ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Σόιμπλε στη συζήτηση με τον Τσίπρα για τα μέτρα: «Είναι η εφαρμογή, ανόητε»

Σόιμπλε στη συζήτηση με τον Τσίπρα για τα μέτρα: «Είναι η εφαρμογή, ανόητε» Facebook Twitter
7

Μόλις ολοκληρώθηκε το πάνελ στο Νταβός στο οποίο συμμετείχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι Πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Γαλλίας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο πάνελ αυτό τέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να δηλώνει ότι «θα είναι ντροπή η Ευρώπη να γίνει ένα φρούριο» και τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Τουρκία να ξοδεύουν τόσα για εξοπλισμούς και να μην μπορούν να ελέγξουν το τι συμβαίνει στις θάλασσές τους.

«Όταν η άνοιξη έρθει και ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστεί δεν μπορούμε ως ΕΕ να μην αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Είναι άμεση ανάγκη για τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε επιτυχία στην δημιουργία hotspot, την επαναπροώθηση προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία» τόνισε  ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι «πριν σκοτώσουμε τη Σένγκεν πρέπει να αναμορφώσουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου».

Ο Γάλλος συνάδελφος του αναφέρθηκε στην τρομοκρατία κάνοντας λόγο για παγκόσμιο πόλεμο με το φαινόμενο ενώ μίλησε για την ανάγκη να εξασφαλιστούν πόροι για διάφορες ενέργειες, όπως για την παρακολούθηση των πτήσεων μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα.  «Το πρόβλημα με τη Συρία δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλους. Πρέπει να φύγουμε από την εγωιστική αντιμετώπιση του ζητήματος» συμπλήρωσε ο κ. Βαλς.

 «Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη θάλασσα. Είναι ντροπή για δύο χώρες όπως η Ελλάδα και Τουρκία με τόσα χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς να μην μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει στις θάλασσες τους» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι  «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκή κρίση». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη ότι  «η Ελλάδα είναι στην καρδιά του προβλήματος αλλά αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι και το 2016 θα υπάρξουν πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στις χώρες από όπου έρχονται οι πρόσφυγες».

«Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο», σημείωσε.

Σόιμπλε: Να μπω με το κερί στο δωμάτιο με τους δυναμίτες;

Για την οικονομική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση».

Παράλληλα σημείωσε ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα χρειάζεται και ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις.

«Χρειαζόμαστε κίνητρα και πάνω από όλα χρειαζόμαστε σταθερότητα για το καλό των ανθρώπων. Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να έχει ατζέντα ανάπτυξης και να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά…χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την υπόθεση της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι το να προσπαθήσει να περάσει από τη γερμανική Βουλή μια απόφαση για μη συμμετοχή του Ταμείου ισοδυναμεί με το να μπει με κερί μέσα σε δωμάτιο με δυναμίτες.

«Δεν θέλουμε να μπει κάποιος με κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, δεν μπορούμε όμως να μένουμε και στο σκοτάδι», ήταν η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σήκωσε ήταν τεράστιο. ««Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας» τόνισε.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο Τσίπρας, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης και τόνισε ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. «Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια επιχείρηση σε χώρα του βορά με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τόνισε.

«Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε από την πλευρά του απαντώντας ο Β. Σόιμπλε.

«Έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις που όμως δεν τηρούνται» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και μιλώντας ρητορικά είπε: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»...

7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Για όσους άκουσαν τι είπε ο Schäuble στα Γερμανικά πριν πετάξει το Αγγλικό, μάλλον κατάλαβαν ότι για άλλη μια φορά, πρόκειται για αστείο γεγονός. Έχει καταντήσει γελοίο πλέον να ασχολούμαστε με παρερμηνείες που αφορούν τον "κακό" Wolfgang αν και.. συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του sn07 21.1.2016| 21:31.
Ανάφερε και τι είπε να δούμε και εμείς οι άλλοι, νομίζεις πως ξέρουμε όλοι γερμανικά. Δεν ακούσαμε από κανέναν μέσα σε τι πλαίσιο ειπώθηκε, μόνο αποκομμένη.Αν και σίγουρα δεν το είπε ευθέως, όταν λες "είναι η εφαρμογή της συμφωνίας ανόητε" και φανερά ο Τσίπρας είναι εκείνος που προσπαθεί να μην την εφαρμόσει, όπως, όπου και να ειπώθηκε η φράση μια έμμεση μείωση σ' εκείνον ήθελες να την κάνεις και την κάνεις.Τέλος αν και εγώ συμφωνώ με το σχόλιο του sn07 η μειωτική συμπεριφορά σε τέτοιο επίπεδο δεν είναι επιπέδου. Ρίχνει το επίπεδο.
Το τελευταίο που θέλει αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι μία συντεχνία μέτριων (στην καλύτερη) πολιτικάντηδων, χωρίς το θάρρος να δουν την τεράστια ανεπάρκεια του που εξαϋλώνει τις τελευταίες ελπίδες να σταθούμε στα πόδια μας σαν Ελλήνες.