μέρκελ πρέπει να διαλέξει τη μικρότερη απώλεια. Όπως προσθέτει, αν η καγκελάριος αρνηθεί νέο πακέτο διάσωσης θα κατηγορηθεί η ίδια εξ ολοκλήρου για τις συνέπειες, συμπεριλαμβανόμενης της πιθανής αστάθειας στα Βαλκάνια, οργή από τις ΗΠΑ και «βουτιά» της θέσης της ΕΕ παγκοσμίως. Οπότε καλύτερα να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στη χώρα της, υποστηρίζει ο βουλευτής.
«Για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί να κερδίσει το ολοένα και πιο εχθρικό κόμμα της, και τον επιθετικό υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προτιμά Grexit». Περίπου 29 από τους 311 βουλευτές του μπλοκ CDU/CSU ψήφισαν κατά του σχεδίου για βοήθεια στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το άρθρο, η Μέρκελ θα μπορούσε ωστόσο να επικρατήσει με τη βοήθεια των ψήφων από την αντιπολίτευση.
Όμως, η ισχυρότερη ηγέτιδα της Ευρώπης δεν θα μοιάζει πια ούτε παντογνώστης, ούτε άτρωτη, καταλήγουν οι Financial Times.
Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.
σχόλια