Όχι της κυβέρνησης του Μαρόκου στο πρώτο ΙΚΕΑ στη χώρα

Όχι της κυβέρνησης του Μαρόκου στο πρώτο ΙΚΕΑ στη χώρα Facebook Twitter
2

Η κυβέρνηση του Μαρόκου αποφάσισε να μπλοκάρει το άνοιγμα του πρώτου ΙΚΕΑ στη χώρα, σε μια απόφαση που ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ως αιτία την στήριξη που παρέχει η σουηδική κυβέρνηση στους αυτονομιστές της Δυτικής Σαχάρας, περιοχής που ελέγχει το Μαρόκο. To κατάστημα είναι έτοιμο και επρόκειτο να ανοίξει αύριο Τρίτη.

Η Σουηδία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των κατοίκων της Δυτικής Σαχάρας που κατελήφθη από το Μαρόκο το 1975 και από τότε διεκδικεί την αυτονομία της.

Σύμφωνα με το Associated Press, πάντως πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι επανεξετάζει την πολιτική της στην περιοχή και πως δεν είναι υπέρ της αναγνώρισης της Δυτικής Σαχάρας ως ανεξάρτητο κράτος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM
Εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Διεθνή / Κολοσσός κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Η Paragon πρώτα απαίτησε από την Ιταλία να απαντήσει στους ισχυρισμούς για εκστρατεία παρακολουθήσεων και στη συνέχεια διέκοψε το συμβόλαιο - Έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία.Συγκεκριμένα το να χαρακτηρίζεται ένα απελευθερωτικό μέτωπο που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση ενός λαού, αυτονομιστικό, είναι κατ'αρχήν λάθος. Στην περίπτωση όμως της διαμάχης μεταξύ Μαρόκου και Δυτικής Σαχάρας, έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί δηλώνει θέση και μάλιστα υπέρ της αδικίας και ανομίας.Εξηγώ: όπως σωστά αναφέρεται στο άρθρο, η Δυτική Σαχάρα κατελήφθη από το Μαρόκο το 1975. Το απελευθερωτικό Μέτωπο Πολισάριο που είχε ήδη από το 1973 σχηματιστεί από τον αυτόχθονα πληθυσμό των Σαχραουί για να αποτινάξει τότε τον Ισπανικό αποικιακό ζυγό, τέθηκε τώρα στον αγώνα για την απελευθέρωση από το Μαρόκο και τη Μαυριτανία. Η τελευταία αποχώρησε σύντομα από τον πόλεμο που κράτησε για το Μαρόκο και τη Δυτική Σαχάρα 16 χρόνια. Το 1991, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, οι δυο πλευρές προχώρησαν σε κατάπαυση πυρός, με τη συμφωνία να διεξαχθεί εντός μηνών το δημοψήφισμα που θα έδινε στους Σαχραουί την επιλογή της ανεξαρτησίας. Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντί αυτού, η Μαροκινή κατοχική δύναμη προτείνει ένα σχέδιο αυτονομίας, όπου οι ντόπιοι θα ελέγχουν τα εσωτερικά τους, τη διαχείριση όμως των σημαντικών, οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής κτλ, θα έχει το Μαρόκο. Επομένως, όχι αυτονομιστές της Δυτικής Σαχάρας, αλλά πληθυσμός μη αυτοδιοικούμενου εδάφους - αποικίας - σε αναμονή για αυτοδιάθεση. Επίσης, το Associated Press αναφέρει επι λέξει: Swedish Foreign Ministry spokeswoman Katarina Byrenius Roslund said Sweden has not recognized the region as an independent state but is conducting an internal review of its "Western Sahara policy" που μεταφράζεται: Η Σουηδία δεν έχει αναγνωρίσει την περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος (μολονότι ναι, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας υπερψήφισε την πρόταση για αναγνώριση της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατάς της Σαχάρας από το 2012), αλλά διεξάγει εσωτερική έρευνα για την πολιτική της στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας (τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στις αρχές του 2016).
E, δεν είμαστε καλά! Πολύ παρανοϊκή βρίσκω αυτή την απόφαση. Η επιχείρηση ΙΚΕΑ είναι ιδιωτική, δεν ανήκει στη σουηδική Κυβέρνηση. Μάλιστα, απ' ότι διαβάζω, ο ιδρυτής της κατοικεί στην Ελβετία, για φορολογικούς λόγους.