ΟΗΕ: Ζούμε το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης ανθρώπων στην Ιστορία

ΟΗΕ: Ζούμε το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης ανθρώπων στην Ιστορία Facebook Twitter
Stelios Karastamatis / SOOC
2

60 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται αυτή την εποχή σε όλο τον πλανήτη, κάνοντας αυτό τον αριθμό, τον μεγαλύτερο στην ανθρώπινη ιστορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν πρόκειται μόνο για πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Γάζα, ακόμη και την Αϊτή, καθώς και από τουλάχιστον μία δεκάδα χώρες της Αφρικής νότια και βόρεια της Σαχάρας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι «ανεπίσημοι πρέσβεις» αποτυχημένων κρατών, ατελείωτων πολέμων και δυσεπίλυτων διενέξεων.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παρούσας προσφυγικής κρίσης, όμως, είναι ότι μπορεί να γιγαντωθεί, λόγω της δράσης π.χ. του Ι.Κ. ή και της επιθυμίας του 25% των Αφγανών αν εγκαταλείψουν τη διαλυμένη χώρα τους.



Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ο ΟΗΕ αναφέρει ότι κάθε 10 λεπτά, γεννιέται κάπου στον κόσμο ένα παιδί χωρίς εθνικότητα, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει οδηγήσει στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 1945.

Στις χώρες όπου ζουν οι 20 πιο πολυάριθμοι ανιθαγενείς πληθυσμοί (οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Μιανμάρ, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ταϊλάνδη), τουλάχιστον 70.000 παιδιά χωρίς εθνικότητα γεννιούνται κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η απουσία καταγραφής των γεννήσεων προκαλεί ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανιθαγένειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτό συμβαίνει με τη σύγκρουση στη Συρία, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η οποία έχει αναγκάσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν στις γειτονικές χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες, ανάμεσά τους γυναίκες που γεννούν στο δρόμο, έχουν επίσης καταφύγει στην Ευρώπη.

 

Κυρίως λόγω της διάκρισης που έχει σχέση με το φύλο η οποία κατοχυρώνεται με τη σχετική με την εθνικότητα συριακή νομοθεσία, τα παιδιά της Συρίας δεν μπορούν να αποκτήσουν την εθνικότητα παρά μόνο από τον πατέρα τους. Αλλά η σύγκρουση έχει αφήσει σχεδόν το 25% των συριακών νοικοκυριών χωρίς πατέρα για να μπορεί να βεβαιώσει την εθνικότητα, η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξει την ιθαγένεια του παιδιού σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR).

Για τον ΟΗΕ, η καταγραφή της γέννησης είναι επομένως «ζωτικής σημασίας» για τα παιδιά προσφύγων από τη Συρία που γεννιούνται στις χώρες ασύλου, και πολλά από τα οποία έχουν αποχωριστεί τους γονείς τους ή τις οικογένειές τους.

«Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ανιθαγένειας μεταξύ των παιδιών αυτών, να εξασφαλίσει την αναγνώρισή τους ως πολίτες της Συρίας και να τους επιτρέψει να γυρίσουν πίσω στη Συρία όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές», επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Η διάκριση --με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία ή το φύλο-- αποτελεί την βασική αιτία της ανιθαγένειας στον κόσμο.

 

Πριν από ένα χρόνο, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να τεθεί τέρμα στο καθεστώς της ανιθαγένειας μέχρι το 2024. Καλεί τα κράτη να επιτρέπουν στα παιδιά να αποκτούν την εθνικότητα της χώρας στην οποία γεννιούνται, να καταργήσουν τους νόμους που εμποδίζουν τις μητέρες να μεταβιβάσουν την εθνικότητά τους, να εξαλείψουν τους νόμους και τις πρακτικές διακρίσεων και να εξασφαλίσουν την καθολική καταγραφή των γεννήσεων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM
«Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Διεθνή / «Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει πως «η σκλαβιά δεν είναι κακή», ενώ έχει εκφράσει τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ- Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του
LIFO NEWSROOM
Η Microsoft «αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για να ααλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η Microsoft «αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ΑΙ και Data centers εκτοξεύουν τις ανάγκες για ενέργεια- Η Constellation Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, σχεδιάζει την επανεκκίνηση της μονάδας το 2028
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια