Ο Βαρουφάκης ισχυρίστηκε δημοσίως πως έχει ηχογραφήσει όλα τα Εurogroup

Ο Βαρουφάκης ισχυρίστηκε δημοσίως πως έχει ηχογραφήσει όλα τα Εurogroup Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
17

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, στην οποία αποκαλύπτει παρασκήνιο, άγνωστες πτυχές της θυελλώδους διαπραγμάτευσης αλλά και την ύπαρξη ενός Plan X, έδωσε απόψε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σχετικά με το σχέδιο αυτό ανέφερε πως το είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Σόιμπλε και άλλους εταίρους για Grexit.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και αρχικά αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον πρωθυπουργό και την πρώτη επαφή τους "Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Νίκο Παππά, το δεξί χέρι του Τσίπρα, τέλη του 10' αρχές του 11'. Το αίτημα ήταν να βρεθούμε να συζητήσουμε τις ενστάσεις μου απέναντι στο πρώτο μνημόνιο και στην γενικότερη πολιτική στάση" ανέφερε και πρόσθεσε:"Ήταν ξεκάθαρο ότι διαφωνούσαμε στο θέμα της δραχμής. Εκείνος θεωρούσε πως η δραχμή ήταν κάτι που έπρεπε να το σκεφτούμε. Σύντομα είδα μια ωρίμανση και αρχίσαμε να συμφωνούμε. Με το δεύτερο μνημόνιο και τη μεγάλη πόλωση που έφερε συνειδητοποίησα ότι η δύναμη του διαλόγου πλέον έχει εξαντληθεί και πως η ελληνική κοινωνία έχει διαιρεθεί. Ο μόνος πολιτικός που εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Σιγά- σιγά και καθώς πλησιάζαμε στις εκλογές του 2012 εντάχθηκα στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα."

Λίγο αργότερα, μιλώντας για τις μεγάλες κόντρες που είχε στα Eurogroup, ο Βαρουφάκης αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη. Αναφέρει πως μετά το πρώτο μαραθώνιο συμβούλιο συνειδητοποίησε πως αν του ζητηθεί να πει τι ειπώθηκε και από ποιον. του ήταν αδύνατον να θυμηθεί με ακρίβεια και όταν ζήτησε τα πρακτικά τον ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε διαδικασία που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Όπως λέει είχε ηθική υποχρέωση να το κάνει για να θυμάται τι ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή. Πρόσθεσε επίσης πως τις ηχογραφήσεις τις κατέθεσε σε στικάκια στα μέλη της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν γνωρίζει αν τα άκουσαν. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη [...] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.

Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.

Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το 'Όχι'» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM