Μια συγκλονιστική αποκάλυψη κάνει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Έθνος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, τα ψυχιατρεία του Βερολίνου γεμίζουν από Έλληνες μετανάστες της κρίσης. Περισσότεροι από 600 Έλληνες ασθενείς παρακολουθούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας της δημοτικής κλινικής Humboldt στη συνοικία Wittenau του Βερολίνου.
Τρεις στους τέσσερις είναι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 2010. Πολλοί όμως μένουν άνεργοι για καιρό ή υφίστανται άγρια εκμετάλλευση δουλεύοντας αδήλωτοι, με εξευτελιστικές αμοιβές. Κάποιοι καταλήγουν εξαντλημένοι να αναζητούν τον εαυτό τους στα αντικαταθλιπτικά και στην ψυχανάλυση. Με το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατα και η Deutsche Welle.
Προέρχονται κυρίως από την ελληνική επαρχία, έχουν χαμηλή μόρφωση και είναι ανειδίκευτοι, όμως ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί με σημαντικούς τίτλους σπουδών.
Όπως λέει στο Έθνος η κ. Δέσποινα Παπαδημητράτου, ψυχολόγος στα εξωτερικά ιατρεία ΙΙ, οι Ελληνες ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα όμοια με ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους μια εμπόλεμη χώρα. «Είναι η ίδια εικόνα που παρουσιάζουν πρόσφυγες πολέμου. Πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο το οποίο εκφράζεται με κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού και νευρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν υποστεί μια εξαναγκαστική μετανάστευση, το αισθάνονται ως βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα, έρχονται στη Γερμανία με μαύρη καρδιά όχι ως αποτέλεσμα επιλογής. Είναι τόσο σπρωγμένοι από την ανάγκη που πολλοί δεν έχουν καν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη μετανάστευση. Έρχονται χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και αντιμετωπίζουν ρατσισμό».
Τα χρόνια της κρίσης τα ψυχικά προβλήματα των Ελλήνων έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα, εξηγεί η κ. Παπαδημητράτου. «Οσοι έχουν την τύχη να βρουν εργασία δεν συναντούν ρόδινες συνθήκες. Τον τελευταίο χρόνο που έγινε ντόρος για την Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οι περισσότεροι έζησαν ρατσιστικά σχόλια.
Ασθενής που εργάζεται σε νοσοκομείο μου έχει πει πως όταν χτυπούσε το τηλέφωνό του του έλεγαν: ''Μην το σηκώσεις, είναι ο Τσίπρας να σου ζητήσει λεφτά'' ή ''είναι ο Βαρουφάκης'' και γελούσαν. Αλλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις τούς λένε το καλοκαίρι: ''Γιατί να πας στην Ελλάδα; Εδώ βγάζεις τα λεφτά σου, θα πας στην Ελλάδα να τα χαλάσεις;''. Φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους, σκύβουν το κεφάλι και καταπίνουν όσα τους κάνουν δυστυχισμένους. Όταν σου συμβαίνει αυτό, από ένα σημείο και μετά αποκτάς παρανοϊκές ιδέες ότι όλοι σε κοιτούν περίεργα...».
Την ίδια αντιμετώπιση συναντούν ενίοτε και σε κρατικούς φορείς. «Σε μια υπηρεσία αντίστοιχη του ΟΑΕΔ, η οποία παρέχει ένα κοινωνικό βοήθημα, όταν οι μετανάστες δεν καταλαβαίνουν κάτι, κάποιοι υπάλληλοι τους λένε ''καλά είσαι έναν χρόνο εδώ και δεν ξέρεις να μιλήσεις;'' και άλλα σχόλια. Γενικά έχουν την αντίληψη ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ότι έρχονται να εκμεταλλευτούν το γερμανικό κράτος.
Τους στέλνουν σε δουλειές για 1,5 ευρώ την ώρα, ώστε να συμπληρώσουν έναν μισθό αντί να τους στείλουν να μάθουν τη γλώσσα για προσαρμογή, δεν δέχονται τα πιστοποιητικά των γιατρών ότι είναι άρρωστοι, ενώ κάποιοι παίρνουν βαριά αντικαταθλιπτικά και αδυνατούν να ξυπνούν στις έξι το πρωί για δουλειά. Η κατάσταση έχει αλλάξει βέβαια και στη Γερμανία μετά από μία πενταετία κρίσης. Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, καλοπληρωμένες δουλειές δεν υπάρχουν, οι μισθοί μειώθηκαν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να το αποδεχτούν.
«Σε κάποια ελληνικά εστιατόρια οι νέοι μετανάστες αναγκάζονται δουλεύουν με ελάχιστα χρήματα, απάνθρωπες συνθήκες, σε κάποιες περιπτώσεις τούς κρατούν τα διαβατήρια...», προσθέτει. «Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση, τα προβλήματα στην Ελλάδα εξακολουθούν να τρέχουν. Τα χρέη συνεχίζονται, κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια, πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι. Το βάρος είναι πλέον διπλό: στα προβλήματα της Ελλάδας προστίθενται τώρα και τα προβλήματα της Γερμανίας...».
Πηγή: Εθνος