Η FAS ισχυρίζεται πως ο Σόιμπλε προτείνει 5ετές Grexit ή ενέχυρο ελληνική περιουσία 50 δις

Η FAS ισχυρίζεται πως ο Σόιμπλε προτείνει 5ετές Grexit ή ενέχυρο ελληνική περιουσία 50 δις Facebook Twitter
12

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα FAS, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αλλάζει  τη σκληρή του στάση και εκτιμά πως η πρόταση της Ελλάδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις προτάσεις που μόλις έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και τις χαρακτηρίζει ανεπαρκείς. Το υπουργείο του έχει διαβιβάσει μια αρνητική εισήγηση στους ΥΠΟΙΚ των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας οι εναλλακτικές προτάσεις των Γερμανών συνοψίζονται σε δύο διαφορετικά σχέδια:

Το πρώτο περιλαμβάνει την βελτίωση των υφιστάμενων προτάσεων με την πλήρη υποστήριξη του Κοινοβουλίου και παράλληλα τη μεταβίβαση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις Ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα τα εκμεταλλεύεται προς αποπληρωμή του χρέους.

Το δεύτερο σχέδιο αναφέρει προσωρινό Grexit για τουλάχιστον πέντε χρόνια που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους. Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η FAZ, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λαμβάνει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια.

Το δημοσίευμα που κάνει το γύρο των μέσων σε όλο τον κόσμο εδώ και λίγα λεπτά, έφτασε στην Αθήνα και στα αυτιά της ελληνικής κυβέρνησης η οποία κατηγορηματικά διαψεύδει μέσω πηγών του Μαξίμου πως στην αίθουσα του Eurogroup τέθηκε ζήτημα Grexit.

Ωστόσο ο ανταποκριτής του ZDF σημειώνει πως αν και η διπλή πρόταση Σόιμπλε δεν έχει ακόμη πέσει στο τραπέζι, το έγγραφο υπάρχει και έχει διαρρεύσει μεταξύ των συμμετεχόντων στο Eurogroup.

To δημοσίευμα αρνήθηκε να σχολιάσει και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Reuters.

Δείτε LIVE όλες τις κρίσιμες εξελίξεις ΕΔΩ

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
και τελικά ο Σούλτζ στην συνέντευξη τύπου εξηγεί για το ταμείο ρευστοποίησης της ελληνικής περιουσίας αξίας 50 δισ. και αναφέρει ότι η ιδέα προυπάρχει από το 1ο πρόγραμμα και είναι και του Γιούνκερ !!!απίστευτα πράγματα παιδιά _ τα θέλουν όλα ! θέλουν να μην έχουμε χώρα.. φτάσαμε σε απίστευτο σημείο για μια δημοκρατική ένωση. ντοντ γούορυ στρίκτλυ μπίζνες.
"Ο Σοιμπλε προτεινει 5ετες Grexit". Καποιος το ειχε υπονοησει αυτο,αλλα ποιος...μου διαφευγει το ονομα!Τελικα οι υποστηρικτες του "Μενουμε Ευρωπη",του Γιουνκερ της Μερκελ και του Σοιμπλε, μαθαινουν τωρα πως ο Σοιμπλε...ειναι κρυφοGrexit! Αυτη κι αν ειναι αντιφαση! Εχει χαθει η μπαλα!
ΤΙ πάει να πει ενέχυρο 50 δις; Απο τι; Απο τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, τις τράπεζες; Νησιά; Τι θέλουν; Είμαστε στραγγαλισμένοι οικονομικά, αλλά είμαι κατά αυτής της κατάστασης ομηρίας-ενέχυρο, που η δόση θα εκταμιεύεται μόνο όταν ο Σόιμπλε και οι εταιρίες που είναι πίσω του είναι ικανοποιημένες με την τιμή! Αν είναι έτσι η ευρωπαϊκή δημοκρατία, ας φύγουμε και ας βγάλουν άκρη μόνοι τους με τα χρέη των Γάλλων , των Ιταλών, των Ισπανών και των Πορτογάλων. Αν και μου φαίνεται πως θα πετάξουν εμάς έξω και μετά ως δια μαγείας θα βρεθεί ο τρόπος να σωθούν και οι υπόλοιποι.
O Σόιμπλε προσπάθησε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ εδώ και χρόνια και δελέασε όλους τους, κατά καιρούς, Υπουργούς Οικονομικών (Βενιζέλο, Στουρνάρα, Χαρδούβελη κλπ) με προγράμματα GREXIT. Με τους προηγούμενους δεν τα κατάφερε. Κόντεψε όμως να τα καταφέρει με τον τελευταίο το "νάρκισο" Βαρουφάκη, ο οποίος έπεσε στην παγίδα του.
Σωστά, μόνο που δεν πρόκειται περί προσωπικής επιθυμίας ή βίτσιου του Schäuble, αλλά περί προτίμησης εκείνων των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική βιτρίνα που ονομάζεται «Schäuble»· είναι γνωστό πως σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η μεν γερμανική πλευρά προτάσσει τη συνοχή ακόμα και αν αυτό σημαίνει λιγότερα κράτη - μέλη, η δε γαλλική ακολουθεί μία τακτική διεύρυνσης της ζώνης του ευρώ, καθώς ελπίζει ότι έτσι θα καταφέρει να ανακόψει τις ηγεμονικές τάσεις του γερμανικού κράτους. Οι περισσότεροι ξέχασαν ότι η ίδια η ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ε.Ο.Κ. από τον Καραμανλή έγινε επί της περίφημης ελληνογαλλικής φιλίας: η Ελλάδα έγινε τότε μέλος της Ε.Ο.Κ. ως κράτος υπό την άμεση επιρροή της Γαλλίας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, όμως, αν η τότε Δυτική Γερμανία καιγόταν και αυτή για την ένταξη της Ελλάδας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».Κατά βάση ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης προσωπικά) λειτουργεί ως εργαλείο της Ουάσινγκτον στην προσπάθεια της να εμποδίσει τις διεργασίες πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. (στις οποίες προσβλέπει η Γερμανία), δημιουργώντας αστάθεια στην ευρωζώνη και έναν επιπλέον βραχνά για τη Γερμανία η οποία έχει να αντιμετωπίσει τόσο τη γαλλική δυσαρέσκεια για την πολιτική διαχείριση της κρίσης όσο και ανοιχτές πληγές όπως η Ουκρανία. Το «ελληνικό πρόβλημα» μπορεί να ιδωθεί σωστά μόνο αν ενταχθεί ως υποπερίπτωση/επιμέρους ζήτημα στο πλαίσιο μίας ευρύτερης νομισματικής και γεωπολιτικής διαμάχης ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Γερμανία, διαμάχη η οποία οξύνεται και γνωρίζει μία ποσοτική ένταση το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα και το τελευταίο 18μηνο στην Ουκρανία. Βέβαια, όλα αυτά είναι καταγέλαστα για τον ελληνικό επαρχιωτισμό που φαντασιώνεται πως ο Βαρουφάκης «έτριξε τα δόντια στους δυνάστες δανειστές του ελληνικού έθνους», χαρίζοντας ξανά στον ελληνικό λαό την χαμένη του εθνική αξιοπρέπεια [η ρητορική αυτή είναι κοινή τόσο στην αριστερά όσο και τη δεξιά, πράγμα που αποδεικνύει ότι εντός του "αντιμνημονιακού" στρατοπέδου δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές· η ίδια η κυβερνητική σύμπραξη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ψεκασμένους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ. είναι η καλύτερη απόδειξη].
Μάλλον τα έχεις λίγο μπερδεμένα στο μυαλό σου...Ο Schäuble ΔΕΝ θέλει πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. Αντίθετα θέλει σκληρό μάρκο, συγνώμη σκληρό €...Και ένας από τους λόγους που χώρες όπως η Γαλία και το Βέλγιο δεν στηρίζουν την πολιτική του είναι καθαρά οικονομικοί. Ακριβώς οι ιδιοι λόγοι που τον στηρίζουν οι Ολλάνδοί. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ΗΛΗΘΙΟΤΗΤΑ των Ελλήνων οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν μπορείς να το παίζεις έξυπνος, να βρίζεις και να απαιτείς βοήθεια. Και οι Έλληνες προτιμούν να δοκιμάσουν το κάθε κόμα που υπόσχεται ότι να ΄ναι χωρίς να σκεφτούν λίγο λογικά...Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το κέντρο του κόσμου, καταλάβετε το.
Συμφωνώ με την ανάλυση και θεωρώ οτι το τωρινό κλίμα στην Ευρώπη θυμίζει ψυχροπολεμικό. Επίσης οι χώρες που τάσσονται υπέρ Γερμανίας είναι χώρες δορυφόροι που μετά την πτώση του κομμουνισμού ιδιωτικοποίησαν τα πάντα, Με την είσοδο τους στο ευρώ, πολλές Γερμανικές εταιρίες μετακίνησαν κάποια τμήματα τους σε αυτές τις χώρες. Δίνουν στους εργαζόμενους 700 ευρώ που είναι περισσότερα απο το βασικό στη Σλοβακία πχ, αλλά φυσικά τα μισά απο αυτά που θα έδιναν στη Γερμανία ή την Αυστρία.Υπάρχει βέβαια και κόσμος που πεινάει με το βασικό. Οπότε, νομίζω οτι δε θα συγκρουστούν ποτέ με τη Γερμανία γιατί θα ήταν δαγκωνιά στο χέρι που σε ταϊζει. Θέλω να πιστεύω οτι αυτό που διεκδικούμε μέσα απο αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η σύμπλευση της ευημερίας του νομίσματος και των πολιτών της ΕΕ. Δε συμφωνώ στην πολιτική ενοποίηση αν αυτή είναι κάτω απο τη γερμανική επιρροή. Θα προτιμούσα μια φορολογική ενοποίηση, πχ ίδιους συντελεστές φορολόγησης στις εταιρίες.
@ Listerix:Μα δε λέω τίποτα διαφορετικό. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η εκ μέρους της Γερμανίας επιθυμία ολοκλήρωσης της πολιτικής ενοποίησης/ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε. αντιφάσκει ή είναι ασύμβατη με την επιδίωξη διατήρησης ενός σκληρού νομίσματος όπως το ευρώ. Και να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα: είναι ακριβώς η αναντιστοιχία ανάμεσα στη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης και τη διαδικασία νομισματικής/χρηματοπιστωτικής ενοποίησης που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα που καίγεται να αντιμετωπίσει το γερμανικό κράτος και οι σύμμαχοι του στην Ευρώπη. Ο ατελής χαρακτήρας της πρώτης δυναμιτίζει/υποσκάπτει τα θεμέλια της (ήδη συντελεσθείσας) δεύτερης. Ένα νόμισμα με 18 υπουργούς οικονομικών, με 18 διάφορης αποτελεσματικότητας φορολογικά συστήματα, με 18 διαφορετικά διοικητικά συστήματα, είναι επί της ουσίας ανεξέλεγκτο και ευάλωτο σε κάθε είδους "βαρουφακισμούς". Μία ευρωζώνη όμως των, ας πούμε, 8 ισχυρότερων κρατών-μελών των οποίων τα φορολογικά κ.λπ. συστήματα βαθμιαία συγκλίνουν, είναι μία αρκετά συνεκτικότερη και καλύτερα θωρακισμένη θεσμικά ευρωζώνη απ' ό,τι η τωρινή· αυτό, επιμένω, προϋποθέτει επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. και είναι εύλογο να αποτελεί βασική επιδίωξη της γερμανικής πλευράς, αλλά όχι της γαλλικής που προς το παρόν βγαίνει χαμένη από τον ανταγωνισμό και προσπαθεί να ανακόψει τις ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας (αυτό φαίνεται και από την πολύ ηπιότερη στάση του Hollande και του Sapin απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη του Schäuble και της Merkel).Επομένως, οι λόγοι δεν είναι αμιγώς οικονομικοί ή αμιγώς πολιτικοί· θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση, όταν στοχεύει στην εξήγηση της πραγματικότητας, να μεταβαίνει από την οικονομία στην πολιτική και αντίστροφα, αντί να τις αντιμετωπίζει σαν διαχωρισμένες σφαίρες δραστηριοτήτων.