Στη Βουλή φέρνει η Νέα Δημοκρατία το θέμα της μη προσγείωσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο για ανεφοδιασμό, λόγω των αντιρρήσεων που προέβαλε η Τουρκία. Το περιστατικό που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις έφερε στο φως η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ και παραδέχτηκε η κυβέρνηση με ανακοίνωση της.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα προς τον πρωθυπουργό, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρόσφατη δημόσια παραδοχή της Κυβέρνησης, σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε αρμοδίως, που προέβλεπε ανεφοδιασμό στη Ρόδο, για τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στο Ιράν, ενίσχυσε παρά διέλυσε την έντονη ανησυχία που εκφράσαμε χθες.
Η ανεπαρκέστατη και αμήχανη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου δημιούργησε πληθώρα ερωτημάτων τα όποια καλούμε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή. Τα εθνικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ώστε η διαχείριση τους να εξαντλείται από την Κυβέρνηση μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο. Ελπίζουμε όταν ο κ. Τσίπρας προσέλθει στη Βουλή, να είναι πιο σαφής και συγκεκριμένος».
Η επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό:
Προς: τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα
Θέμα: Κυβερνητικοί χειρισμοί για τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Ιραν
Κύριε Πρωθυπουργέ
Η πρόσφατη δημόσια παραδοχή της Κυβέρνησης σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε αρμοδίως για τη μετάβαση σας στο Ιράν, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από όσα εκλήθη να απαντήσει. Ειδικότερα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, μετά την τουρκική άρνηση την οποία επιμελώς αποσιωπήσατε, καταρτίστηκε νέο σχέδιο πτήσης στο οποίο δεν περιλαμβανόταν πλέον ο ανεφοδιασμός στη Ρόδο, εμφανιζόμενος να αποδέχεστε ότι κακώς περιελήφθη στον αρχικό σχεδιασμό.
Με δεδομένο ότι οι πράξεις αυτές
συμβάλλουν στην δημιουργία εντυπώσεων ακόμη και για τη δυνατότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να ανεφοδιάζει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ελληνικό έδαφος
αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά έναν διπλωματικό ερασιτεχνισμό ακόμη και στην κατάρτιση ενός απλού σχεδίου πτήσης
Ερωτάσθε:
Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο πτήσης και ποιος το εισηγήθηκε;
Όποιος εισηγήθηκε το τελικό σχέδιο πτήσης γιατί δεν περιέλαβε και τον ανεφοδιασμό στην Ρόδο;
Σε ποιες διπλωματικές ενέργειες προβήκατε και πότε, προκειμένου οι απαιτήσεις αυτές να μην επαναληφθούν;”.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Καθημερινή, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα προσγειωνόταν για ανεφοδιασμό στη Ρόδο, σρτη διάρκεια της μετάβασης του κ. Τσίπρα στο Ιράν, όμως η Άγκυρα προέβαλε αντιρρήσεις με το αιτιολογικό ότι το αεροσκάφος και το προσωπικό του ήταν στρατιωτικό και η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει ότι τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προσγειωθεί στη Ρόδο και να μεταβεί στην Τεχεράνη μέσω Αιγύπτου, παρακάμπτοντας τον τουρκικό εναέριο χώρο.