Πράγματα που Δεν Ξέραμε για τον Κιούμπρικ

Πράγματα που Δεν Ξέραμε για τον Κιούμπρικ Facebook Twitter
3

Από το cinegatos

Πρόσφατα, η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Κατερίνα, και ο εγγονός του, Τζο, έδωσαν μια συνέντευξη στο reddit, όπου απάντησαν σε ένα σωρό ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού για το έργο και τον χαρακτήρα του. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης ήταν φανατικός λάτρης του αμερικανικού φούτμπολ, του άρεσε η ταινία «Οι λευκοί δεν μπορούν να πηδήξουν» (!) και ήταν συνδρομητής στο περιοδικό «Ο Κόσμος της Γάτας».

Ακολουθούν ενδιαφέροντα αποσπάσματα από την συνέντευξη:

- Ποιες ήταν οι αγαπημένες ταινίες του Κιούμπρικ;

 

Κ.Κ: Θαύμαζε το έργο του Μπεργκμαν, του Ταρκόφσκι, του Μπουνουέλ, του Σπάικ Λι, του Σπίλμπεργκ και αρκετών ακόμα.

- Μου αρέσει η ιδέα του Κιούμπρικ να παρακολουθεί το Do the Right Thing και το She's Gotta Have It.

 

Κ.Κ: Του άρεσε το «Οι λευκοί δεν μπορούν να πηδήξουν». Το έπαιζε η τηλεόραση και τον ρώτησα αν θα 'πρεπε να το δω και μου είπε 'ναι, αυτή είναι μια καλή ταινία θα την απολαύσεις'.

- ΤΙ!;

- Υπάρχουν κάποιες σκηνές από τις ταινίες του πατέρα σου που έβρισκες αηδιαστικές ή αποκρουστικές;

 

Κ.Κ: Όχι, αλλά η σκηνή με την γυναίκα που βγαίνει από τη μπανιέρα στη Λάμψη δεν μπορούσα να τη δω τις πρώτες δέκα φορές που παρακολούθησα την ταινία.

- Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο του πατέρα/παππού σας;

Τ.Κ: Ο Σπάρτακος και το 2001.

Κ.Κ: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο διότι το καθένα εκπροσωπεί ένα μέρος της ζωής μου καθώς μεγάλωνα. Οι απόψεις μου για τις ταινίες του έχουν αλλάξει καθώς μεγάλωνα. Μου αρέσει ιδιαίτερα το Μάτια Ερμητικά Κλειστά, διότι ξέρω τι σήμαινε για τον ίδιο και πόσο περήφανος ήταν για αυτό.

- Ήταν ποτέ ο Στάνλεϊ νευριασμένος που δεν κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας;

Κ.Κ: Νομίζω ότι είχε κάποια πικρία, αλλά και ποιος δεν θα είχε. Πάντως κέρδισε πολλά άλλα μεγάλα βραβεία, τα οποία και έστελνε στην μητέρα του.

[Σχετικά με τα δύο πρόσφατα ντοκιμαντέρ που θέλουν τον Κιούμπρικ να σκηνοθέτησε την αποστολή του Απόλλων 11 στη Σελήνη εκ μέρους της NASA και να γύρισε στη συνέχεια τη «Λάμψη» για να αποκαλύψει την «αλήθεια» στον κόσμο:]

 - Έχετε ακούσει την θεωρία συνομωσίας που θέλει τον πατέρα/παππού σας να κινηματογραφεί την πρώτη προσσελήνωση; Προφανώς είναι αηδίες, αλλά ήθελα τη γνώμη σας.

Κ.Κ: Όπως λέτε, είναι προκλητικές αηδίες. Πήραν τις δηλώσεις της μητέρας μου και του θείου μου και τις χρησιμοποίησαν εκτός θέματος.

- Από την προσωπική σας εμπειρία, θα λέγατε ότι ο πατέρας σας είχε μια συγκεκριμένη άποψη για τη ζωή;

Κ.Κ: Νομίζω ότι πίστευε πως ο άνθρωπος οδηγείται εν τέλει από τα συναισθήματά του, για αυτό και τον συνάρπαζε η ιστορία του Ναπολέοντα.

- Ποιες κάμερες χρησιμοποιούσε;

 

Κ.Κ: Δεν υπήρχε κάμερα που να μην δοκιμάσει. Του άρεσε πολύ η Leica και η Nikon που είχε.

- Λένε ότι ο Κιούμπρικ ήταν τελειομανής στο γύρισμα των ταινιών και ότι γύριζε την κάθε σκηνή εκατό φορές. Ισχύει αυτό; Ήταν έτσι και εκτός γυρισμάτων;

Κ.Κ: Συνήθως μια σκηνή γυριζόταν πολλές φορές είτε επειδή άφηνε τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν ώστε να βελτιώσουν την ερμηνεία τους, είτε επειδή δεν ήξεραν τις ατάκες.

- Θυμόσαστε καθόλου τον Πίτερ Σέλερς; Ή οποιοδήποτε συμβάν στα γυρίσματα του «Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα»;

Κ.Κ: Θυμάμαι ότι ο Πίτερ ήταν πολύ αστείος όταν ερχόταν στο σπίτι και ο Στάνλεϊ δεν μπορούσε παρά να γελάει με τα καμώματά του. Ήμουν πολύ μικρή όταν ο Στάνλεϊ γύρισε το «Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα», αλλά επισκέφτηκα το στούντιο και θυμάμαι ότι με έβαλαν να φοράω παντόφλες για να περπατήσω στην αίθουσα του «συμβουλίου ασφαλείας». Επίσης, ο Πίτερ Μπουλ, που έπαιζε τον Ρώσο πρέσβη, έκανε τα καλύτερα πάρτι με τσάι για παιδιά.

- Ήταν ο Στάνλεϊ συνδρομητής σε κάποιο περιοδικό;

Κ.Κ: Σε πάρα πολλά και θα αποκαλύψω ότι ήταν συνδρομητής στο «Ο Κόσμος της Γάτας».

- Ποια ταινία ήθελε να γυρίσει ο Στάνλεϊ, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε;

 

Κ.Κ: Ήθελε απελπισμένα να γυρίσει τη ζωή του Ναπολέοντα. Υπάρχει και ένα βιβλίο του Taschen που περιγράφει την τεράστια έρευνα που έκανε επάνω στο θέμα, αλλά πιστεύω ότι κυκλοφόρησε τότε μια ταινία με τον Ροντ Στάιγκερ που λεγόταν «Βατερλώ» και δεν πήγε καλά στις εισπράξεις, οπότε ο Στάνλεϊ έχασε την υποστήριξή του.

- Για αρχειακούς λόγους, το επώνυμό σας προφέρεται «Κούμπρικ» ή «Κιούμπρικ»;

Κ.Κ: Θα έλεγα ότι το «Κιούμπρικ» είναι πιο βρετανικό, ενώ το «Κούμπρικ» πιο αμερικάνικο. Απαντώ όμως και στα δύο.

Αρχείο
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια