Η Σουηδία υιοθετεί 6ωρη εργασία και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά

Η Σουηδία υιοθετεί 6ωρη εργασία και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά Facebook Twitter
18

Το οκτάωρο στην εργασία δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που ο Henry Ford πειραματίστηκε στην Αμερική με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιό του.

 

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τις (πολλές) ώρες που περνάμε στο γραφείο; Στη Σουηδία, οι έξι ώρες εργασίας γίνονται πλέον κανόνας.

 

«Νομίζω ότι το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα νόμιζε κανείς» λέει ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της Filimundus με έδρα τη Στοκχόλμη. «Το να παραμείνει ένας εργαζόμενος εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ για οκτώ ώρες, είναι μια τεράστια πρόκληση. Για να είναι το ωράριο αυτό πιο υποφερτό οι εργαζόμενοι, κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα όπως και αρκετά διαλείμματα. Την ίδια στιγμή, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή έξω από τη δουλειά. Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, θέλουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να γυμναζόμαστε περισσότερο. Ήθελα να δω αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε να συνδυάσουμε αυτά τα πράγματα».

 

Η Filimundus τον περασμένο χρόνο μείωσε το οκτάωρο σε εξάωρο και όπως λέει η αλλαγή δεν έκανε μεγάλη διαφορά στο πώς λειτουργούν οι άνθρωποι. Η ηγετική ομάδα ζήτησε από τους υπαλλήλους να μείνουν μακριά από τα social media και τους προσωπικούς περισπασμούς, αλλά και να σταματήσουν τις τυπικές εβδομαδιαίες συναντήσεις.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούν και να είναι απερίσπαστοι στο έργο που πρέπει να γίνει, να έχουν τη δύναμη να το κάνουν, αλλά και να συνεχίζουν να έχουν ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο» λέει ο Feldt.

Δεν είναι όμως μόνο η Filimundus που μείωσε το ωράριο. Τα κεντρικά της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έκαναν την αλλαγή αυτή πριν από 13 χρόνια, με την εταιρεία να αναφέρει πιο ευτυχισμένο προσωπικό και αύξηση των κερδών σε αυτό το διάστημα.

Η Brath, μια τεχνολογική start up, έκανε την ίδια κίνηση πριν από τρία χρόνια. Για την εταιρεία αυτή ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι προσλαμβάνει και διατηρεί στις θέσεις τους πιο εύκολα τους εργαζομένους.

 

Και στον δημόσιο τομέα όμως, σε ένα πρόσφατο πείραμα, νοσοκόμες σε οίκο ευγηρίας ξεκίνησαν να εργάζονται έξι ώρες για την ίδια αμοιβή. Οι δαπάνες αντισταθμίστηκαν από την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, επειδή οι νοσηλευτές στο οκτάωρο ήταν εξαντλημένοι.

 

Στη Filimundus, δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση στην αλλαγή με την εταιρεία να λαμβάνει το ίδιο ποσοστό παραγωγικότητας από τους εργαζόμενους κάθε ημέρα.

«Σίγουρα, υπήρξαν φορές που χρειαστήκαμε έναν υπάλληλο ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος, επειδή είχε φύγει από το γραφείο. Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί ακόμη κι αν κάποιος δούλευε οκτάωρο» λέει ο Feldt. «Μερικοί άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα δαπανηρό μέτρο για την εταιρεία, αλλά αυτό βασίζεται στη συμβατική αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι αποτελεσματικοί 100% και τις οκτώ ώρες».

«Πιστεύω ότι σήμερα εκτιμούμε τον χρόνο περισσότερο από τα χρήματα» συνεχίζει ο Feldt. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι έναν πιο υψηλό μισθό. Η μετάβαση από μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών σε έξι, μας βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε επενδύσει στο προσωπικό μας. Πιστεύουμε ότι το ευτυχισμένο προσωπικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αν το προσωπικό σας είναι ευτυχισμένο, η εταιρεία σας είναι ευτυχισμένη».

 

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM