H ζεστή σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση όταν την πίνουμε σε πορτοκαλί φλιτζάνι

H ζεστή σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση όταν την πίνουμε σε πορτοκαλί φλιτζάνι Facebook Twitter
10

Ο τρόπος που γευόμαστε τα πράγματα εξαρτάται από το χρώμα που βλέπουμε. Αυτό απέδειξαν επιστήμονες σε ότι αφορά τη ζεστή σοκολάτα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Sensory Studies» και πραγματοποιήθηκε από το πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Βαλένθια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι τα φλιτζάνια που είναι πορτοκαλί ή κρεμ δίνουν νοστιμότερη γεύση στη ζεστή σοκολάτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 57 άτομα που έπρεπε να δοκιμάσουν το ρόφημα σε διάφορα φλιτζάνια με διαφορετικό χρώμα. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, καθώς όλοι απάντησαν ότι το πορτοκαλί φλιτζάνι περιείχε τη νοστιμότερη σοκολάτα, ακόμα κι αν δεν διέφερε σε τίποτα με εκείνη των υπόλοιπων φλιτζανιών. Η «φαντασία» ορισμένων πήγε ακόμα πιο μακριά καθώς υποστήριξαν ότι η σοκολάτα των κρεμ φλιτζανιών ήταν πιο γλυκιά και αρωματική.

Οι επιστήμονες για ακόμα μία φορά ήθελαν να αποδείξουν ότι η όραση του ανθρώπου συνδέεται με τη γεύση του φαγητού ή του ποτού. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πιάτο ή το φλιτζάνι στο όποιο σερβίρεται το περιεχόμενο.

Μπορεί ακόμα οι ερευνητές να μην είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός στον άνθρωπο, αλλά ύστερα από το πείραμα επιβεβαίωσαν την ύπαρξή του.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές στην επιλογή χρωμάτων για τις συσκευασίες των φαγητών και  ροφημάτων, καθώς το χρώμα επηρεάζει τελικά τη γεύση μας.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

5 σχόλια
The Influence of the Color of the Cup on Consumers' Perception of a Hot Beveragehttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-459X.2012.00397.x/abstractDo the Material Properties of Cutlery Affect the Perception of the Food You Eat? An Exploratory Studyhttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-459X.2011.00351.x/full
Πριν την εποχή του Διαδικτύου είχα διαβάσει για ένα πείραμα για το χρώμα των φαγητών. Είχαν πάρει φαγητά αρίστης ποιότητας, τα είχαν φωτίσει με ειδικόν φωτισμό, ώστε να φαίνονται γκρίζα κι είχαν βάλει εθελοντές να τα φάνε. Οι άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.Δεν γνωρίζω αν αληθεύει η ιστορία.
Είναι φώτο από τα αυτοσχέδια τασάκια που σου δίνουν πλέον όλες οι καφετέριες για να καπνίζεις κρυφά μέσα στο μαγαζί... :)(by the way, Marshmallows είναι...)