Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε αν οι βουλευτές μειώνονταν από 300 σε 200

Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε αν οι βουλευτές μειώνονταν από 300 σε 200 Facebook Twitter
1


Με όλα τα πολιτικά δρώμενα να κατέχουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων για αρκετές πλέον εβδομάδες και ένα δημοψήφισμα που πήγε ουσιαστικά στα σκουπίδια (χωρίς να σημαίνει πως αυτό έγινε κατ' επιλογήν) κάθομαι και αναλογίζομαι την αξία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σαφώς θεωρώ πως η εκπροσώπηση του λαού στη Βουλή είναι θεμελιώδες αξίωμα της δημοκρατίας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι βιώνουμε, παρ'όλα αυτά, ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί χρειαζόμαστε 300 βουλευτές; Διατηρείται ως έθιμο ή κάτι τέτοιο; Προφανώς ο λαός σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί από 10 άτομα. Αλλά είναι απαραίτητοι και οι 300;


Ο μέσος Έλληνας βουλευτής κοστίζει στον ελληνικό λαό περίπου 14.500 ευρώ ΜΗΝΙΑΙΩΣ. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι μαζί πόσα χρήματα θα αποταμιεύονταν ετησίως αν οι βουλευτές μειώνονταν από 300 σε 200. Για να μη σας κουράσω το ποσό ανέρχεται περίπου στα 18 εκατ. ευρώ. Και αν κάποιος πει πως "ναι αλλά χρειάζονται όλοι στην παρούσα φάση", τότε γιατί να μη γίνει μία απλή μείωση μισθών; Στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους έγινε, χωρίς καν το κέρδος να πλησιάζει.


Κατ' εμέ η αρμόζουσα ερώτηση για δημοψήφισμα θα έπρεπε να είναι: "Θέλετε ο αριθμός των βουλευτών να μειωθεί;" ή έστω να μειωθούν τα υπέρογκα ποσά με τα οποία χρηματίζονται πολιτικοί οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν ασκούν καν τα πολιτικά τους δικαιώματα ή λοιδορούν εμένα και εσένα, φαλκιδεύοντας την αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Δεν πρόκειται για αναρχικό λόγο, απλώς κάποια στιγμή πρέπει να δούμε πως είναι αδύνατον τα 100 ευρώ που θα κοπούν από τους χαμηλόμισθους να συγκριθούν τις 7000 ευρώ. Απλή λογική.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Καλά προφανώς δεν πρόκειται για αναρχικό λόγο γιατί μιλάς για κοινοβουλευτισμό. Να γίνουν μειώσεις μισθών όχι βουλευτών. Υποτίθεται ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη η αντιπροσωπευτικότητα. Αν το δούμε κι αυτό οικονομικά συμφέρει να την καταργήσουμε, δεν πάει έτσι όμως. Τώρα θα πει κπς ότι οι περισσότεροι (σχεδόν όλοι) οι βουλευτές ψηφίζουν σαν τα πρόβατα οπότε ποιο το νόημα να εχεις 300 από τη στιγμή π δεν εχεις 300 γνώμες. Αλλά και πάλι έτσι καταλήγουμε στο ας την καταργήσουμε τελείως ή ας μείνουμε με 50. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι κεκτημένο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, και από τη στιγμή που δεν έχουμε προς το παρόν κάτι πιο δημοκρατικό να την αντικαταστήσουμε καλό είναι θεσμικά να υπάρχει ως τέτοια. Μπορέι να μας ξαναχρειαστεί στο μακρινό μέλλον και να αρχίσει να νομοθετεί και όχι απλά να ψηφίζει μέτρα. Ποτέ δεν ξέρεις :P A, έπειτα για κάπόια λίγα ζητήματα συνεχίζει να μπορεί να νομοθετεί, 'ντάξει.