Η Τες Μέρκελ Σόλομονς, τραγουδίστρια του σουηδικού συγκροτήματος Alcazar που συμμετείχε στη φετινή Eurovision, κατήγγειλε τις «απάνθρωπες» συνέπειες του Brexit, αφού η αίτηση του Βρετανού συζύγου της, Κένι Σόλομονς, για παραμονή στη Σουηδία απορρίφθηκε.
Ο Σόλομονς, ο οποίος ζει στη Σουηδία από το 2012, ανακάλυψε το 2021 ότι έπρεπε να υποβάλει αίτηση για να διατηρήσει το δικαίωμα παραμονής του. Ωστόσο, η αίτησή του απορρίφθηκε φέτος λόγω καθυστέρησης, παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως ενταγμένος στην κοινωνία, μιλά σουηδικά, εργάζεται και πληρώνει φόρους.
Η Μέρκελ Σόλομονς εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση των σουηδικών αρχών, χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση «αηδιαστική» και «τιμωρητική» προς τους Βρετανούς πολίτες μετά το Brexit. «Ο Κένι έχει συμβάλει στην κοινωνία, δημιούργησε επιχειρήσεις, απασχόλησε προσωπικό και πλήρωνε φόρους. Δεν λάβαμε καμία ειδοποίηση ότι έπρεπε να υποβάλει αίτηση», είπε.
«Καταστροφικές συνέπειες για την οικογένεια»
Ο Σόλομονς, που επέστρεψε προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι η απόφαση έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικογενειακή του ζωή. Ενώ διαθέτει οικογενειακή κατοικία στη Σουηδία και πληρώνει υποθήκη, φοβάται ότι η είσοδός του στη χώρα ακόμη και ως τουρίστας θα μπορούσε να του απαγορευτεί.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το Brexit κατέστρεψε τη ζωή μου και την οικογένειά μου», δήλωσε. «Έσωσα την εταιρεία μου και τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν είχα ιδέα ότι έπρεπε να υποβάλω αίτηση για παραμονή».
Η οικογένεια εξέφρασε την απογοήτευσή της και για την απουσία στήριξης από τη βρετανική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, η οποία, όπως ανέφεραν, τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη σουηδική νομοθεσία.
Ανησυχία για άλλους Βρετανούς στη Σουηδία
Οι ακτιβιστές της ομάδας «Brits in Sweden» υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αποδοχής εκπρόθεσμων αιτήσεων. Ελλιπής ενημέρωση από τις σουηδικές αρχές και σύγχυση σχετικά με τις απαιτήσεις φαίνεται να έχουν οδηγήσει πολλούς σε παρόμοιες καταστάσεις.
Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί πολίτες στην ΕΕ μετά το Brexit, ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιπτώσεις γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και παρανοήσεων.
Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα στις σουηδικές αρχές και στην ΕΕ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει σαφή ενημέρωση και υποστήριξη για τους πολίτες που επηρεάζονται.
Με πληροφορίες από Guardian