H ζεστή σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση όταν την πίνουμε σε πορτοκαλί φλιτζάνι

H ζεστή σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση όταν την πίνουμε σε πορτοκαλί φλιτζάνι Facebook Twitter
10

Ο τρόπος που γευόμαστε τα πράγματα εξαρτάται από το χρώμα που βλέπουμε. Αυτό απέδειξαν επιστήμονες σε ότι αφορά τη ζεστή σοκολάτα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Sensory Studies» και πραγματοποιήθηκε από το πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Βαλένθια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι τα φλιτζάνια που είναι πορτοκαλί ή κρεμ δίνουν νοστιμότερη γεύση στη ζεστή σοκολάτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 57 άτομα που έπρεπε να δοκιμάσουν το ρόφημα σε διάφορα φλιτζάνια με διαφορετικό χρώμα. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, καθώς όλοι απάντησαν ότι το πορτοκαλί φλιτζάνι περιείχε τη νοστιμότερη σοκολάτα, ακόμα κι αν δεν διέφερε σε τίποτα με εκείνη των υπόλοιπων φλιτζανιών. Η «φαντασία» ορισμένων πήγε ακόμα πιο μακριά καθώς υποστήριξαν ότι η σοκολάτα των κρεμ φλιτζανιών ήταν πιο γλυκιά και αρωματική.

Οι επιστήμονες για ακόμα μία φορά ήθελαν να αποδείξουν ότι η όραση του ανθρώπου συνδέεται με τη γεύση του φαγητού ή του ποτού. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πιάτο ή το φλιτζάνι στο όποιο σερβίρεται το περιεχόμενο.

Μπορεί ακόμα οι ερευνητές να μην είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός στον άνθρωπο, αλλά ύστερα από το πείραμα επιβεβαίωσαν την ύπαρξή του.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές στην επιλογή χρωμάτων για τις συσκευασίες των φαγητών και  ροφημάτων, καθώς το χρώμα επηρεάζει τελικά τη γεύση μας.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
The Influence of the Color of the Cup on Consumers' Perception of a Hot Beveragehttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-459X.2012.00397.x/abstractDo the Material Properties of Cutlery Affect the Perception of the Food You Eat? An Exploratory Studyhttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-459X.2011.00351.x/full
Πριν την εποχή του Διαδικτύου είχα διαβάσει για ένα πείραμα για το χρώμα των φαγητών. Είχαν πάρει φαγητά αρίστης ποιότητας, τα είχαν φωτίσει με ειδικόν φωτισμό, ώστε να φαίνονται γκρίζα κι είχαν βάλει εθελοντές να τα φάνε. Οι άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.Δεν γνωρίζω αν αληθεύει η ιστορία.
Είναι φώτο από τα αυτοσχέδια τασάκια που σου δίνουν πλέον όλες οι καφετέριες για να καπνίζεις κρυφά μέσα στο μαγαζί... :)(by the way, Marshmallows είναι...)