ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: μια τραυματική εμπειρία

Στο σημερινό «Α μπα»: μια τραυματική εμπειρία Facebook Twitter
28

 

__________________
1.

Καλημέρα!! Συζώ με τον σύντροφό μου τους τελευταίους 8 μήνες (είμαστε γύρω στα 30 και οι δύο). Πρόσφατα μου ανέφερε, ότι κάποιες φορές νιώθει να χάνει την κυριαρχία του στον χώρο, επειδή το σπίτι του γίνεται σπίτι μας και τα ροζ πράγματά μου κατακλύζουν τα πάντα. Πιστεύει, λέει, ότι είναι παράλογο αυτό που του συμβαίνει και γι αυτό δεν μου μιλούσε μέχρι τώρα. Επίσης, με ρώτησε, αν συμβαίνει σε άλλους και πώς εκείνοι το ξεπέρασαν... Η ερώτηση είναι η εξής: Πώς το αντιμετωπίζω;- Άννυ

Δεν είναι παράλογο, ναι, συμβαίνει και σε άλλους, και φυσικά όχι μόνο σε άντρες. Είναι πολύ λογικό, γιατί το σπίτι δεν είναι οι τοίχοι του, είναι το καταφύγιο μας, η φωλιά μας. Όταν αλλάζει κάτι από παρέμβαση άλλου, νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο, και ένα είδος απειλής.


To ιδανικό θα ήταν να πηγαίνατε και οι δύο σε ένα καινούριο σπίτι, ώστε να μην νιώθει ότι είναι το «δικό του», που χάνεται, και να δημιουργηθεί από κοινού ένας χώρος. Ακόμη πιο ιδανικό θα ήταν να μην σου άρεσαν τόσο τα ροζ πράγματα. Γιατί είναι όλα τα πράγματα σου ροζ;


Τα πράγματα θα διορθωθούν σιγά σιγά, όταν αρχίσετε να αγοράζετε από κοινού πράγματα που θα έχουν επιλεχθεί μετά από συμβιβασμούς. Ο δικός σου συμβιβασμός θα είναι να μην είναι τα πάντα ροζ.

__________________
2.

Έχω πρόβλημα με τον πατέρα μου εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον. Το θέμα είναι κυρίως οικονομικό. Τον τελευταίο χρόνο του έδινα χρήματα για διάφορα πράγματα, μέχρι που σταμάτησα και εγώ να έχω. Σταμάτησα να υποκύπτω στον ψυχολογικό εκβιασμό που μου ασκούσε και για ένα διάστημα σταματήσαμε να μιλάμε. Σταμάτησε κ εκείνος να μου ζητάει κάθε 15 μέρες λεφτά και νόμιζα πως ήμασταν επιτέλους οκ. Έχω ζήσει και με πέντε ευρώ για πολλές ημέρες, έχω κάνει 2 δουλειές για να ζούμε εγώ, εκείνος και η μητέρα μου, του έχω δώσει αρκετές φορές χρήματα χωρίς να με νοιάζει αν θα μου μείνει εμένα κάτι. Γιατί μου το κάνει αυτό; Γιατί δεν με αφήνει στην ησυχία μου; Eχει ένα μικρό στάνταρ εισόδημα το μήνα και με κάτι να ασχοληθεί που, αναλόγως το χρόνο που θα διαθέσει, θα του αποφέρει και χρήματα. Δεν είναι στο έλεος- φτωχικά ναι. Το αγόρι μου ζει σε διαφορετική πόλη και γι αυτό το λόγο μαζεύω χρήματα για να μπορώ να πηγαίνω να τον δω, αλλά και για να φύγω σε λίγο καιρό από εδώ και να μείνουμε μαζί. Ο πατέρας μου υπολογίζει πόσα ακριβώς βγάζω, ποσα πρεπει να χαλάω και πόσα άρα θα μου μείνουν για να του τα δώσω. Δεν ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω. Παραπονιέται συνεχώς για μένα κι εγώ, τη μια αισθάνομαι ότι κάνω καλά, την άλλη με ιάνει το φιλότιμο και η ανάγκη να νοιώθω ότι είμαι "καλό παιδί", με βάση τα δικά του στάνταρ. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα;- A χα

Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο σου ζητάει λεφτά. Είναι για το νοικοκυριό, αφού μένετε μαζί, ή τα θέλει για τον εαυτό του; Έτσι όπως το γράφεις μοιάζει να τα θέλει για τον εαυτό του, οπότε απαντάω για αυτό το ενδεχόμενο:


'Όταν δεν του δίνεις λεφτά, έχεις τύψεις ότι δεν είσαι καλό παιδί, και αυτό έχει επιπτώσεις στον αυτοσεβασμό σου. Όταν του δίνεις, έχεις τύψεις που υποκύπτεις και δεν προστατεύεις τον αυτοσεβασμό σου. Δεν μπορείς να γλιτώσεις από τις τύψεις, αυτό πάρε το απόφαση, οπότε ξεκαθάρισε μέσα σου τι είδους τύψεις μπορείς να αντέξεις περισσότερο.


Η περίπτωση σου είναι αρκετά ακραία, αλλά είναι πολύ κοινή σε όλα τα παιδιά, που ταλανίζονται μεταξύ του πώς θα κρατήσουν τον μπαμπά και τη μαμά ευχαριστημένους, και του πώς θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν ως άνθρωποι. Η σωστή απόφαση είναι αρκετά αυτονόητη, έτσι δεν είναι; Οι τύψεις δεν θα σε αφήσουν εύκολα, μπορεί να μην σε αφήσουν και ποτέ, αλλά είναι φανερό το τι πρέπει να κάνεις, νομίζω ότι το ξέρεις κι εσύ.


Ο πατέρας σου χρησιμοποιεί την επιρροή που έχει πάνω σου. Σου κάνει ό,τι κάνει επειδή ξέρει ότι σε κρατάει με τις τύψεις που σου δημιουργεί, κι επειδή πραγματικά πιστεύει ότι επειδή είσαι παιδί του, έχεις αυτή την ισόβια υποχρέωση. Μιλάμε για συναλλαγή, και το παιχνίδι είναι στημένο εναντίον σου.

__________________
3.

Α, μπα πολλές φορές έχεις δώσει σε απαντήσεις σου μια τάση προς την μετριότητα δείχνοντας ως προτιμότερο δρόμο την πίστη ότι δεν είμαστε ούτε οι καλύτεροι ούτε οι χειρότεροι κτλ. Καλή η μετριοφροσύνη, καλοί και οι προσγειωμένοι. Ωστόσο, είναι δυνατό να επιτυχείς κάτι μεγάλο εάν δεν έχεις μια παραπάνω αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις σου; Αν δεν έχεις και λίγο ψώνιο με τον εαυτό σου; Προσωπικά πιστεύω ότι οι μεγάλοι αθλητές, για παράδειγμα, καταφέρνουν να φτάσουν ψηλά γιατί θεωρούν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν, ότι είναι παραπάνω από μέτριοι, ότι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι.- Απογείωση

Μπερδεύεις τις απαντήσεις που έχω δώσει σε ορισμένους με την γενική μου κοσμοθεωρία. Ξαναλέω ότι κάθε απάντηση είναι προσαρμοσμένη στην κάθε ερώτηση. Δεν είναι γενική τοποθέτηση για τα πάντα και για τον καθέναν που διαβάζει. Η κοσμοθεωρία μου μάλλον προκύπτει από το σύνολο των απαντήσεων, αλλά όχι από την κάθε απάντηση, μεμονωμένα. Οι πολλές φορές που αναφέρεις είναι για ανθρώπους που –εγώ προσωπικά πίστευα ότι εκείνη τη στιγμή- θα τους βοηθούσε να ακούσουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται ότι είναι οι χειρότεροι σε κάτι, ούτε να παραμυθιάζονται ότι είναι φοβερές εξαιρέσεις. Δεν λέω το ίδιο πράγμα στον κάθε άνθρωπο. Μερικοί είναι όντως εξαιρέσεις.


Η άποψη μου για το γενικό ερώτημα είναι η εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι ΕΙΝΑΙ μέτριοι, γιατί κάπως προκύπτει ο μέσος όρος, παρά τη θέληση μας, έτσι δεν είναι;


Ποιος παραδέχεται ότι είναι μέτριος; Κανένας. Άντε, για να μην είμαστε απόλυτοι, ελάχιστοι. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν ανήκουν στον μέσο όρο χωρίς να προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι κάτι παραπάνω από μέτριοι. Η τεράστια διαφορά των μεγάλων αθλητών, ή όσων καταφέρνουν να είναι σπουδαίοι σε κάτι, σε σχέση με τους υπόλοιπους, είναι ότι δεν πιστεύουν μόνο ότι μπορούν να φτάσουν ψηλά. Είναι ότι δουλεύουν ασταμάτητα, επίμονα, και ακούραστα για να το κάνουν, και δεν φοβούνται την αποτυχία με τον τρόπο που την τρέμουν οι πραγματικά μέτριοι, ούτε φοβούνται την έκθεση και τον ανταγωνισμό. Οι υπόλοιποι πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μέτριοι, απλώς μας έχουν φάει τα κυκλώματα (ή το σύστημα, η κακιά μας μοίρα).


Ένας ορισμένος βαθμός αυτοπεποίθησης εγωισμού και αυτοπεποίθησης είναι υγιής και απαραίτητος για τον καθένα μας, αλλά μετά από κάποιο όριο, έχει αξία μόνο αν συνοδεύεται από εξαντλητική και συνεχόμενη δουλειά, διαφορετικά είναι εμπόδιο.


__________________
4.


Αγαπητη α,μπα, ειμαι 18 χρονων και φετος εδωσα πανελληνιες. Ειχα πολυ υψηλο στοχο και γι'αυτο στερηθηκα πολλα αυτο το χρονο.. Εξ οδους, φιλους, προσωπικη ζωη, οικογενειακη ζωη κτλ. Μεχρι και φροντιστηρια εκανα διπλα για να εχω το μεγιστο αποτελεσμα.. Φυσικα ολα αυτα απο την τσεπη των γονιων. Και πιστεψε με δεν τους τρεχουν και απο τα πατζακια. Που θελω να καταληξω; Εδωσα πανελληνιες, ολα μια χαρα, μεχρι που βγηκαν τα αποτελεσματα. Και ηταν χαλια. Τουλαχιστον για το στοχο μου. Και ετσι αρχισε η κατω βολτα της οικογενειας. Απογοητευση απο τους παντες. Λυπηση απο αυτους που πετυχαν. Ασχημα λογια απο τους γονεις. Δεν τους κατηγορω καθολου, γιατι επενδησαν πολλα σε εμενα και εγω τους απογοητευσα. Το θεμα μου ειναι οτι νιωθω κι εγω η ιδια αχρηστη. Ημουν απουσιολογος και κατεληξα να ειμαι η μονη που δεν θα πετυχει τη σχολη της.. Και πες μου τωρα.. Τι κανω; Ντρεπομαι να μιλησω στους ανθρωπους. Νιωθω οτι ολα ειναι εναντιον μου. Πως αντιμεντωπιζω τους γονεις, οταν βλεπω την απογοητευση στα ματια τους; Πως μαζευω τα κομματια μου και προχωραω; Εχασα την ελπιδα μου πλεον..- nohope

Αγαπητό μου παιδί.


Οι πανελλήνιες είναι μια απάνθρωπη μηχανή του κιμά που ξεκοιλιάζει δεκαοχτάχρονους μέχρι να χωρέσουν στα καλούπια και να βγουν πιο αγράμματοι και από τα πρωτάκια στο δημοτικό. Η μεγαλύτερη αρετή αυτών των εξετάσεων είναι ότι το σύστημα είναι απρόσωπο και δύσκολο να διαπεραστεί, και για την Ελλάδα αυτό δεν είναι καθόλου λίγο. Εκεί εξαντλούνται όμως τα θετικά.


Δεν πετυχαίνουν οι καλύτεροι, πετυχαίνουν αυτοί που έχουν καταλάβει καλύτερα πώς παίζεται το παιχνίδι, και αυτό είναι ομολογουμένως κάποιο είδος ευφυίας. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ξεχωρίζει, σίγουρα δεν είναι χαζός, αλλά όποιος δεν ξεχωρίζει, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ο ψηλός στόχος στις πανελλήνιες είναι τζόγος σε καζίνο. Όσο και να προετοιμαστείς, ό,τι και να κάνεις, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, εκτός του ότι η μάνα τα παίρνει όλα.


Μην δικαιολογείς τους γονείς σου που σου μίλησαν απότομα. Μην βλέπεις τους άλλους ανθρώπους ως εχθρούς. Μην αφήνεις τις επιτυχίες των άλλων να σε ρίξουν. Οι γονείς σου δεν ξέρουν πώς είναι να είσαι στην θέση του διαγωνιζόμενου. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι ότι πόνταραν σε καλό άλογο και το άλογο τους ξεγέλασε. Δεν είσαι άλογο, είσαι το παιδί τους. Οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ όσο νομίζεις. Είσαι κουτσομπολιό για μερικές εβδομάδες, που θα ξεχαστεί. Δεν είσαι η μόνη που δεν πέτυχε τον στόχο της, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων δεν πέτυχε τον στόχο της.


Αυτό που πρέπει να κάνεις, και δυστυχώς είσαι μόνη σου σε αυτό, είναι να εκτιμήσεις ξανά τον στόχο, τον τρόπο δράσης της προηγούμενης χρονιάς, να επανεξετάσεις τις συνθήκες και να σχεδιάσεις τον επόμενο χρόνο. Είναι η ώρα για να αναγκαστείς να κοιτάξεις τον στόχο κατάματα, και πίστεψε με, αυτό είναι μεγάλο ατού σε σχέση με όσους πέρασαν εκεί που «ήθελαν» με την πρώτη. Το θέλεις; Το θέλεις με όλη σου την καρδιά; Τότε να ξαναπροσπαθήσεις, με όλη σου την καρδιά. Αν όχι...

__________________
5.

Πόσο παρθενοπιπίτσα με κάνει το γεγονός ότι όποιον άντρα και να γνωρίσω (και ανήκει στο target group μου ) εγώ συνειδητά τον βλέπω ως πιθανό φλέρτ ?Και λέω τον βλέπω και όχι τον αντιμετωπίζω γιατί ποτέ δεν αφήνω να φανεί κάτι τέτοιο. Αυτό το είχα απο μικρή ,τότε μπορούσες να με πείς και λίγο χαζορομαντική ή αφελή .Τώρα όμως είμαι 23 και συνειδητοποιώ οτι με ενοχλούν αυτές μου οι σκέψεις.
Κάθε φορά που γνωρίζω κάποιον μέσω κοινής παρέας αναρωτιέμαι αν μου αρέσει ή αν θα μπορούσα να κάνω κάτι μαζί του. Επίσης όποτε βγαίνω έξω σκανάρω τον κόσμο και μόλις δω κάποιον που με ελκύει εμφανισιακά τον κοιτώ σε φάση "προσεξέ με" και απογοητεύομαι όταν δεν πάρω ανταπόκριση. Είναι λες και ψάχνω μονίμως κάποιον.
Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μια ανώριμη και χαζοκοριτσίστικη συμπεριφορά και ίσως να φταίει το φτωχό μου ερωτικό παρελθόν ...
Επίσης θεωρώ πως όλο αυτό δεν είναι υγιές και θέλω να το ξεπεράσω... πιστεύω πως έχω λάθος στο πώς βλέπω τους άντρες.. Αμπά μου τι λές ?

Ότι είσαι 23 χρονών, αυτή είναι η δουλειά σου. Πρόβλημα είναι αν το κάνεις όταν έχεις ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον, όταν είσαι σε σταθερό φλερτ ή σχέση, γιατί αυτό θα έδειχνε έλλειψη συγκέντρωσης και μερικά άλλα θεματάκια. Όσο το κάνεις από σπορ, μια χαρά είναι. Άλλωστε κάθε καινούρια γνωριμία ΕΙΝΑΙ ένα πιθανό φλερτ. Δεν είναι καθόλου χαζοκοριτσίστικο. Ξέρεις, και οι άντρες αυτό κάνουν, μια ζωή, και ούτε που τους περνάει από το μυαλό αν είναι υγιές ή όχι. Ο μόνος λόγος που προβληματίζεσαι είναι επειδή είσαι γυναίκα.

__________________
6.

Αγαπημένη
Είσαι φίλη με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου? Θα ήθελες να είσαι?- Ρενια

Όχι, ναι.

__________________
7.

Γεια σου αγαπητή μου Α μπα!
Τελευταία σε παρακολουθώ σε καθημερινή σχεδόν βάση και μπορώ να πω ότι, ζώντας σε μια τόσο μακρινή χώρα, στην οποία μετανάστευσα 3 χρόνια πριν, η στήλη σου είναι όαση, πραγματικά. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με την ερωτική μου ζωή. Είχα μία τραυματική εμπειρία με μια σχέση, στην οποία και τελικά καταλήξαμε να συγκατοικήσουμε, και αυτό ήταν σχεδόν 6-7 χρόνια πριν. Από τότε είμαι ουσιαστικά μόνη μου, και απ' ότι συνειδητοποίησα τελευταία, ενδεχομένως και να μποϊκοτάρω κάθε επόμενη προοπτική σχέσης για λόγους αυτοάμυνας/αυτοπροστασίας. Από τη στιγμή που το συνειδητοποίησα, αποφάσισα να είμαι πιο ανοιχτή στην προοπτική σχέσης με άτομα με τα οποία αισθάνομαι άνετα σε γενικές γραμμές και πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Το ερώτημά μου είναι, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να αποχωρήσεις οριστικά και ότι δεν δημιουργείς εσύ ή ίδια/ο ίδιος φτηνές και ανυπόστατες δικαιολογίες για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από μία ακόμη ερωτική απογοήτευση; Φαντάζομαι ότι για τον καθένα είναι διαφορετικά τα κριτήρια, αλλά σε γενικές γραμμές τι θα έλεγες ότι ισχύει;

Σ'ευχαριστώ πολύ για τη διαδικτυακή παρέα σου!- Φρο

Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι εννοείς όταν λες «τραυματική εμπειρία». Παλιότερα, όταν κάποιος έλεγε ότι είχε τραυματική εμπειρία από προηγούμενη σχέση ετοιμαζόμουν να ακούσω για ξυλοδαρμούς, κλοπές, αλκοολισμό, παρανομία. Οι περισσότεροι λένε για τραυματικές εμπειρίες και εννοούν ότι απλώς χώρισαν. Ότι πήγαιναν για γάμο και τελικά δεν παντρεύτηκαν. Κάποιο κέρατο, ή πολλά κέρατα. Ότι ο ένας βαρέθηκε τον άλλον και η αγάπη έγινε απέχθεια. Τελείως αναμενόμενες, νορμάλ, συνηθισμένες εξελίξεις σχέσεων που έχουν λήξει (αλλιώς δεν θα είχαν λήξει, άλλωστε).


Η εμπειρία ήταν τραυματική, ή τραυματίστηκες επειδή δεν ήθελες να χωρίσεις; Έχει μεγάλη διαφορά. Αν είναι το πρώτο, εστίασε στο πρόβλημα που αγνόησες. Τα προειδοποιητικά σημάδια τα ξέρεις γιατί τα έχεις ζήσει από μέσα. Αν είναι το δεύτερο, και νομίζω ότι για το δεύτερο μιλάς, δεν υπάρχει λύση. Θα ρισκάρεις ξανά, και θα χάσεις ξανά – δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι διαφορετικό. Δεν μπορείς να προστατευτείς από τις ερωτικές απογοητεύσεις. Είναι σα να ρωτάς πώς θα προστατευτείς από τη ζωή.


Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι αυτό που πρέπει να κάνεις δεν είναι να παρακολουθείς τους άλλους για να δεις πότε θα σου τη φέρουν. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσέχεις και να εξελίσσεις τον εαυτό σου, να μορφώνεσαι, να μαθαίνεις και να προσπαθείς να γίνεις καλύτερη. Έτσι θα φοβάσαι λιγότερο να σου τη φέρουν, διότι θα είσαι πιο δυνατή να το αντιμετωπίσεις, όταν γίνει. Αν καταφέρεις να είσαι ήρεμη επειδή πιστεύεις στις δυνάμεις σου σε περίπτωση που γίνει το κακό, θα μπορείς να προβλέψεις τις κινήσεις των άλλων με περισσότερη ακρίβεια.

28

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
#2 Βλέπεις και μόνη σου ότι το να κάνεις το καλό παιδί δεν πιάνει. Κάτι μου λέει ότι όσο συνεχίζεις να του δίνεις τόσο θα ζητάει. Μην ανέβει και το ποσό που απαιτεί, φοβάμαι.Πες και συ πως σου έκαναν μείωση στον μισθό, είναι δύσκολοι καιροί, θα το χάψει. Αλήθεια, πώς ξέρει πόσα παίρνεις και πόσα ξοδεύεις; Και η μαμά σου τι θέση παίρνει; Μήπως να έκανες και μια συζήτηση μαζί της;Και για να σπείρω λίγη διχόνοια, πιστεύω ότι ο πατέρας σου δεν συμπαθεί το αγόρι σου και κάνει τα πάντα για να μη τον βλέπεις.Τα χρήματα είναι δικά σου, είναι ο κόπος σου και δικαιούσαι να τα ξοδεύεις όπου γουστάρεις, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν.
#5 Μια χαρά φυσιολογική είσαι ρε φιλενάδα. Καλά κάνεις και τους σκανάρεις και να το σκέφτεσαι με ποιον ταιριάζεις και να τους προσεγγίζεις κιόλας. Κι άμα δεν κάτσει σιγά, το μαθαίνεις μια ώρα αρχίτερα και πας στον επόμενο υποψήφιο. Νομίζεις είναι καλύτερα να κάθεσαι στη γωνίτσα σου, να κοιτάς χαμηλά και να περιμένεις να σε ανακαλύψει ο ένας και μοναδικός; Keep going girl, οι σκέψεις και η συμπεριφορά σου είναι απολύτως φυσιολογικά πράγματα. Ελεύθερη κοπέλα είσαι, μην ξανατολμήσεις να νιώσεις άσχημα.
#1Να το συζητήσετε με το φίλο σου για να βρείτε κοινή λύση έτσι ώστε να διευκολύνετε τη συμβίωση σας!#4Ως εκπαιδευτικός θα σου πω οτι το εξεταστικό σύστημα είναι κρεατομηχανή όπως λέει η Λένα και με τα νέα δεδομένα δεν το βλέπω να αλλάζει, δεν είσαι άχρηστη αλλά απλά ατύχησες, κάνε επανάληψη στην υλη, εντόπισε τα λάθη και τις αδυναμίες σου, ζήτα τη βοήθεια των καθηγητών στο φροντιστήριο και οργάνωσε το χρόνο σου. Είμαι βέβαιη οτι οι γονείς σου θα το εκτιμήσουν και θα αλλάξουν άποψη, το εύχομαι τουλάχιστον. Καλή επιτυχία!
#4 και #3Το παρακάτω άρθρο έχει ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, με ελληνικούς υπότιτλους. Πιστεύω ότι ταιριάζει/βοηθάει και στις δύο ερωτήσεις, μιας και οι βάσεις που παίρνουμε από νωρίς, μας δυσκολεύουν αργότερα την ζωή, γιατί παλεύουμε για πράγματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ώστε να μεγαλουργήσουμε.http://ekpaideytikos.gr/index.php/arthra/674-deite-pos-ta-paidia-xanoun-tin-effyia-tous-apo-98-se-50-meso-tis-ekpaidefsis
#4Σαν να έγραψα εγώ το κείμενο 15 χρόνια πριν. Μπορώ λοιπόν 15 χρόνια μετά να σου πω ότι ΔΕΝ είσαι άχρηστη και ΔΕΝ ήρθε το τέλος του κόσμου. Βγες όσο είναι νωρίς από το τριπάκι στο οποίο έχεις μπει ή μάλλον σε έχουνε βάλει και σκέψου πόσες επιλογές έχεις. Πίστεψέ με είναι πάρα πολλές. Οι γονείς δεν φταίνε, έχουν μάθει να σκέφτονται με τη λογική του φροντιστηρίου, "θα πληρώσω όσο όσο για να επενδύσω στο μέλλον". Κάποια στιγμή θα σου ζητήσουν συγγνώμη, αν όχι κάποια στιγμή δεν θα σε ενδιαφέρει. Και να ξέρεις ότι περνάω στην πρώτη επιλογή μου δεν σημαίνει πέτυχα το στόχο μου. Οι φίλοι που σε λυπούνται τώρα έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους. Ένας άνθρωπος έξυπνος και δημιουργικός δεν χάνεται, εκπλήσσει τους πάντες με ότι καταπιαστεί. Κάποια στιγμή θα θυμάσαι αυτή την απογοήτευση και θα γελάς. Καλή επιτυχία σου εύχομαι
Πω, βρε miles, δεν είχα σκοπό να σχολιάσω, αλλά μετά από αυτό το σχόλιο-βάλσαμο έπρεπε να το κάνω! Τί ωραία που το έθεσες, και στη σωστή του βάση, όπως πρέπει. Η υστερία με τις πανελλαδικές και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο είναι ελληνικό φρούτο και πρόκειται για κανονικότατη νευρασθένεια σχολείου-οικογένειας-κοινωνικού περιβάλλοντος, η οποία μεταδίδεται σαν χτικιό στα νεότερα παιδιά και αναπαράγει νευρασθενικές συμπεριφορές και σε εκείνα.#4 Το κακό είναι ότι έγινες κομμάτια επειδή απέτυχες κάπου (οπουδήποτε). Η ζωή είναι πόλεμος και όχι μια μάχη για να καταρρέεις επειδή έχασες μία. Πολύ περισσότερο για να σε καταρρακώνουν οι γονείς σου και το υπόλοιπο περιβάλλον σου επειδή έχασες ΜΙΑ μάχη, αντί - όπως όφειλαν - να σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις το ίδιο δυνατή και μετά από αυτήν, ό, τι κι αν επιλέξεις να κάνεις στο εξής. Και καθόλου δεν μιλάω για παρηγοριές. Μιλάω για στάση ζωής υπεύθυνων και ευαίσθητων ανθρώπων απέναντι στα παιδιά τους.Στο δικό μου σκεπτικό, δε, οι πανελλήνιες δεν νοούνται καν ως μάχη, ακριβώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον οι αντίστοιχες κοινωνικές δομές την αντιμετωπίζουν και την υπερυψώνουν ως πανάκεια (που φυσικά δεν είναι!) με αποτέλεσμα να ασκούν σε εφήβους μια πίεση δυσανάλογη και εντελώς ακατάλληλη για ανθρώπους (πόσο μάλλον για εφήβους) και να τους εμφυσούν μια καθαρά ανταγωνιστική νοοτροπία μέσα από συγκρίσεις με άλλους, σύνδεση επιτεύγματος με προσωπική αξία και διαστροφή γονεϊκής σχέση ως σχέση επενδυτή - προϊόντος. Συνεπώς μιλάμε για μια στημένη μάχη και άρα για μια αισχρή μάχη. Επομένως, ακόμα και με όρους μάχης ακυρώνεται.Ούτε η επιτυχία στις πανελλήνιες μα ούτε και η αποτυχία αποτελούν δείκτη ευφυΐας. Δείκτη συστημικής προσαρμογής τη δεδομένη στιγμή αποτελούν. Τα υπόλοιπα είναι για κρετίνους. Όπως το ακούς. Οι επιλογές της ζωής δεν κρίνονται από πανελλήνιες σαχλαμπούχλες! Ανοίξτε τα μάτια σας, τα αυτιά σας και τα μυαλά σας. Επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο ικανοποιημένος άνθρωπος με τον εαυτό του!Τί να κάνεις εσύ τώρα. Να προσπαθήσεις να αποστασιοποιηθείς από αυτό το νοσηρό περιβάλλον που έχουνε φτιάξει οι γονείς σου για εσένα. Να κατανοήσεις πως ΜΟΝΗ ΣΟΥ καλείσαι να αποφασίσεις για τις ακόλουθες επιλογές σου - οι γονείς σου καμία δουλειά δεν έχουνε με αυτές. Η δουλειά τους - αν θέλουν να έχουνε μαζί σου σχέση γονέα-παιδιού - είναι να σου συμπαραστέκονται σε ό, τι κάνεις όσο μπορούν. Τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα που σου κάνουν και σου λένε είναι υπερβάσεις του ρόλου τους. Υπερβάσεις με τις οποίες σε επιβαρύνουν αντί να σε βοηθούν. Αν τους κρίνεις ανίκανους ακόμα και για απλή ανθρώπινη συμπαράσταση, κοίτα να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου εξ' ολοκλήρου. Διαφορετικά, θα υφίστασαι το βλαβερό τους κλίμα και θα κοιτάξεις να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες υπό αυτές τις συνθήκες. Χρησιμοποίησε όσα όπλα έχεις στη διάθεσή σου για αυτόν τον σκοπό, εγώ αθέμιτα δεν θα τα θεωρήσω. Πάνω από όλα η ψυχική σου υγεία, κοπέλα μου.
#5: Δε συμφωνώ με την απάντηση. Υπάρχει το υγιές ας πούμε κοίταγμα, που φυσικά ως νέος/α κάνεις και υπάρχει και το σκανάρισμα που δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει και αρσενική/θηλυκη μύγα που να μην την κοιτάξει κάποιος/α.Οι γυναίκες που ενεργούν έτσι ξεχωρίζουν λες και κουβαλούν νέον φώτα πάνω τους, το ίδιο και οι άντρες.Επίσης, αν είναι απολύτως φυσιολογικό να σκέφτεσαι τον καθένα που βλέπεις ως πιθανό γκόμενο και να το κοιτάζεις με ύφος 'ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ!', τότε είναι εντελώς αφύσικο να μην ασχολείσαι με ό,τι κυκλοφορεί γύρω σου, ακόμα και αν δεν είσαι σε σχέση;
#1 Έχει δίκιο η Λένα για τη ροζ λαίλαπα, όταν πας να συγκατοικήσεις με άντρα η διακόσμηση πρέπει να γίνει λίγο unisex: να μην είναι ούτε σαν μπακουρόσπιτο ούτε σαν το σπίτι της λαλαλούπσι.
4.Κοριτσάκι μου,οι εξετάσεις είναι σκληρή δοκιμασία με την τύχη να παίζει μεγάλο ρόλο.Σπουδάζω σε ηλικία 40 ετών έχοντας οικογένεια και δουλειά.Χρειάστηκε να δώσω τρεις φορές κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή μου σε μια αντικειμενικά δύσκολη σχολή.α ιδιαίτερα φροντιστήρια που χρειάστηκε να παρακολουθήσω ήταν αρκετά ακριβά γιατί ήταν εξειδικευμένα. Κάθε αποτυχημένη φορά έπρεπε να απολογηθώ σε γονείς,πεθερικά,συναδέλφους και στα ίδια μου τα παιδιά ! Δεν είναι εύκολο να μη πτοηθεις από τα σχόλια γύρω σου όμως μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αποστασιοποιηθείς σκεπτόμενη τη στρατηγική σου.Σε τί έκανες λάθος;Ποια αδυναμία σου σε κράτησε πίσω;Η ύλη ήταν κατανοητή σε βάθος;Πλέον,μετά και τη δική μου πρόσφατη εμπειρία ,θα συμβουλεψω και τα δικά μου παιδιά το εξής:μπορείς να προσπαθήσεις και δεύτερη φορά για κάτι που θέλεις πολύ,δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν σου βγει κάτι με την πρώτη.Πήγαινε σε ένα οικονομικό φροντιστήριο,η επανάληψη της ύλης θα σου φανερώσει την επιπλέον γνώση που μάλλον φέτος δεν πρόλαβες να δεις.Αν διατηρήσεις σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στους γονείς σου σίγουρα θα νιώσουν περήφανοι για σένα και ια σε στηρίξουν.Αυτό στην ουσία θέλουμε από τα παιδιά μας,να μας δείχνουν ότιπροσπαθούν ειλικρινά.Και στη διάρκεια του έτους δες και τις εναλλακτικές που άλλες σχολές μπορεί να σου δώσουν χωρίς τις παρωπίδες που το σχολείο βάζει.Καλή επιτυχία!
Μου θύμισες τώρα τι άκουγα από τον περίγυρό μου όταν προσπαθούσα να τελειώσω τη σχολή μου. Είχα καθυστερήσει πάρα πολύ. Αλλά ο λόγος καθυστέρησης ήταν ότι δούλευα full time δουλειά με βάρδιες και πολλές πολλές υπερωρίες, από το 2ο εξάμηνο που ήμουν στη σχολή μου.Πόσο αυτονόητο ήταν ότι η δουλειά μου έμπαινε τροχοπέδη και στο διάβασμά μου αλλά και στην παρακολούθηση των απαραίτητων μαθημάτων και εργαστηρίων? Είχα ανάγκη τα χρήματα. Δεν μπορούσα να μην εργάζομαι. Και μάλιστα υπήρξε και μια 2ετία που έκανα δύο δουλειές ταυτόχρονα. Κι όμως όλος ο περίγυρος με χλεύαζε και με σχολίαζε! "Η αιώνια φοιτήτρια, η τεμπέλα που δεν θα τελειώσει ποτέ το πανεπιστήμιο!". Κι εγώ ψάρωνα η χαζή και αισθανόμουν όντως άχρηστη. Πολύ λίγη και άχρηστη!!!!Τώρα που το σκέφτομαι εξοργίζομαι και μετά λυπάμαι. Ήταν πικρό το μάθημα που πήρα συνειδητοποιώντας πόσο επικριτικοί και κοντόφθαλμοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι.
Κι εγώ τα θυμήθηκα και συγχύστηκα. Με έλεγαν αιώνια φοιτήτρια και ήμουν ακόμα στο πρώτο έτος, μόνο και μόνο επειδή σπούδαζα στα εξωτερικά. Άσε που μια "φίλη" μου είπε το εξής κορυφαίο: «Πόσο σε λυπάμαι, δεν θα βρεις ποτέ δουλειά. Ξέρεις, θα ακούνε ότι σπούδασες στο εξωτερικό, θα σκέφτονται ότι δεν πέρασες στις πανελλήνιες και δεν θα σε εμπιστεύονται».Εννοείται ότι δεν της ξαναμίλησα ποτέ!
#3. Οι άνθρωποι που ειναι πάρα μα πάρα πολυ ξεχωριστοί, σίγουρα το γνωρίζουν. Ο Μότσαρτ για παράδειγμα ήξερε πως ειναι μουσική ιδιοφυΐα και το έλεγε από μόνος του. Και θεωρώ πως οι άνθρωποι που όντως είναι φαινόμενα και ξέρουν οτι εχουν ενα ξεχωριστό ταλεντο ή εξαιρετική ευφυΐα, δικαιολογειται να εχουν έπαρση, βασικά θα ηταν περιεργο αν δεν είχαν. Όταν είσαι ξεκάθαρα πολύ πάνω απο το μετριο, δε μπορεις να εισαι μετριόφρων. Αυτές όμως ειναι οι πολύ λαμπρες εξαιρεσεις. Αν δεν εισαι εξαιρετικά ξεχωριστός σε κάτι, τότε πιθανοτατα εισαι μέτριος, και ακόμα κι αν εισαι λιγο πανω απ το μεσο όρο, πάλι δεν ειναι κατι ιδιαιτερο, και καλο ειναι να αναγνωριζεις τις δυνατοτητες σου. Χωρίς αυτό να σε εμποδίζει φυσικα να εισαι φιλόδοξος και να προσπαθεις να κανεις το καλύτερο που μπορείς με τις δυνατοτητες που έχεις. Όπως λεμε και στο Ελλάντα, it's not about what you got, it's what you make with what you got. Την καλημέρα μου! :)
#4 Ελπίζω να μην γίνω σαν αυτούς τους γονείς (αν και πολύ το φοβάμαι). Δεν έχω λόγια.. Αυτό που το κοριτσάκι νιώθει ενοχές επειδή οι γονείς πόνταραν όλα τους τα λεφτά πάνω της σαν να ήταν (όντως) άλογο, με συγκλονίζει!Μια καλή μαθήτρια, έξυπνο παιδί (φαίνεται από τον τρόπο που γράφει), καλή κόρη να αισθάνεται άχρηστη επειδή δεν πέτυχε την πολυπόθητη σχολή (να υποθέσω Ιατρική?)??! OMG (αν και άθεη) δηλαδή! Πως γίνεται αυτό, που προβάλουμε όλα μας τα κουλά πάνω στα παιδιά μας και τα ταλαιπωρούμε έτσι? Πως θα το αποφύγω? Θα το αποφύγω? Θα μπορέσω?
Συννεφιά, και μόνο που το σκέφτεσαι και προβληματίζεσαι με αυτο , σημαίνει οτι εισαι πολλα βήματα μακρυά απο το να κανεις και εσυ κατι ανάλογο στα παιδια σου.
Δε συμφωνώ με την απάντηση της ερώτησης 5. Η κοπέλα λέει "είναι σαν να ψάχνω μονίμως κάποιον" και όταν δεν βρίσκει ανταπόκριση απογοητεύεται. Δεν είναι χόμπυ αυτό. Βεβαίως κάπου μέσα μας όταν γνωρίζουμε κάποιον μπορεί να σκεφτόμαστε αν μας αρέσει ερωτικά. Αλλά όταν γνωρίζουμε κάποιον, γνωρίζουμε κάποιον ΑΝΘΡΩΠΟ καταρχήν. Αν στα 23 "είναι σαν να ψάχνεις μονίμως κάποιον", στα 35 αν είσαι μόνη, παθαίνεις πανικό ότι η ζωή σου τελείωσε!
#1Φίλη με τα ροζ πράγματα, στην πρώτη γρήγορη ανάγνωση σκέφτικα ότι ο άνθρωπος δεν θέλει τη συγκατοίκηση, ενδεχομένως και τη σχέση σε προχωρημένο επίπεδο. Όμως το ξαναδιάβασα προσεκτικά: για να φτάσει να σου μιλήσει, δεν του φταίει η σχέση μαζί σου, αλλά ο τρόπος που γεμίζεις τον χώρο, έναν χώρο μέχρι πριν λίγο καιρό αποκλειστικά δικό του. Σκέψου προσεκτικά τι κάνεις, με ποιόν τρόπο επιβάλλεις την παρουσία σου, ποιές συνήθειές του πιέζεις. Μήπως έχετε τελείως διαφορετική αντίληψη για το τι θεωρείται συγυρισμένο σπίτι? Μήπως δεν είναι μόνο μισή ντουλάπα και τα μισά συρτάρια που έχεις στη διάθεσή σου, αλλά υπάρχουν παντού σκόρπια πράγματά σου? Αν του αρέσει η τάξη και οι ελεύθεροι χώροι, μήπως ξαφνικά βρέθηκε σε ένα σπίτι με παρατημένα παντού φουλάρια, κοκαλάκια, σερβιετάκια, βαζάκια με κρέμες, εσώρουχα? Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτά τα πράγματα, άλλοι απολαμβάνουν την αταξία και την πλήρη "ασυγυρισιά" κι άλλοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν μέσα σε ακαταστασία. Όπως επισημαίνει η Α,μπά καλύτερα αποδεκτή γίνεται η συγκατοίκηση σε έναν καινούριο, "ουδέτερο" χώρο, όπου κανείς δεν καλείται να περιοριστεί και να παραχωρήσει, κι όλα έρχονται σταδιακά. Αφού λοιπόν εσύ πήγες στο σπίτι του, αναγνώρισέ το ως μια μικρή εισβολή. Μην του την κάνεις ανυπόφορη, δες μήπως έχεις υπερβάλει από ενθουσιασμό, ή και από εντελώς αντίθετες πρακτικές οι οποίες φυσικά δεν φαίνονται ούτε ενοχλούν όταν δυο άνθρωποι δεν συζούν.Και βέβαια κάντε κάποια πράγματα από κοινού, βρίσκοντας τη μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δυο: συγύρισμα, επιλογή καινούριων αντικειμένων - επίπλων όπου χρειάζονται, κλπ. Και πάνω απ΄όλα, με καλή διάθεση!
Δεν μας λέει πουθενά η κοπέλα οτι έχει γεμίσει το σπιτι με ροζ αντικείμενα οπως αναφέρουν πιο πάνω οι προηγούμενοι σχολιαστές, ούτε οτι ειναι ακατάστατη και έχει απλώσει τα "κοριτσίστικα" πράγματα της σαν τον τραχανά απο εδώ και απο 'κει. Η συγκατοίκηση σημαίνει πολλα πράγματα, οπως πχ να δεχτείς να μοιραστείς χωροταξικά αλλα και συναισθηματικά ενα χώρο με κάποιον αλλο, να δεχτείς τις συνήθειες του, τα χούγια του, τις παραξενιές, τα cd, τις κάλτσες και τα κοκαλάκια του. Εαν ο άλλος δεν ειναι έτοιμος για αυτο το βήμα, τον πειράζουν και τα πιο ασήμαντα. Μια φίλη μου πήγε να συγκατοικήσει με το αγόρι της μετα απο 3 χρονια σχεση. Ο φίλος της άφηνε το ρόλο χαρτί υγείας στο πάτωμα δίπλα στην λεκάνη. Η φίλη μου οταν πήγαινε τουαλέτα το έβαζε στην ειδική θήκη στον τοίχο. Οταν έμπαινε αυτος στο μπάνιο το ξανακατέβαζε στο πάτωμα. Αυτο γινόταν κατ' εξακολούθηση μεχρι που η φίλη μου τον ρώτησε διακριτικά για ποιον λόγο το αφήνει στο πάτωμα και οτι δεν ειναι ιδιαίτερα υγιεινό για μια κοπέλα να το χρησιμοποιεί απο το πάτωμα. Αυτος λοιπόν αισθανόταν οτι η φίλη μου του στερεί την ελευθερια να κανει αυτο που αυτος θελει μεσα στον ίδιο του το σπιτι. Αυτο ηταν η αφορμή για να χωρίσουν τελικά...
Συμφωνώ με το σχόλιό σου, και όσο για το ροζ, κάναμε την τρίχα τριχιά. Για τα πράγματά της, αυτό ακριβώς αναφέρει , ο φίλος της, της είπε ότι τα πράγματά της "κατακλύζουν τα πάντα Πηγή: www.lifo.gr"! Προσπάθησα να δώσω κάποια ενδεχόμενα σενάρια για να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει. Το παράδειγμα της δικής σου φίλης, με το χαρτί υγείας, εμπίπτει ακριβώς στις διαφορετικές πρακτικές που αναφέρω, και προφανώς σε έλλειψη καλής θέλησης!
#1Κι εγώ που είμαι γυναίκα πάντως αν συγκατοικούσα μαζί σου και τα έκανες όλα ροζ θα μου την έσπαγες πάρα πολύ. Δεν είναι το σπίτι της μπάρμπι, είναι το σπίτι ενός ζευγαριού. Υπάρχουν πάρα πολλά στυλ που θεωρούνται unisex και κάνουν ένα σπίτι μοντέρνο και ζεστό, ούτε εργένικο ούτε παιδικό δωμάτιο 10χρονου κοριτσιού. Είναι πολύ εύκολο να συμβιβαστείτε και να γίνει το σπίτι σας ένας ωραίος χώρος που θα ικανοποιεί και τους δυο.
Παιδιά νομίζω εννοεί τα προσωπικά της αντικείμενα που είναι ροζ, όχι ας πούμε ότι αγόρασε έπιπλα ή καινούργιες συσκευές ροζ...Δεν μου φαίνεται και τόσο welcoming πάντως να σου λέει έτσι ο φίλος σου που συζήτε...σε κάνει να νιώθεις ανεπιθύμητη. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να το δει το πράγμα, να σκεφτεί ας πούμε πως δε σου φτάνει ο χώρος στο διαμέρισμά του και πως θα γίνει να πάτε σε μεγαλύτερο. Ακους εκεί!
Το κορίτσι στην 1 δεν είπε ποτέ ότι τα πράγματά της είναι όλα ροζ. Απορώ πραγματικά πώς γίνεται να νομίζουμε ότι αυτό είναι το θέμα. Δεν είπε ότι πήγε κ αγόρασε ροζ κουρτίνες με ασορτί χαλιά και ηλεκτρικές συσκευές (ή τζιπάρα που έχει βάψει όλη ροζ και έχει γράψει το όνομά της στο πλάι - το 'χω δει στ' αλήθεια, είναι της Τζούλιας Αλεξανδράτου! ααχαχαχαχα). Είπε ότι το αγόρι έχει φρικάρει και ότι αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι το σπίτι ΤΟΥ, γίνεται σπίτι ΤΟΥΣ κι αυτό το αντιλαμβάνεται βλέποντας τα πράγματά της μες στο σπίτι. Που είναι ροζ παρεμπιπτόντως. Και που μπορούμε να καταλάβουμε από μόνοι μας ότι αποκλείεται τα πάντα να είναι ροζ! Πιο πολύ μοιάζει με τον "αντρικό" σχολιασμό χρωμάτων: παλ, σομόν, καρπουζί, λιλά κλπ, όλα ροζ! Το ουσιαστικό θέμα είναι ότι το αγόρι νιώθει δυσαρέσκεια με τα πράγματα της κοπέλας του μέσα στο σπίτι ΤΟΥ. Ακόμα κι αν είναι μόνο λόγω χρώματος, αυτό θα το έκανε ακόμα πιο σοβαρό το ουσιαστικό θέμα, γιατί η κοπέλα του αυτή είναι και μπορεί να γουστάρει ό,τι χρώμα της αρέσει. Δε γίνεται να του αρέσει η ροζ προσωπικότητά της αλλά όχι το ροζ της νεσεσέρ (λέμε τώρα). Θα πρότεινα ανοιχτή συζήτηση μαζί του σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό που τον ξενίζει. Μήπως πχ δε θέλει ουσιαστικά συγκατοίκηση και θέλει ακόμα να έχει τον δικό του χώρο όπως και να 'χει, μιας και μιλάει για "απώλεια κυριαρχίας"; Αν απλά και μόνο είναι ότι τον ενοχλούν οι αποχρώσεις, θα πρότεινα αυτός που θα κάνει πίσω να είναι ο ίδιος: ό,τι χρώμα κάλτσα θέλεις θα πάρεις! Στα κοινά σας πράγματα και στο σπίτι, οφείλετε να κάνετε παραχωρήσεις και οι 2.
Για να γίνω περισσότερο κατανοητή, αντιγράφω ακριβώς την ερώτηση και σβήνω μόνο τη λέξη "ροζ":Καλημέρα!! Συζώ με τον σύντροφό μου τους τελευταίους 8 μήνες (είμαστε γύρω στα 30 και οι δύο). Πρόσφατα μου ανέφερε, ότι κάποιες φορές νιώθει να χάνει την κυριαρχία του στον χώρο, επειδή το σπίτι του γίνεται σπίτι μας και τα πράγματά μου κατακλύζουν τα πάντα. Πιστεύει, λέει, ότι είναι παράλογο αυτό που του συμβαίνει και γι αυτό δεν μου μιλούσε μέχρι τώρα. Επίσης, με ρώτησε, αν συμβαίνει σε άλλους και πώς εκείνοι το ξεπέρασαν... Η ερώτηση είναι η εξής: Πώς το αντιμετωπίζω;- Άννυ
Άντε πάλι μ' αυτή την λέξη! Συζώ, σημαίνει ότι αποφάσισα με τον/την σύντροφο μου να πάμε σε ένα σπίτι που θα το διαλέξουμε μαζί, θα το επιπλώσουμε μαζί και θα το διαμορφώσουμε μαζί. Στην χειρότερη (λόγω οικονομικών) ή στην καλύτερη (λόγω σπιταρόνας στην οποία ήδη ζει το ένα μέλος) αποφασίζεται από κοινού να επαναδιαρρυθμιστεί ο χώρος του ενός, για να καλύπτει πλέον δύο ένοικους και στο εξής, κάθε απόφαση για αυτό το σπίτι θα λαμβάνεται από κοινού. Οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού του πλαισίου ονομάζεται "μένω-αράζω-ξέμεινα-κατσικώθηκα-βολεύτηκα- στου γκόμενου" Το ροζ είναι η αφορμή. Οι ξεκάθαρες κουβέντες κάνουν τη διαφορά ακόμη -για να μην πω προπάντων- και στα ζευγάρια. Και το να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.