Μέρκελ: Ελλάδα και Ιταλία φταίνε για την καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση προσφύγων

Μέρκελ: Ελλάδα και Ιταλία φταίνε για την καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση προσφύγων Facebook Twitter
2

Στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Άνκελα Μέρκελ τις προτάσεις της Κομισιόν για αυξημένη προστασία στα εξωτερικά σύνορα με ευρωπαϊκή δύναμη που θα επεμβαίνει χωρίς να ρωτάει τα κράτη. Η γερμανίδα καγκελάριος προέβλεψε ότι αύριο στη σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει λύση για το ζήτημα και απέδωσε ευθύνες σε Ελλάδα και Ιταλία για την καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή «δεν είναι έτοιμα τα Hot spots».

Σημείωσε ότι θα επιμείνει για συνεπή εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων και τόνισε ότι η απόφαση αυτή για κατανομή των 160 χιλιάδων προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, «προχωρά πολύ αργά, διότι προϋπόθεση είναι βεβαίως τα "Hot spots"».

Η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι ένα κέντρο καταγραφής είναι λειτουργικό, όταν γίνεται σε αυτό και η επαναπροώθηση και η κατανομή, εκτός από την καταγραφή.

Παραδέχτηκε δε ότι η φύλαξη των συνόρων αγγίζει πολύ σημαντικά θέματα εθνικής κυριαρχίας, τασσόμενη πάντως υπέρ της προώθησης μιας τέτοιας συζήτησης, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν σημαντικές. Όπως είπε, το θέμα είναι να δοθούν στη Frontex περισσότερες αρμοδιότητες για να δρα, "στην ύστατη περίπτωση» αυτόνομα και να έχει μεγαλύτερο ρόλο στις επαναπροωθήσεις.  

«Είναι προς το συμφέρον όλων να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων. Είναι και προς το συμφέρον και των ίδιων των προσφύγων», είπε και αναφέρθηκε σε μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «εταίρο-κλειδί».

«Διότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη», δήλωσε. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, περιμένει ως αντάλλαγμα για τα 3 δισεκ. που δίνει η Ε.Ε. στην Άγκυρα,  «καλύτερη φύλαξη των συνόρων της προς την ΕΕ, πιο συνεπή θαλάσσια διάσωση στο Αιγαίο και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων». Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέβαλε τόσο γρήγορα τις προτάσεις της.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά πλέον γίνεται πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Διεθνή / Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά την επίθεση με 26 νεκρούς τουρίστες - Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη σφαγή – Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης
LIFO NEWSROOM
Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η Μέρκελ έχει καταφέρει ότι δεν κατάφερε ο κάιζερ και ο Χίτλερ μαζί. Και λέμε και ευχαριστώ. Γελούσα με αυτούς που έβλεπαν παντού κακούς γερμανούς. Ωστόσο είναι πλέον ολοφάνερο, τουλάχιστον σε όσους ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι σε όλους τους τομείς η γερμανική πολιτική, όπως συνέβαινε άλλωστε πάντα, είναι κατά των ελληνικών συμφερόντων στο υποπεριφερειακό σύστημα της βαλκανικής αλλά και εντός της ΕΕ. Μιας ΕΕ που εξελίζεται σε γερμανικό zolverein.Και για να προλάβω τους κακόπιστους, είμαι υπέρ της ΕΕ και της ιδεάς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά όπως εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με το όραμα του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισσαβόνας. Η διατύπωση αρνητικής άποψης για τη γερμανική στάση δε σημαίνει ούτε αντι-ευρωπαϊκή στάση ούτε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι.