[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Η Εύη Καρκίτη είναι δημοσιογράφος με προϋπηρεσία δεκαετιών σε ραδιόφωνο, εφημερίδες, και περιοδικά. Πριν από ένα περίπου χρόνο αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παρακάτω:
Εμπνεόμενη από τους περιπάτους που έκανε μόνη της στην πόλη, αλλά κι από τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες, της "κατέβηκε" η ιδέα των θεματικών περιηγήσεων.
Απευθύνθηκε σε φίλους που μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια ιδέα, και λίγο καιρό αργότερα δημιουργήθηκε η Thessaloniki Walking Tours.
Η ομάδα των πιο απολαυστικών και πρωτότυπων περιηγήσεων και ξεναγήσεων στην Θεσσαλονίκη, με έμφαση στα ιστορικά trivia και τις λεπτομέρειες της πόλης που βιαστικά προσπερνάμε αγνοώντας την συναρπαστική ιστορία τους!
Μας εξηγεί.
Τι είναι η Thessaloniki Walking Tours;
Η Thessaloniki Walking Tours προτείνει θεματικές διαδρομές στην πόλη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπό της. Σε πολλές από τις αυτές τις διαδρομές δίνουμε έμφαση στο "μικρό", αυτό που γλίστρησε από τη μεγάλη Ιστορία, το οποίο όμως συνδέεται με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τον χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και την περιπέτειά της μέσα στον χρόνο.
Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ευχαριστηθούμε την πόλη περπατώντας την και να συνδεθούμε μαζί της με τρόπο που είναι βέβαια τεκμηριωμένος αλλά παράλληλα διασκεδαστικός. Από τον Οκτώβριο του 2013 αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε εντατικά γι αυτό, και τον Μάρτιο του 2014 υλοποιήσαμε την πρώτη μας διαδρομή, έναν ιστορικό περίπατο στην Άνω Πόλη.
Τι ακριβώς είναι αυτές οι 'θεματικές' διαδρομές;
Πρόκειται για σειρά περιπάτων, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας κάθε φορά σε κάτι συγκεκριμένο. Οι διάφορες φάσεις της ιστορίας της, η γαστρονομία της, το θέατρο, η λογοτεχνία της, τα στοιχεία που συνθέτουν τη νυχτερινή της ζωή από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, είναι μερικά από τα ζητήματα που μας απασχολούν. Έχουμε λοιπόν πάνω τους "χαράξει" κάποιες από τις διαδρομές μας.
"Ξεναγείστε", λοιπόν, κι εμάς σε όλο αυτό που κάνετε! Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Το πρώτο πράγμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί συνεχώς είναι το πώς παρουσιάζει κανείς μια πόλη. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι. Εμείς από όλα αυτά, που θεωρητικά θα μπορούσαμε να κάνουμε, αρχίσαμε να αφαιρούμε στοιχεία, δίνοντας έμφαση στο περπάτημα, την απλότητα και την αμεσότητα που εξασφαλίζει.
Αυτό που θέλουμε και αυτό για το οποίο προσπαθούμε είναι να βρούμε τα νήματα που θα συνδέσουν το παρελθόν με το σήμερα αλλά και ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους.
Σημασία δεν έχει το τι θα δείξουμε αλλά πώς θα το δείξουμε και κυρίως πώς θα το αφηγηθούμε ώστε τα πρόσωπα που περπατούν μαζί μας να συνδεθούν όχι μόνο με τον χώρο αλλά και μεταξύ τους.
Να μοιραστούν δηλαδή την ίδια εμπειρία, να βιώσουν κάτι από κοινού ώστε αν αργότερα συναντηθούν κάποια στιγμή τυχαία στο δρόμο να ανταλλάξουν μια καλημέρα ή και κάτι περισσότερο από αυτό.
Από πόσα άτομα αποτελείται σήμερα η ομάδα σας;
Από ποιούς γίνονται οι ξεναγήσεις, τι διάρκεια έχουν, και πόσο κοστίζουν;
Η Thessaloniki Walking Tours είναι μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται στενά και με μεγάλο ενθουσιασμό.
Στη συνεργασία αυτή έχουν επενδύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Η ομάδα, εκτός από μένα, αποτελείται από τον Γιώργο Φήταμ, ιστορικό τέχνης και πιστοποιημένο ξεναγό που σχεδιάζει και υλοποιεί ιστορικές περιηγήσεις, πρωτότυπες στην σύλληψη, τον δημοσιογράφο Κωστή Ζαφειράκη, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό παραγωγό με μεγάλη εμπειρία στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, και την αρχαιολόγο Άλκηστη Χαρσούλη.
Η ομάδα επίσης συνεργάζεται με τον Φίλιππο Χατζησίμου, έναν άνθρωπο που γνωρίζει όσοι λίγοι το κρασί και κάνει γύρω από αυτό ένα σεμινάριο- κάθε φορά που θα μας ζητηθεί- και τον Χρήστο Ανανιάδη, έναν πολύ έμπειρο οδηγό βουνού, για εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία εκτός πόλης.
Η τιμή για τις διαδρομές μας ξεκινά από τα 8 ευρώ. Η διάρκεια τους είναι από μιάμιση έως τρεις ώρες.
Σε ποιους απευθύνονται οι διαδρομές που προτείνετε;
Απευθυνόμαστε τόσο σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης όσο και σε επισκέπτες της. Οι πρώτοι που ήρθαν να περπατήσουν στο δρόμο μαζί μας ήταν συμπολίτες μας. Μέσα στις επόμενες μέρες ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε και τους πρώτους επισκέπτες της πόλης μιας και οι διαδρομές μας μπορούν να γίνουν τόσο στην ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα.
Μιλήστε μας για την πιο πρόσφατη ξενάγηση που οργανώσατε.
Μιλώ για την περιβόητη διαδρομή "Εγώ ο Γαλέριος".
Αγαπημένη διαδρομή! Την έχουμε ήδη υλοποιήσει τρεις φορές στα ελληνικά και ετοιμαζόμαστε για μια τέταρτη στα αγγλικά. Τα πλέον πολυσύχναστα μνημεία της πόλης, δηλαδή η Καμάρα, η Ροτόντα, τα ερείπια του ανακτόρου στο Ναβαρίνο είναι μόνο η αφορμή για να διηγηθεί ο Γιώργος Φήταμ (και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο), την ιστορία εκείνου που τα έχτισε, δηλαδή την ζωή του αυτοκράτορα Γαλέριου, αλλά και να δώσει πολλές πληροφορίες για την εποχή του που σηματοδότησε το τέλος του αρχαίου κόσμου και την αρχή του Μεσαίωνα.
Ποιες διαδρομές είναι οι περισσότερο δημοφιλείς, αλήθεια;
Το "Εγώ, ο Γαλέριος", ένας γαστρονομικός περίπατος με παιδιά που υλοποιεί ο Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος δίνει έμφαση σε δράση και το παιχνίδι, κι ένας νυχτερινός πολιτιστικός περίπατος που σχεδίασε η Άλκηστις Χαρσούλη, που τράβηξε το ενδιαφέρων ντόπιων και επισκεπτών.
Είναι η Θεσσαλονίκη μια πόλη φιλική προς το περπάτημα;
Δεν είναι μια πόλη φιλική για περπάτημα, όχι παντού τουλάχιστον. Γι' αυτό το λόγο χρειάστηκε να εξαντλήσουμε όλη μας την εφευρετικότητα ώστε στις διαδρομές μας να περάσουμε από σημεία ενδιαφέροντος και το περπάτημα να είναι όσο γίνεται πιο ξεκούραστο και απολαυστικό.
Κυρία Καρκίτη, ως κάτοικοι γνωρίζουμε στ' αλήθεια την πόλη μας;
Συνήθως προσπερνούμε βιαστικά τόπους και σημεία. Πολλά δεν τα γνωρίζουμε ή μπορεί να ακούσαμε γι αυτά και να μην δώσαμε την προσοχή που τους αξίζει.
Όμως εκείνος που αποφασίζει να λάβει μέρος σε μια τέτοια δράση, σε έναν τέτοιο περίπατο, σημαίνει πως έχει διάθεση είτε να μάθει, είτε να τα ακούσει ξανά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούμε τις διαδρομές μας δεν είναι διδακτικός.
Για το τέλος, αποκαλύψτε μας τα πέντε πιο ενδιαφέροντα μέρη ή trivia της πόλης, που προσπερνάμε βιαστικά χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία τους.
Το top 5 μας:
- Η επιγραφή στα ανατολικά τείχη, που αναφέρει ότι ο Πέρσης μηχανικός Ορμίσδας "έχτισε άρρηκτα τείχη με καθαρά χέρια", υπονοώντας πιθανότατα πως ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή στη σφαγή που έγινε την ίδια περίοδο στον Ιππόδρομο επί Μεγάλου Θεοδοσίου.
- Το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου που βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο και επί της οδού Αγίου Δημητρίου, με τις τοιχογραφίες που αποδίδονται στον Εμμανουήλ Πανσέληνο. Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της υστεροβυζαντινής ζωγραφικής.
- Οι Κήποι του Πασά, μια περιοχή μέσα στην πόλη που έχει συνδεθεί με θρύλους και ιστορίες, οι οποίες εναρμονίζονται με τα αλλόκοτα γλυπτά και τα μυστικιστικά σύμβολα που θα δει κανείς σε μια βόλτα.
- Το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, το πάλαι ποτέ Διοικητήριο, από τον τρίτο όροφο του οποίου εκπαραθυρώθηκε πριν από 100 περίπου χρόνια ο Αλέξανδρος Σχινάς, ο δολοφόνος του βασιλιά Γεώργιου Α΄.
- Και τέλος, η Καμάρα που κάποτε δεν ήταν μόνη της. Λίγα μέτρα ανατολικά του μνημείου, πάνω στο δάπεδο, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο μεγάλα τετράγωνα να σχηματίζονται στο μάρμαρο. Σε εκείνα τα τετράγωνα "πατούσε" και ορθωνόταν κάποτε μια ακόμη "Καμάρα" πανομοιότυπη με το πιο πολυσύχναστο μνημείο της Θεσσαλονίκης.
σχόλια