Τσίπρας: Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρειο νίκη απέναντι στην Ελλάδα

Τσίπρας: Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρειο νίκη απέναντι στην Ελλάδα Facebook Twitter
Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
5

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαδικασία που ακολουθούμε σήμερα δεν είναι μια ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι ομαλές και οι συνθήκες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, το λαό και την Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους», τόνισε μεταξύ άλλων, και έκανε λόγο για δύσκολο συμβιβασμό.

«Μετά από όσα συνέβησαν έξι μήνες δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία και η έμπνευση αυτού του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά», υπογράμμισε. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι πλέον δεν συζητείται αν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει.

Ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν και θα είναι διαρκής», τόνισε. «Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», επισήμανε. Διευκρίνισε ότι ο Κώδικας θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου και το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια και την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Έως τότε θα ισχύει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Κανένας φτωχός δεν θα χάσει το σπίτι του. Χωρίς αυτή την εγγύηση, εμείς δεν υπάρχουμε».

Απαντώντας σε όσους δηλώνουν ότι στο πλαίσιο του συμβιβασμού που υπήρξε και που αναγκάζει σε μια πολύ δύσκολη προσαρμογή, δεν έχει σημασία αν θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, ο Α. Τσίπρας είπε πως «πολλές φορές παρομοιάζουν την παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση ως αγωνία για καρέκλες και αξιώματα. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη αξιώματος αλλά οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού, την προστασία των αδικημένων, μάχης με τα οργανωμένα συμφέροντα».  Δεν προτίθεμαι οικειοθελώς να εγκαταλείψω αυτό το οχυρό». «Και αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι, οικειοθελώς τουλάχιστον, να το εγκαταλείψω».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται», ανέφερε, προσθέτοντας πως «όχι μόνο δεν μετανιώνω για αυτόν τον αγώνα, αλλά είμαι υπερήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του ελληνικού λαού, που ακούστηκε το δίκιο του λαού, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης». «Λάθη», είπε, «δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν».

«Δώσαμε μια μάχη επί έξι μήνες σε ένα δυσμενές πλαίσιο και φυσικά κάναμε και λάθη», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «οδηγηθήκαμε σ' ένα δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όχι μόνο σε βάρος του ελληνικού λαού αλλά και σε βάρος άλλων λαών».

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την προσπάθειά της ανέδειξε και τα όρια και τις ανοχές της Ευρώπης απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των λαών της. Όπως είπε, στη σημερινή Ευρώπη ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να την κρατήσουν στο σκληρό δόγμα της λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πράγματι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς, αλλά επισήμανε πως είναι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. «Οι αγώνες που δίνονται και φτάνουν ως τα άκρα αφήνουν κάποια στιγμή καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συντηρητικές δυνάμεις επιμένουν στα σχέδια εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Σε κάποιους από τους εταίρους μας δεν έχει φύγει η ιδέα του Grexit, υπάρχει ακόμη στο τραπέζι». «Ό,τι συμφωνία κι αν συνάψουμε, αν κάποιοι επαναφέρουν το φάντασμα (του Grexit) αυτό δεν θα φύγει ποτέ», σημείωσε.

Τόνισε ότι από αύριο η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος σε 4 άξονες:

- Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με προεξάρχουσα τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού
- Διάλογος για την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα
- Στοχευμένες δράσεις για στήριξη ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και προσέλκυση επενδύσεων.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, ΕΔΩ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

Πολιτική / Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

«Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Oksijen
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

«Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς, διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας» ανέφερε ο πρωθυπουργος
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές - Δείτε LIVE

Πολιτική / Μητσοτάκης: Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει καλοκαίρι χωρίς φωτιές στην Ελλάδα

Φέτος είχαμε 9.101 φωτιές, σε σχέση με 7.163 που είχαμε πέρυσι που κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, ενώ φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, είπε ο πρωθυπουργός - Άνω του 98% των φωτιών σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές, χάρη στα drones και στα έμφορτα αεροσκάφη
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για ΑΣΕΠ: Επιστρέφει στην άρνηση, παρά την «αλλαγή σελίδας»

Πολιτική / Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για ΑΣΕΠ: Επιστρέφει στην άρνηση, παρά την «αλλαγή σελίδας»

Θεωρεί πιο σημαντικό το να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο για να επικρίνει αργότερα την Κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις προσλήψεις, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, το λαό και την Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους», τόνισε μεταξύ άλλων.Καλά ο άνθρωπος είναι στη κοσμάρα του ακόμα.Λές και απευθύνεται σε χαχόλους.Το τρίτο μνημόνιο και φαρμακερό το μεγαλύτερο των μνημονίων έχει την υπογραφή Τσίπρα και προέρχεται από της παλινωδίες της κυβέρνησης του.Τελεία και παύλα.Τα άλλα για τους σανοφάγους.
Το Φθινόπωρο τα σπουδαία. Όταν έρθουν οι πιέσεις για πλειστηριασμούς, εξώσεις και συμμόρφωση της Ελληνικής νομοθεσίας με αυτή της ΕΕ.Το ρόπαλο και το καρότο θα είναι πάλι οι τράπεζες και η σωτηρία των καταθέσεων με αντάλλαγμα την πώληση των κόκκινων δανείων είτε ένα προς ένα σε πλειστηριασμούς ή καλύτερα πακέτο σε επενδυτικά κεφάλαια.
Ερώτημα προς όλους.Το τελευταίο καιρό η ευρώπη οι ευρωπαικοί λαοί στρέφονται αριστερά ή δεξιά; Στην γαλλία ο ολάντ θα φύγει και θα έρθει ο σαρκοζί, στην γερμανία οι χριστιανοδημοκράτες θα κάτσουν δεκαετίες πλέον, στην ισπανία είναι πάλι πρώτος ο ραχόι, στην πορτογαλλία τα ίδια,όπως και στην ιρλανδία και την κύπρο, στις άλλες μικρές χώρες σλοβακία φινλαδία λιθουανία ούτε λόγος το ίδιο και ολλανδία, μόνο η Ιταλία έμεινε με τον ρέντζι που στην ουσία είναι κεντρώος και μάλλον ότι αριστερότερο έχει απομείνει...