Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι ένας πίθηκος μακάκος δεν μπορεί να έχει δικαιώματα από τις σέλφι που ο ίδιος τράβηξε το 2011. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από τη φωτογραφική μηχανή του David Slater, ο οποίος άφησε την κάμερά του αφύλακτη παρουσία του πιθήκου.
Σύμφωνα με το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας», μεταδίδει το AP.
@text_publishing Great news: I googled macaque and the first suggestion was macaque selfie. Now everything is fine. pic.twitter.com/xhTQu0tnfJ
— Léa Antigny (@leaantigny) September 22, 2015
Τη δικαστική απόφαση ζήτησε πέρυσι η γνωστή οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, εκπροσωπώντας τον μακάκο που ονομάζεται Naruto και ζητώντας να διαχειρίζεται όλα τα έσοδα που παράγονται από την περίφημη εικόνα, καθώς ό,τι άλλο παράγεται συνεπεία της φωτογραφίας από αυτόν. Με την αγωγή της η PETA επιδίωξε να κάνει τον 6χρονο Naruto τον επίσημο παραγωγό της φωτογραφίας και να τον εντάξει στο "νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ». Η οργάνωση υποστήριξε ότι η νομολογία δεν απαγορεύει ένα ζώο από την ιδιοκτησία του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, και αφού ο Naruto πήρε τη φωτογραφία, κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα, όπως θα γινόταν και για κάθε άνθρωπο".
σχόλια