Tι μυρίζει άσχημα στη Θεσσαλονίκη;

Tι μυρίζει άσχημα στη Θεσσαλονίκη; Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
7

Η δυσοσμία που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή δεν έχει ακόμη εξηγηθεί και η πηγή της παραμένει άγνωστη προς το παρόν. Το φαινόμενο που ήταν έντονο στη δυτική Θεσσαλονίκη, σήμερα είναι κάπως εξασθενημένο όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, αλλά, η δυσάρεστη οσμή εξακολουθεί να υφίσταται.


"Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ταυτοποίηση του ρύπου ή των ρύπων καθώς οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν δείξει καμία υπέρβαση των τιμών" επισημαίνει, από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.


Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, αναφέρει ότι πιθανότατα η δυσοσμία δεν οφείλεται στις βιομηχανίες της περιοχής, ούτε στην καύση ξύλων από τα τζάκια, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο η πηγή των οσμών να βρίσκεται είτε στους μικροοργανισμούς του Θερμαϊκού Κόλπου, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, είτε στον βιολογικό καθαρισμό, καθώς η μονάδα είναι μικρή και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα δεδομένα του πληθυσμού της πόλης.


Η αντιπεριφερειάρχης γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα επιδιωχθεί να προμηθευτεί η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, ειδικές συσκευές ώστε να λαμβάνονται δείγματα αέρα. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβάλλοντος, στα δείγματα αυτά θα μπορούν να ανιχνεύονται οργανικές ενώσεις που αυτή τη στιγμή δεν μετρώνται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, ωστόσο η ανάλυσή τους θα μπορούσε να γίνει στα εργαστήρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς η Περιφέρεια δεν διαθέτει τον σχετικό εξοπλισμό.


Σε κάθε περίπτωση, η κ. Πατουλίδου υπογραμμίζει ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ελέγχεται καθημερινά και, αν απαιτηθεί, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης προχωρά στην κήρυξη εφαρμογής αντίστοιχων με την νομοθεσία μέτρων.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM