Δέκα λεωφορεία από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ "Μακεδονία" περιμένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τους περίπου 2000 πρόσφυγες που έρχονται από την Κω με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και αναμένονται να καταπλεύσουν αργά το βράδυ.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν σταδιακά τους πρόσφυγες στον υπεραστικό σταθμό απ' όπου, στη συνέχεια, θα αναχωρούν, με έκτακτα δρομολόγια, για την Ειδομένη.
"Ανά τέταρτο θα αναχωρούν, από τον υπεραστικό σταθμό, λεωφορεία για την Ειδομένη προκειμένου οι πρόσφυγες, πληρώνοντας το εισιτήριο των 10 ευρώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα" ανέφερε ο κ. Λιούπας.
Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με την αύξηση των προσφύγων, σημείωσε ότι καθημερινά πλέον υπάρχουν περίπου 15 έκτακτα δρομολόγια λεωφορείων (χωρητικότητας 50 ατόμων) για την Ειδομένη που ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και είναι όλα υπερπλήρη.
Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα της μεταφοράς των προσφύγων, όπως ανέφερε το πρωί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα.
Σύμφωνα με την κ. Γούλα, η διοίκηση του Δήμου αιφνιδιάστηκε από τη μεταφορά των περίπου 2000 προσφύγων από τη Συρία στην πόλη, καθώς δεν υπήρξε ενημέρωση από την κυβέρνηση, ωστόσο θα συμμετέχουν στις συσκέψεις των αρμόδιων για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος.
Προτελευταίος σταθμός στην Ελλάδα: ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στο ΚΤΕΛ Μακεδονία προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο και να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Φτάνουν αργά το βράδυ από την Αθήνα και κοιμούνται πέριξ του σταθμού, περιμένοντας να ανοίξουν, στις 6 το πρωί, τα εκδοτήρια.
Προσωρινή ανακούφιση με παγωμένα νερά, σάντουιτς, είδη υγιεινής, ακόμα και ένα ...χαμόγελο συμπαράστασης, τους προσφέρουν από τον Μάιο εθελοντές της Κίνησης Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη (Refugee Solidarity Movement Thessaloniki).
"Μέσω της σελίδας μας στο facebook μαζεύουμε ανθρωπιστική βοήθεια και κάθε Δευτέρα, Τέταρτη και Παρασκευή, στήνουμε ένα τραπεζάκι έξω από τον σταθμό και τους καλούμε να πάρουν μπουκάλια με νερό, φαγητό, σερβιέτες, οδοντόπαστες, ξυραφάκια ή, αν χρειάζονται, κάποια ρούχα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμίρ, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της προσπάθειας.
"Κι εγώ έχω περάσει τα ίδια, όταν ήρθα το 2001 από το Αφγανιστάν, οπότε τους καταλαβαίνω" τονίζει. Μαζί του, στην Κίνηση Αλληλεγγύης, είναι και άλλοι εθελοντές, κυρίως αλλοδαποί, όπως ο 36χρονος Πάντσο από τη Γερμανία, ο οποίος σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και ήθελε να έρθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες. Μοιράζει νερά μαζί με τον Αμίρ, ο οποίος μεταφράζει τα λόγια των ανθρώπων που προσεγγίζουν τον πάγκο: "Λένε ευχαριστώ και ρωτούν γιατί το κάνουμε αυτό και τους απαντώ ότι είναι, απλώς, υποχρέωσή μου"...
πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ
σχόλια