Πώς γίνεται ένα ντοκιμαντέρ σε συνέχειες να είναι αυτή τη στιγμή η πιο συναρπαστική σειρά της τηλεόρασης και αυτή που συζητιέται πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη στο ίντερνετ; Γίνεται, αν έχεις μια αληθινή ιστορία που ξεπερνάει σε σασπένς ακόμα και το The Jinx ή το Serial και σε καθηλώνει πιο πολύ κι από το Fargo. Μια σειρά που συνθέτουν βίντεο από μικρές φορητές κάμερες, μονταρισμένα με τέτοιον τρόπο που σε βάζουν σε ένα απίστευτο τριπ, με αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και στοιχεία που είναι αδιανόητα σε σημείο εκνευριστικό, για μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στην σύγχρονη ιστορία της Αμερικής. Το docu-series Making a Murderer που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 18 Δεκεμβρίου στο Netflix κάνει μια μεγάλη βουτιά σε μία από τις πιο περίεργες και ενοχλητικές περιπτώσεις εγκλήματος που έχει ζήσει η Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια. Το έγκλημα της δικαιοσύνης με θύμα έναν πολίτη που –κατά τα φαινόμενα- είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στο σύστημα.
Στο μεταξύ το θέμα της αδικίας και οι ανύπαρκτες αποδείξεις που οδήγησαν στην καταδίκη τον Avery ξαναέρχονται στην επικαιρότητα. Ο Avery κάνει έκκληση για βοήθεια και χάρη στη σειρά φτιάχτηκε από το Change.Org μία λίστα υπογραφών με αίτημα την απελευθέρωσή του ή οποία μέχρι στιγμής έχει μαζέψει πάνω από 300 χιλιάδες υπογραφές. Ένα παρόμοιο αίτημα στον Λευκό Οίκο που ζητάει από τον πρόεδρο Ομπάμα να συγχωρέσει τον Avery και τον Dassey έχει φτάσει τις 100 χιλιάδες υπογραφές.
Το 1985, ο 22χρονος τότε Steven Avery, από μια οικογένεια που είχε μια μάντρα παλιών αυτοκινήτων στο Wisconsin, βρέθηκε ένοχος για βιασμό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. 18 χρόνια αργότερα, τον άφησαν ελεύθερο επειδή η πιστοποίηση DNA απέδειξε ότι ήταν αθώος, όπως ισχυριζόταν όλα αυτά τα χρόνια. Τότε όμως το ζήτημα άρχισε να παίρνει πολύ σκοτεινές διαστάσεις. Δύο χρόνια αφού αφέθηκε ελεύθερος, μόλις ήταν έτοιμος να μηνύσει τη χώρα του και τους τοπικούς αξιωματούχους διεκδικώντας 36 εκατομμύρια δολάρια, τον συνέλαβαν για τον φόνο μιας τοπικής φωτογράφου, της Teresa Halbach. Ο Avery για άλλη μια φορά επέμενε ότι είναι αθώος, αλλά το 2007 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για έγκλημα πρώτου βαθμού από πρόθεση και σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης, χωρίς δικαίωμα αναστολής. Ο Brendan Dassey, ο ανιψιός του Avery, ο οποίος ζούσε δίπλα του και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της δικαιοσύνης εμπλέκεται επίσης στο έγκλημα, μπήκε μέσα ισόβια με δικαίωμα αναστολής το 2048.
Η σειρά που σκηνοθετούν σε δικιά τους παραγωγή οι Ricciardi και Moira Demos –δυο κινηματογραφίστριες με παρελθόν στο film editing και στα νομικά- αφιερώνει την πρώτη ώρα στην αρχική σύλληψη του Avery και στη αρχική δίκη του τη δεκαετία του ’80. Τα επόμενα εννιά επεισόδια παρουσιάζουν την σύλληψη του Avery για το φόνο της Halbach και την δίκη που επακολούθησε. Το ίδιο το έγκλημα, οι εικασίες και τα παραποιημένα αποδεικτικά στοιχεία μέσα σε ένα σκηνικό θλιβερών χειμώνων στο Wisconsin, φτιάχνουν ένα σκηνικό συγκλονιστικό. Μπορεί να υπάρχει αφήγηση, αλλά ο ρυθμός των αποκαλύψεων είναι αδιάκοπος και είναι τόσο έντονα αυτά που παρουσιάζονται που κάποιες στιγμές κάνουν την παρακολούθηση εκνευριστική: Την είχαν στήσει στον Avery για να του ανταποδώσουν τη μήνυση; Είχε ο Dassey εξαναγκαστεί σε ομολογία;
Αυτή τη στιγμή είναι η πιο πολυσυζητημένη σειρά στο ίντερνετ: ο Alec Baldwin, η Rosie O’Donnell, οι Ricky Gervais και Rainn Wilson και πολλοί άλλοι διάσημοι την έχουν προτείνει στο twitter.
Στο μεταξύ το θέμα της αδικίας και οι ανύπαρκτες αποδείξεις που οδήγησαν στην καταδίκη τον Avery ξαναέρχονται στην επικαιρότητα. Ο Avery κάνει έκκληση για βοήθεια και χάρη στη σειρά φτιάχτηκε από το Change.Org μία λίστα υπογραφών με αίτημα την απελευθέρωσή του ή οποία μέχρι στιγμής έχει μαζέψει πάνω από 300 χιλιάδες υπογραφές. Ένα παρόμοιο αίτημα στον Λευκό Οίκο που ζητάει από τον πρόεδρο Ομπάμα να συγχωρέσει τον Avery και τον Dassey έχει φτάσει τις 100 χιλιάδες υπογραφές.
Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι ότι οι δημιουργοί της σειράς Ricciardi και Demos ανακοίνωσαν ότι τις προσέγγισε ένας από τους ενόρκους στη δίκη και τους αποκάλυψε ότι κάποιοι ένορκοι ένιωσαν ότι ο Avery ήταν θύμα σκευωρίας, αλλά ψήφισαν «ένοχος» επειδή φοβήθηκαν για την προσωπική τους ασφάλεια. Ο συγκεκριμένος ένορκος είπε ότι αισθανόταν βάρος για οχτώ χρόνια και ήλπιζε ότι κάποια νέα αποδεικτικά στοιχεία θα προέκυπταν και θα προσκομίζονταν για να προκύψει μια νέα δίκη.
«Αυτό που καταλάβαμε φτιάχνοντας τη σειρά είναι ότι το αμερικάνικο σύστημα δικαιοσύνης είναι σε κίνδυνο» λένε οι δύο δημιουργοί της σειράς στο Rolling Stone. «Εμείς ως Αμερικάνοι θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε για αυτό το σύστημα. Το σύστημα είχε ξεκάθαρα κάνει λάθος στην περίπτωση του Steven το 1985. Είχε 16 ανθρώπους -μπορεί και περισσότερους- ως μάρτυρες για άλλοθι, και όχι μόνο μέλη της οικογενείας του. Υπήρχαν τόσα αποδεικτικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι δεν ήταν ένοχος και παρόλα αυτά καταδικάστηκε. Θέλαμε να καταλάβουμε πώς συνέβη αυτό. Γιατί δεν υπάρχουν πιο πολλοί προστάτες στο σύστημά μας που να προστατεύουν κάποιον που έχει λάθος καταδικαστεί;».
σχόλια