FT: Ό,τι και αν αποφασίσει για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα βγει χαμένη

FT: Ό,τι και αν αποφασίσει για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα βγει χαμένη Facebook Twitter
EPA/ANDREJ CUKIC
6

«Στα πέντε χρόνια διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει διατηρήσει, ακόμα και ενισχύσει, τη φήμη της ως η πιο επιτυχημένη πολιτική ηγέτιδα της Ευρώπης - τόσο στο εσωτερικό όσο και σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει πια», γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιλογή «lose-lose» για την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι καθώς «αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες ΕΕ θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η επιφυλακτική 60χρονη καγκελάριος αντιμετωπίζει μια κατάσταση, την οποία ένας από τους βουλευτές της έχει χαρακτηρίσει ως lose-lose», από την οποία, δηλαδή δεν μπορεί να βγει κερδισμένη, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα.

Οι Financial Times αναφέρουν πως η Μέρκελ πρέπει να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, κρατώντας τη χώρα στο κοινό νόμισμα, ή αν θα κρατήσει τα χρήματα και θα αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες του Grexit και «το όνειδος για την πρώτη φορά ανάκληση στη μακρά ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σύμφωνα με το άρθρο, αν η καγκελάριος αποφασίσει να διασώσει την Ελλάδα τότε θα δεχθεί αρκετά παράπονα από τους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει μία «εξέγερση» στο συντηρητικό της μπλοκ CDU/CSU. Ωστόσο, ένα Grexit θα μεταφέρει πάνω της «μεγάλο μέρος της διεθνούς κριτικής για μια προφανή αποτυχία της αλληλεγγύης της ΕΕ».

«Η Μέρκελ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον πολιτικό κατακερματισμό στη Γερμανία με το να δείξει ότι προσφέρει πάρα πολλά στην Αθήνα, αλλά ένα Grexit θα είχε επίσης σοβαρές συνέπειες», λέει στους FT η διευθύντρια του γραφείου στο Βερολίνο του think-tank German Marshall Fund, Daniela Schwarzer.


Όποια και εάν είναι η επιλογή της, προσθέτει το άρθρο, ο δρόμος μπροστά της θα είναι απρόβλεπτος. «Η κ. Μέρκελ θα κριθεί όχι μόνο από τον γερμανικό λαό, στις εκλογές του 2017, αλλά και από την ιστορία για τον πώς χειρίστηκε την Ελλάδα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Κορυφαίος βουλευτής του CDU λέει ότι μπροστά στην κατάσταση «lose-lose» η Μέρκελ πρέπει να διαλέξει τη μικρότερη απώλεια. Όπως προσθέτει, αν η καγκελάριος αρνηθεί νέο πακέτο διάσωσης θα κατηγορηθεί η ίδια εξ ολοκλήρου για τις συνέπειες, συμπεριλαμβανόμενης της πιθανής αστάθειας στα Βαλκάνια, οργή από τις ΗΠΑ και «βουτιά» της θέσης της ΕΕ παγκοσμίως. Οπότε καλύτερα να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στη χώρα της, υποστηρίζει ο βουλευτής.

«Για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί να κερδίσει το ολοένα και πιο εχθρικό κόμμα της, και τον επιθετικό υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προτιμά Grexit». Περίπου 29 από τους 311 βουλευτές του μπλοκ CDU/CSU ψήφισαν κατά του σχεδίου για βοήθεια στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το άρθρο, η Μέρκελ θα μπορούσε ωστόσο να επικρατήσει με τη βοήθεια των ψήφων από την αντιπολίτευση.


Όμως, η ισχυρότερη ηγέτιδα της Ευρώπης δεν θα μοιάζει πια ούτε παντογνώστης, ούτε άτρωτη, καταλήγουν οι Financial Times.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Η αληθεια ειναι πως με το ζητημα της Ελλαδας πρωτη φορα φανηκε η Μερκελ να χανει τον ελεγχο. Ενω προσπαθει να περασει την εικονα της ενωμενης,ισχυρης Ευρωπης και της αμετακλητης,σκληρης δικης της στασης,φαινεται να μην τα καταφερνει. Η Ευρωπη δεν θελει πολιτικους που να κοπτονται για την φημη τους,να κοπτονται να κρατησουν τον τιτλο του ισχυρου,αλλα θελει δικαιους, λογικους, ανθρωπινους πολιτικους με οραμα.
Όσο καιρό η Μέρκελ διαχειρίζεται την κρίση τόσο καιρό ο Σόιμπλε διαχειρίζεται την Μέρκελ, την κυβέρνηση και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, επιχειρηματίες. Αν δεν ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ που πίεσαν το ΔΝΤ να βγάλει την έκθεση για την βιωσιμότητα τους χρέους στα ΜΜΕ θα είχε τελειώσει το παιχνίδι του Σόιμπλε, αλλά είναι ακόμη ανοικτό. Το παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται κι αυτός πιστεύει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει προσωπικά. Οι τρικλοποδιές στην εξουσία είναι προσφιλές αγγλοσαξονικό παιχνίδι. Άλλωστε η ίδια η Μέρκελ ανέβηκε στην εξουσία του κόμματος της και στην Καγκελαρία σπρώχνοντας έξω από την εξουσία τον παλιότερα πανίσχυρο μέντορα της Κόλ. Η Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές και νόμιζε ότι ήταν πανίσχυρη. Έπρεπε να είχε κλείσει το Ελληνικό ζήτημα στο χρονικό τέλος του δεύτερου μνημονίου. Παρασύρθηκε από τον Σόιμπλε που τώρα κρατά γερά και τα δυο της πόδια μέσα σε ένα σκληροπυρηνικό γοβάκι. Η Μέρκελ δεν είναι η Σταχτοπούτα της Ευρώπης. Ο Σόιμπλε δεν φαίνεται για πρίγκηπας αλλά πιο πολύ με κακιά μητριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρατηρώντας την στάση των ΗΠΑ καθώς και του Δ.Ν.Τ αρχίζω να πιστεύω πως ένα GREXIT φοβίζει περισσότερο τον Ομπάμα παρά την Μερκελ. Την γνώμη μου αυτή ενισχύει και η πορεία των αγορών το τελευταίο διάστημα. Μπορεί η επιμονή της Γερμανίας στην συμμετοχή του Δ.Ν.Τ να είναι το μεγάλο της λάθος. Πέρα από συναισθηματισμούς μια έξοδος της Ελλαδος από το ευρώ μπορεί να είναι μια μεγάλη ητα για την Καγκελάριο υπάρχει όμως και η πιθανότητα να είναι μια λύτρωση για την Ευρώπη. Αυτά δεν τα παραθέτω ως μια άποψη η οποία εμπεριέχει επιθυμία αλλά φόβο.
Είναι εκνευριστικό αυτό που συμβαίνει. Να τη λυπηθούμε κιόλας; Δηλαδή χαμένοι δε βγαίνουν οι Έλληνες όοοο,τι και να γίνει αλλά η Μέρκελ. Οκ, τρολλάρισμα και από τη FT λοιπόν.